Συνταγές

Μελιτζανόπιτα με φέτα, από την alfa με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μελιτζανόπιτα με φέτα, από την alfa με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια συνταγή που μοσχομυρίζει Ελλάδα, χάρη στα κατεξοχήν ελληνικά προϊόντα που περιέχει, όπως τον τραχανά.

 Υλικά
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί με βρώμη, κριθάρι και σίκαλη» της alfa
3/4 φλ. ελαιόλαδο
6 φλάσκες μελιτζάνες μετρίου μεγέθους
4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 φλ. τραχανάς
400 γρ. φέτα
2 αυγά
αλάτι
λίγος μαϊντανός
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 εκατοστών.
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε καρέ και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνι. Βάζουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5-6′, να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε 1/4 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5′. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αφού πρώτα τις στύψουμε πολύ καλά, να φύγουν τα νερά. Ανακατεύουμε το μείγμα και σοτάρουμε για 5-6′ να μελώσουν οι μελιτζάνες. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και βράζουμε τη γέμιση σε μέτρια φωτιά, για 10′ περίπου, να πιει τα υγρά της. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον τραχανά, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Αφήνουμε τη γέμιση σε χαμηλή φωτιά να πιει τελείως τα υγρά της. Αφού κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά, χτυπημένα. Στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, και τα τσαλακώνουμε ελαφρά. Στρώνουμε το 4° φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και ισιώνουμε το πάχος της. Γυρνάμε τα φύλλα που εξέχουν, προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα και τα στρώνουμε τσαλακωμένα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.

Διατροφικό σχόλιο

Μια συνταγή που μοσχομυρίζει Ελλάδα, χάρη στα κατεξοχήν ελληνικά προϊόντα που περιέχει, όπως τον τραχανά. Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε ένα φύλλο υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως το χωριάτικο φύλλο «κιχί με βρώμη, κριθάρι και σίκαλη», της alfa. Ένα φύλλο με φθινοπωρινά και χειμερινά σιτηρά, πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα 3 αυτά δημητριακά παρέχουν στον οργανισμό μας διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, με σκοπό να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου μας. Επιπλέον, η βρώμη και το κριθάρι ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε β-γλυκάνη, ένα είδος διαλυτής φυτικής ίνας, η οποία, όταν λαμβάνεται σε σημαντικό βαθμό καθημερινά, σχετίζεται με τη μείωση των επιπέδων της ολικής και LDL χοληστερόλης. Πέρα όμως από την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και την πρόληψη της υπερλιπιδαιμίας, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται και με τον έλεγχο του βάρους, µέσω της ρύθμισης της γλυκόζης και της ινσουλίνης, αλλά και µέσω της αύξησης της αίσθησης του κορεσμού.

Και σίγουρα, όλο αυτό ενισχύεται όταν ένα φύλλο πλούσιο σε φυτικές ίνες συνδυάζεται με τρόφιμα, επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα λαχανικά και ο τραχανάς.

Η μελιτζάνα, η οποία κυριαρχεί στη συνταγή, είναι πηγή βιταμινών Κ, C και του συμπλέγματος Β. Επίσης, περιέχει κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και φυτικές ίνες. Η μελιτζάνα ανήκει στην κατηγορία των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται σε αφθονία, καθώς προάγει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματός μας, κατά της επικίνδυνης δράσης των ελευθέρων ριζών, και παράλληλα, εμφανίζει ένα καρδιοπροστατευτικό ρόλο.

Ο τραχανάς είναι ένα ελληνικό προϊόν, με το οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Ο ξινός τραχανάς παρασκευάζεται με ξινισμένο γάλα ή γιαούρτι και χαρακτηρίζεται από τις χαμηλές του θερμίδες και τα λίγα λιπαρά. Επιπλέον, η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, τον κατατάσσει στα τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με λαχανικά, όπως η μελιτζάνα!

Καλή απόλαυση!

Πηγή:
http://www.geiastaxeriasou.gr