Ποιος είπε ότι είναι μάπα το καρπούζι; Φά’το όπως δεν είχες φανταστεί
Βάλε το καρπούζι στη σαλάτα σου, ψήσ’το ή δρόσισε τον ουρανίσκο σου με το πιο καλοκαιρινό σορμπέ που έχεις φτιάξει ποτέ σου.
Ψητό καρπούζι με σαλάτα και γιαούρτι
Θα χρειαστείς
2 φέτες καρπούζι, καθαρισμένες και κομμένες σε πλατιά κομμάτια
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
4 κουταλιές του γλυκού μπαλσάμικο
½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
1 φλιτζάνι με φύλλα μέντας, βασιλικού και δυόσμου
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Προετοιμασία
Αλείφουμε το καρπούζι με ελαιόλαδο και το ψήνουμε είτε στο μπάρμπεκιου είτε σε τηγάνι.
με ραβδώσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να φανούν οι μαύρες γραμμές πάνω στο καρπούζι.
Σε μπολ ανακατεύουμε το μισό μπαλσάμικο, τα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά.
Με το υπόλοιπο μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι ανακατεύετουμε το γιαούρτι. Προσθέτουμε στο
μπολ με τα ντοματίνια το καρπούζι και το γιαούρτι και σερβίρουμε.
Gaspacho (κρύα σούπα) με καρπούζι
Θα χρειαστείς
1 φλιτζάνι ψίχα ώριμου καρπουζιού
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 ώριμη ντομάτα
1 μέτριο αγγούρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό λευκό κρεμμύδι
1-2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
Λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι
Μερικά φύλλα δυόσμου για γαρνίρισμα.
Προετοιμασία
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε για 1 λεπτό.
Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι προαιρετικά και το βάζουμε μέσα σε ένα μπολ και μετά αυτό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες.
Σερβίρουμε σε πιάτα της σούπας, διάφανα ποτήρια η ακόμα και κούπες του τσαγιού. γαρνίροντας με τα φύλλα του δυόσμου.
Σορμπέ καρπούζι
Θα χρειαστείς
90 γρ. ζάχαρη
105 ml νερό
4 φύλλα λάιμ ψιλοκομμένα
500 γρ. καρπούζι
Προετοιμασία
Για το σιρόπι:Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε την ζάχαρη, το νερό και τα φύλλα λάιμ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Στην συνέχεια βάζουμε το σιρόπι σε ένα μεγάλο πλαστικό μπολ με καπάκι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κόβουμε το καρπούζι σε φέτες και αφαιρούμε την φλούδα και τους σπόρους.
Βάζουμε το καρπούζι σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Το προσθέτουμε στο μπολ με το σιρόπι (που έχει κρυώσει) ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το καπάκι και τοποθετούμε το σορμπέ στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες.
Στην συνέχεια, βάζουμε το μπολ στην κατάψυξη και καταψύχουμε για 2 ώρες.
Όταν οι 2 ώρες περάσουν, βγάζουμε το μπολ από την κατάψυξη και με ένα πιρούνι «ξύνουμε» το σορμπέ ώστε να σπάσει ο πάγος. Ψύχουμε ξανά για ακόμα 3 ώρες επαναλαμβάνοντας την διαδικασία με το πιρούνι ανά μισή ώρα.
Περίπου 30 λεπτά πριν το σερβίρισμα, μεταφέρουμε το σορμπέ στο ψυγείο ώστε να απελευθερωθεί το άρωμα του καρπουζιού και είναι πιο εύκολο το σερβίρισμα.
Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και φρέσκια μέντα
Θα χρειαστείς
6 κούπες καρπούζι σε μεσαίους κύβους (το 1/3 ενός μεγάλου καρπουζιού)
1 κ.σ. ριζόξιδο
100 γρ. φέτα
1 μάτσο φρέσκια μέντα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία
Κόβουμε το καρπούζι και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε ένα σουρωτήρι στο ψυγείο, ώστε να φύγουν τα πρώτα υγρά του.
Το μεταφέρουμε σε μπολ, ραντίζουμε με το ξίδι και προσθέτουμε τη φέτα την οποία έχουμε σπάσει με τα χέρια μας. Ανακατεύουμε καλά.
Ψιλοκόβουμε την μέντα και την προσθέτουμε στο μπολ ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και σερβίρουμε αμέσως.
Καρπουζόπιτα
Θα χρειαστείς
8 μέτριες φέτες καρπούζι
6 κουτ. σούπας ζάχαρη
6 κουτ. σούπας μέλι
100 γρ. βούτυρο(50 γρ. λιωμένο για το μίγμα + 50 γρ. για το άλλειμα του ταψιού)
8 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. σουσάμι
1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
Προετοιμασία
Καθαρίζουμε το καρπούζι από τα κουκούτσια του και το στίβουμε καλά να βγάλει τα υγρά του και να μείνει μόνο η κόκκινη ψίχα.
Λιώνουμε το μισό βιτάμ και το αναμιγνύουμε μαζί με το αλεύρι, την κανέλα και το μισό μέλι, μέσα στο καρπούζι.
Ανακατεύουμε έτσι ώστε να έχουμε μία ζύμη ούτε νερουλή αλλά ούτε και σφιχτή.
Αλείφουμε ένα ταψί μικρό με το υπόλοιπο βιτάμ και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι να κολλήσει παντού.
Από πάνω στρώνουμε το μίγμα το οποίο θα απλωθεί μόνο του σχεδόν.
Ξαναπασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
Οταν ροδίσει και έχει ψηθεί, την πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μέλι.
Σερβίρεται με άχνη και κανέλα.
Πηγή: www.cosmo.gr
Πηγές: ivillage.com, thekitchn.com, cookbox.gr