Coca Cola: Ασφαλές το καραμελόχρωμα, δεν αλλάζει η συνταγή
Διευκρινίσεις για το θέμα που έχει προκύψει ως προς την αλλαγή ενός συστατικού από τη συνταγή της έδωσε η Coca Cola.
Παράλληλα, ειδικοί εξηγούν στο in.gr το ρόλο που παίζει το συγκεκριμένο συστατικό για το οποίο έχει προκληθεί ζήτημα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας με τη σειρά τους ότι η ασφάλεια του καραμελοχρώματος που κυκλοφορεί στην αγορά δεν αμφισβητείται από καμία αρμόδια επιστημονική ρυθμιστική αρχή σε Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Associated Press τόσο η Coca Cola όσο και η Pepsi σχεδιάζαν να αλλάξουν τη συνταγή του ανθρακούχου αναψυκτικού, προκειμένου να αποφύγουν να τοποθετήσουν στις συσκευασίες σήμα που προειδοποιεί για τον κίνδυνο καρκίνου, όπως ορίζει νόμος στην Καλιφόρνια.
Σύμφωνα όμως με νέο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, δεν προκύπτει σχέδιο αλλαγής της συνταγής των δημοφιλών αναψυκτικών, αλλά οι όποιες αλλαγές θα αφορούν μόνο το καραμελόχρωμα.
Τι λέει η Coca Cola Company
Στη συνέχεια λοιπόν του αρχικού θέματος της Παρασκευής, η Coca-Cola Company δίνει μια σειρά από διευκρινίσεις τόσο ως προς τη συνταγή του δημοφιλούς αναψυκτικού της όσο και ως προς την ουσία του θέματος, αν δηλαδή το επίμαχο συστατικό είναι όντως επικίνδυνο .
Αναλυτικά, η εταιρεία αναφέρει:
«Η The Coca-Cola Company δεν αλλάζει την παγκοσμίου φήμης συνταγή των αναψυκτικών Coca-Cola. Στη διάρκεια των ετών βελτιώσαμε τις παραγωγικές διαδικασίες μας, όμως ποτέ δεν αλλάξαμε τη Μυστική μας Συνταγή.
Το καραμελόχρωμα σε όλα μας τα προϊόντα ήταν, είναι και θα είναι ασφαλές.
Η δέσμευση μας στην υψηλή ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων μας παραμένει η βασική μας προτεραιότητα. Θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε αξιόπιστα και εδραιωμένα επιστημονικά δεδομένα ώστε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των προϊόντων μας.
Το καραμελόχρωμα περιέχεται σε όλα τα αναψυκτικά τύπου Cola, αλλά και σε μια γκάμα συσκευασμένων τροφίμων, όπως αρτοσκευάσματα, σάλτσες, καφές, κάποιες σκούρες μπύρες, κλπ.
Η νομοθετική ρύθμιση που ζητά την επισήμανση σε κάποια προϊόντα που περιέχουν ίχνη 4-ΜΕΙ αφορά αποκλειστικά στην Πολιτεία της Καλιφόρνια.
Η απόφαση της Πολιτείας της Καλιφόρνια προκλήθηκε από το αβάσιμο αίτημα του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού των ΗΠΑ CSPI (Κέντρο Επιστημών για το Δημόσιο Συμφέρον) που βασίστηκε σε μία μόνο μελέτη και δεν στοιχειοθετείται από έγκυρα επιστημονικά δεδομένα. Ακόμα και το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ (National Toxicology Program), το οποίο διεξήγαγε αυτή τη μελέτη, δεν συμπεριλαμβάνει τη 4-ΜΕΙ ούτε καν στην κατηγορία «εύλογα πιθανό να είναι καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό» («reasonably anticipated to be a human carcinogen» – Πηγή: Έκθεση για τις Καρκινογόνες Ουσίες, 12η έκδοση, http://1.usa.gov/iId3qz).
Καμία επιστημονική ρυθμιστική αρχή παγκοσμίως – συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που επανεπιβεβαίωσε την ασφάλεια του καραμελοχρώματος τον Μάρτιο 2011, αλλά και του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) – δεν καταλήγει ότι το καραμελόχρωμα που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας είναι καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ούτε έχει απαιτήσει αλλαγές στον τρόπο παρασκευής των προϊόντων μας.
Προχωρήσαμε στην απόφαση να ζητήσουμε από τους προμηθευτές μας να τροποποιήσουν την διαδικασία παραγωγής καραμελοχρώματος , γιατί δεν πιστεύουμε ότι απολύτως ασφαλή προϊόντα πρέπει να φέρουν προειδοποιητικές σημάνσεις. Διαφωνούμε με την Πολιτεία της Καλιφόρνια η οποία έλαβε την επιστημονικά αβάσιμη απόφαση να απαιτήσει προειδοποιητική σήμανση σε προϊόντα τα οποία θεωρούνται ασφαλή από κάθε άλλη ρυθμιστική αρχή στον κόσμο. Μια τέτοια σήμανση θα ήταν λάθος και θα προκαλούσε αβάσιμη ανησυχία στους καταναλωτές».
