Συνταγές

Προορισμός.. Ναύπλιο: Τι να φάτε οπωσδήποτε

Προορισμός.. Ναύπλιο: Τι να φάτε οπωσδήποτε

Ναύπλιο ή Ανάπλι… μια μαγική πόλη, γεμάτη ιστορία! Πρωτεύουσα το νομού Αργολίδος και ο κυριότερος λιμένας της ανατολικής

Ναύπλιο ή Ανάπλι. Μία μαγική πόλη, γεμάτη ιστορία. Πρωτεύουσα το νομού Αργολίδος και ο κυριότερος λιμένας της ανατολικής Πελοποννήσου. Είναι μία από τις πιο γραφικές πόλεις της Ελλάδος και υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας για 5 χρόνια (1828 – 1833), προτού πάρει τη σκυτάλη η Αθήνα. Απέχει μόλις 137km από την Αθήνα, δηλ. περίπου 2 ώρες, και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Αθηναίων και όχι μόνο για weekend αλλά και διακοπές χειμώνα – καλοκαίρι. Σημείο αναφοράς της πόλης; Το διάσημο Μπούρτζι, ένα μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι. Μια βόλτα στα στενά σοκάκια θα μαγέψει κάθε ταξιδιώτη από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων αλλά και από της μυρωδιές.. Γι’ αυτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γκόγκες.

Οι γκόγκες είναι παραδοσιακό χειροποίητο ζυμαρικό, φτιάχνονται κυρίως την περίοδο της Αποκριάς και τρώγονται με καμένο ελαιόλαδο και ξερή μυζήθρα.

Υλικά: προζύμι, αλεύρι σκληρό, λίγο λάδι, αλάτι και νερό (χλιαρό)

Εκτέλεση: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το προζύμι, το αλεύρι, το αλάτι και διαδοχικά νερό ώσπου να γίνει η ζύμη μας σφικτή (να ξεκολλάει από τα χέρια μας και τα τοιχώματα της λεκάνης). Αφού ζυμωθεί καλά σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε μισή ώρα περίπου να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια, παίρνουμε λίγο λίγο ζυμάρι και το πλάθουμε κατά μήκος (σχηματίζοντας μπαστουνάκια) ώσπου να το φθάσουμε στο πάχος ενός δακτύλου, τότε κόβουμε κάθετα τη ζύμη μας (ανά τρία δάκτυλα περίπου) και πιέζουμε με τον αντίχειρα κάθε κομματάκι της ζύμης δίνοντας την μορφή κοχυλιού. Βράζουμε τα μακαρόνια μας σε πολύ νερό, αλατισμένο και τα βγάζουμε όταν ανέβουν στην επιφάνεια (περίπου σε 5 λεπτά).

Πρόταση σερβιρίσματος: Αφού σουρώσουμε τα ζυμαρικά ανακατεύουμε με μυζήθρα και περιχύνουμε με καυτό λάδι (παλαιότερα χρησιμοποιούσαν φρέσκο βούτυρο). Σερβίρονται συνήθως με κοκκινιστό ή ψητό κρέας αλλά και μόνα τους.

Η γνώμη του διαιτολόγου..

Μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα αν συνδυαστεί με μια σαλάτα, μιας και περιλαμβάνει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες από τα ζυμαρικά, πρωτεΐνη από τη μυζήθρα και λιπαρά από τα τυριά και το ελαιόλαδο). Συγκεκριμένα, οι γκόκες αποτελούνται κυρίως από 3 βασικά υλικά: αλεύρι, ελαιόλαδο και μυζήθρα. Το σκληρό αλεύρι είναι πλούσιο σε γλουτένη και προσδίδει ελαστικότητα στη ζύμη. Έχει υποκίτρινο χρώμα, κυρίως λόγω των καροτενοειδών, αν και μερικές φορές υπόκειται σε λεύκανση. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και βιταμίνη Ε και τέλος η μυζήθρα παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα είναι περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, λιποδιαλυτές βιταμίνες και λιπαρά από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό είναι κορεσμένα, γι’ αυτό προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεται.

«.. η ιστορία τ’ Αναπλιού μοιάζει με παραμύθι..» Φώτης Κόντογλου