Συνταγές

Πανακότα φράουλα. Ιταλική απόλαυση και όχι μόνο…

Πανακότα φράουλα. Ιταλική απόλαυση και όχι μόνο…

Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε και πάλι το «βιβλίο» συνταγών αυτή τη φορά για μια συνταγή ζαχαροπλαστικής με…άρωμα Ιταλίας.

Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε και πάλι το «βιβλίο» συνταγών αυτή τη φορά για μια συνταγή ζαχαροπλαστικής με…άρωμα Ιταλίας. Πόσες φορές έχετε γυρίσει από το μπάνιο στη θάλασσα ή κάθεστε το βραδάκι στο μπαλκόνι και έχετε νιώσει την ανάγκη για ένα δροσιστικό γλυκό; Όμως, η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό σας είναι…«θα χαλάσω τη δίαιτα». Μια ισορροπημένη διατροφή βασίζεται στις έννοιες της ποικιλίας και του μέτρου, επομένως δε θα μπορούσε να λείπει το γλυκό από αυτήν. Πόσο μάλλον ένα γλυκό με μόλις 100 θερμίδες/μερίδα. Η πανακότα είναι ένα από τα πιο διάσημα Ιταλικά γλυκά και αυτό γιατί είναι «ελαφριά», δροσερή και κατάλληλη για διάφορους γευστικούς συνδυασμούς ακόμα και του πιο απαιτητικού καταναλωτή. Προέρχεται από τη βόρεια Ιταλία και μάλιστα από την περιοχή Πιεμόντε!

Όπως και να ‘χει μια φρέσκια και σπιτική πανακότα παρασκευασμένη αντικαθιστώντας απλά κάποια τρόφιμα και συστατικά θα σας βοηθήσει να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα για την «απαγόρευση» του γλυκού και να ακολουθήσετε έναν τρόπο διατροφής χωρίς στερήσεις ο οποίος συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους.

Η «έξυπνη» επιλογή των υλικών!

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό όπως οι γλυκοζίτες στεβιόλης ή αλλιώς η κοινή στέβια, που είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνετε αφού μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη αποδίδει 60 kcal. Αντίστοιχα, οι θερμίδες που αποδίδονται από τη στέβια είναι μηδενικές. Το γλυκαντικό αυτό είναι εγκεκριμένο από όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, αν φροντίσετε ώστε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να έχουν φυτικές ίνες και να είναι χαμηλά σε λιπαρά τότε έχετε επιπρόσθετο όφελος αφού πέραν της σιλουέτας σας, προσέχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και το λιπιδαιμικό σας προφίλ.

Στην πράξη…

Συγκρίναμε δύο διαφορετικές εκδοχές για πανακότα. Στη μία χρησιμοποιήσαμε συνταγή πανακότα φράουλα με υλικά του εμπορίου, ενώ στην άλλη ίση ποσότητα πανακότα φράουλα παρασκευασμένη από γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από εκχύλισμα του φυτού stevia.

Συνταγή Πανακότα φράουλα με Sweet & Balance γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από το φυτό stevia σε σκόνη
Υλικά για 8 μερίδες            Βάρος μερίδας:85 γρ.

500ml (2 ½ φλιτζ. τσαγιού) ημιαποβουτυρωμένο Γάλα 1,5% λιπαρά
100 γραμ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) Κρέμα Γάλακτος 35% λιπαρά
10γρ ( 20 κουτ. γλυκού) Sweet & Balance Επιτραπέζιο Γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από το φυτό STEVIA σε σκόνη
10γρ. (1 φακελάκι) Ζελατίνη Granule ΓΙΩΤΗΣ
1 κουτ. σούπας Ρούμι
70γρ. (3 ½ κουτ. σούπας) Μαρμελάδα Φράουλα Sweet & Balance με γλυκαντικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζετε τη Ζελατίνη ΓΙΩΤΗΣ σε ένα μπολ με 4 κουτ. σούπας κρύο νερό και την αφήνετε να φουσκώσει για 4 λεπτά.
Προσθέτετε σε μια κατσαρόλα το Γάλα, την Κρέμα Γάλακτος, το Sweet & Balance Επιτραπέζιο Γλυκαντικό σε σκόνη και το Ρούμι. Μόλις το μίγμα ζεσταθεί αρκετά αποσύρετε από τη φωτιά , ρίχνετε περίπου το 1/3 στο μπολ με τη ζελατίνη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί καλά.Ρίχνετε τη διαλυμένη ζελατίνη στην κατσαρόλα και βράζετε για 1 με 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς (μην περιμένετε να πήξει κατά το βράσιμο). Μοιράζετε την Πανακότα σε 8 μικρά φορμάκια και τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι να πήξει.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτετε τη Μαρμελάδα Φράουλα Sweet & Balance με γλυκαντικά και 7 κουτ. γλυκού νερό. Τα ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να ζεσταθεί ελαφρώς και να γίνει ρευστό. Ξεφορμάρετε την Πανακότα και γαρνίρετε με τη Μαρμελάδα.

Πίνακας σύγκρισης θρεπτικής αξίας συνταγών

*Τα παραπάνω ποσοστά δείχνουν το ποσοστό της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) που καλύπτει κανείς από κάθε μερίδα φαγητού, με βάση ένα διαιτολόγιο των 2000 θερμίδων.

Διατροφικό σχόλιο:

Όπως φαίνεται από τη διατροφική ανάλυση, η συνταγή για πανακότα φράουλα Sweet & Balance παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με την κλασική εκδοχή της συνταγής, οι οποίες αφορούν κυρίως στη θερμιδική της αξία αλλά και στη σύσταση του γλυκού σε υδατάνθρακες και σάκχαρα.

Συγκεκριμένα, η θερμιδική της αξία ανά μερίδα είναι κατά 28 θερμίδες χαμηλότερη, διαφορά που σε πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά τελικά είναι σημαντική εάν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα και 25 θερμίδες παραπάνω την ημέρα μπορεί να οδηγήσουν προοδευτικά σε αύξηση βάρους. Επομένως, εφόσον υπάρχει τρόπος να εξοικονομήσετε αυτές τις θερμίδες εκμεταλλευτείτε το!

Επιπλέον, η συνταγή πανακότα φράουλα Sweet & Balance έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κάτι που συμβάλλει στον έλεγχο της πείνας αφού οι πρωτεΐνες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Από την άλλη μεριά, η παραδοσιακή εκδοχή της συνταγής έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα υδατανθράκων και κυρίως απλών σακχάρων, που όπως γνωρίζουμε τα απλά σάκχαρα είναι αυτά που επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η διαφορά αυτή οφείλεται στην αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικό από εκχύλισμα στέβια (γλυκοζίτες στεβιόλης)!

Έτσι, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι εκμεταλλευτείτε έξυπνα τα προϊόντα που σας συμφέρουν έτσι ώστε να έχετε τον ιδανικό συνδυασμό συστατικών και γεύσεων στο πιάτο σας χωρίς να στερηθείτε τις γλυκές απολαύσεις σας!