Τι απαντούν οι ειδικοί
Διευκρινίσεις ως προς το επίμαχο θέμα δίνουν όμως και καθηγητές διατροφολόγοι, σπεύδοντας να διασκεδάσουν τους όποιους φόβους του κοινού. Απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα, ο Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Ζαμπέλας υποστηρίζει ότι:
Είναι ασφαλές το καραμελόχρωμα;
Η ασφάλεια του καραμελοχρώματος που κυκλοφορεί στην αγορά δεν αμφισβητείται από καμία αρμόδια επιστημονική ρυθμιστική αρχή σε Ευρώπη (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων), ΗΠΑ (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων), ή σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Όλες καταλήγουν με σαφήνεια ότι δεν είναι καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικά στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), στην τελευταία της έκθεση τον Μάρτιο του 2011, επανεπιβεβαίωσε την ασφάλεια του καραμελοχρώματος χωρίς να απαιτεί καμία τροποποίηση στον τρόπο παρασκευής και χρήσης του σε τρόφιμα και ροφήματα.
Η πρόσφατη αμφισβήτηση της ασφάλειας του συγκεκριμένου συστατικού οφείλεται σε μία μόνο μελέτη σε ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκαν πολύ υψηλές δόσεις 4-μεθυλιμιδαζολίου (4-ΜΕΙ), ίχνη του οποίου προκύπτουν κατά την παραγωγή του καραμελοχρώματος. Η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη είναι τόσο υψηλή, που ένας άνθρωπος θα έπρεπε να καταναλώσει περισσότερα από 2900 κουτάκια αναψυκτικού τύπου cola καθημερινά για όλη του τη ζωή, προκειμένου να ξεπεράσει τα ασφαλή όρια κατανάλωσης. Η μελέτη διεξήχθη από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ (National Toxicology Program/NTP), ωστόσο, ο ίδιος ο φορέας (NTP) στην 12η έκδοση της Έκθεσης Καρκινογόνων Ουσιών δεν έχει συμπεριλάβει το 4-ΜΕΙ στη συγκεκριμένη λίστα, , αναγνωρίζοντάς το κατ’επέκταση ως ασφαλές.
Τι είναι το 4-μεθυλιμιδαζόλιο;
Το 4-μεθυλιμιδαζόλιο (4-ΜΕΙ) είναι μία ουσία που μπορεί να παραχθεί κατά τη θερμική επεξεργασία (π.χ. ψήσιμο, τηγάνισμα) διαφόρων τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη ή πρωτεΐνες, οπότε προκύπτει ακόμα και κατά το οικιακό μαγείρεμα. Συνεπώς, μπορεί να εντοπιστεί σε ανιχνεύσιμες ποσότητες εκτός των αναψυκτικών και σε μια ευρεία γκάμα τροφίμων ή ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη ή καραμελόχρωμα, όπως ορισμένα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, ψημένα αρτοσκευάσματα, δημητριακά, σκούρες μπύρες, καρυκεύματα όπως σάλτσα σόγιας κ.α. Στα αναψυκτικά τύπου cola δεν χρησιμοποιείται ως αυτούσιο συστατικό, αλλά μπορεί να ανιχνευθεί σε ελάχιστη ποσότητα (ίχνη) στο καραμελόχρωμα. Δηλαδή, τα ίχνη του 4-μεθυλιμιδαζολίου στα αναψυκτικά τύππου cola είναι αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας του καραμελοχρώματος, του συστατικού που δίνει το χαρακτηριστικό καφετί χρώμα τους.
Παράλληλα σε συνέντευξή του, ο Dr Hugues Kenigswald, μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι επιστήμονες της EFSA αξιολόγησαν την ποσότητα του 4-ΜΕΙ που θα μπορούσε να προκύψει από την κατανάλωση των εν λόγω καραμελοχρωμάτων και τα συμπεράσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι η ποσότητα 4-MEI που μπορεί να προσληφθεί από την κατανάλωση των καραμελοχρωμάτων δεν ενέχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας
Προσέθεσε επίσης ότι το 4-MEI μπορεί να έχει καρκινογόνο επίδραση μόνο εάν ξεπεραστεί κάποια συγκεκριμένη ποσότητα και ότι στην πράξη, η ποσότητα 4-MEI που μπορεί να προσληφθεί από τα καραμελοχρώματα (που είναι εγκεκριμένα στην Ευρώπη) είναι τόσο χαμηλή που δεν προκαλεί καμία ανησυχία.
Ανέφερε μάλιστα ότι ως μέρος της διαδικασίας επαναξιολόγησης, ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας προμηθεύσουν με την ποσότητα που χρησιμοποιούν, ενώ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περιλαμβάνει ανώτατα όρια 4-ΜΕΙ για τα καραμελοχρώματα. Συνεπώς, οι παραγωγοί δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις ποσότητες αυτές, κάτι που ελέγχεται από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.
ΠΗΓΗ: health.in.gr