Μελιτίνια, το εορταστικό γλυκό για να ξεχωρίσετε!
Οι μέρες που διανύουμε κατακλύζονται από εορταστικά τραπέζια, περίεργες μαγειρικές παρασκευές, και τις νοικοκυρές να βάζουν όλη τη φαντασία και τη μαεστρία τους για να… εντυπωσιάσουν διατροφικά!
Υλικά
1 πακέτο «πολίτικο φύλλο Βηρυτού», της alfa
700 γρ. φρέσκια μυζήθρα
4 κουταλιές ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.γ. κανέλα
2 πρέζες μαστίχα
200 γρ. λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα
μέλι θυμαρίσιο και κανέλα, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τη μυζήθρα και τη λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: τα αυγά, την κανέλα, τη μαστίχα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε τα φύλλα και κόβουμε, κατά μήκος της μακριάς πλευράς, 5 λωρίδες. Κρατάμε τη μια λωρίδα να δουλεύουμε και καλύπτουμε τα υπόλοιπα φύλλα με νωπή πετσέτα.
Αλείφουμε με βούτυρο τη μια λωρίδα φύλλου, ακουμπάμε 1 κουταλάκι γέμιση και κλείνουμε σε τρίγωνο, όπως τα τυροπιτάκια. Αφού τα τελειώσουμε όλα, τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά σε καυτό λάδι. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Τα μισά μπορούμε να τα αφήσουμε να κρυώσουν και να τα πασπαλίσουμε με κανελοζάχαρη. Επίσης, αντί για τηγάνι, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο. Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες, με την ένωση προς τα κάτω, και τα ψήνουμε στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 20′ να ροδίσουν. Ζεστά όπως είναι, τα περιχύνουμε με μέλι και κανέλα.
Διατροφικό σχόλιο:
Οι μέρες που διανύουμε κατακλύζονται από εορταστικά τραπέζια, ιδιαίτερες μαγειρικές παρασκευές, και τις νοικοκυρές να βάζουν όλη τη φαντασία και τη μαεστρία τους για να… εντυπωσιάσουν διατροφικά!
Και επειδή το γλυκό είναι πάντα ένας «ευπρόσδεκτος επισκέπτης» τις γιορτές, σήμερα η πρότασή μας έχει να κάνει με ένα κατεξοχήν εορταστικό γλυκό, το οποίο όμως παράλληλα μπορεί να έχει υψηλή θρεπτική αξία. Ας το δούμε με λεπτομέρεια:
Δε χρειάζεται να περνάτε ώρες στην κουζίνα για να ανοίξετε φύλλο όταν μπορείτε να επιλέξετε έτοιμο κατεψυγμένο φύλλο υψηλής θρεπτικής αξίας. Και αυτό γιατί στα έτοιμα συσκευασμένα τρόφιμα γνωρίζουμε τι τρώμε μιας και η ετικέτα τροφίμων μας δείχνει την περιεκτικότητα του προϊόντος σε θερμίδες και λιπαρά. Από την άλλη τα σύμβολα ποιότητας του φύλλου δείχνει ότι το τελικό προϊόν είναι απαλλαγμένο από trans λιπαρά και χοληστερόλη κάτι που επιβεβαιώνει την υψηλή θρεπτική αξία του.
Η μυζήθρα, εκτός από ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί, είναι μια επιλογή τυριού με χαμηλά λιπαρά. Εξ ορισμού η μυζήθρα έχει 5-10% περιεκτικότητα σε λιπαρά, κάτι το οποίο την κάνει μια πολύ καλή επιλογή τυριού για κατανάλωση δεδομένο ότι η υψηλή πρόσληψη λιπαρών, η οποία είναι έντονη αυτές τις μέρες, συνδέεται με την εμφάνιση διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων. Εκτός, όμως από τα λιπαρά, η μυζήθρα έχει ή μάλλον δεν έχει έντονη την παρουσία ενός ακόμα στοιχείου που έχει συνδεθεί έντονα σε μελέτες με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και κυρίως υπέρτασης, του αλατιού. Έτσι, λοιπόν η γεύση της, η χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά την κάνουν μια εξαιρετική επιλογή για την παρασκευή ενός αρκετά ισορροπημένου γλυκού με συνδυασμό γλυκιάς και ξινής γεύσης.
Αναφορικά με τη μαστίχα Χίου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το συστατικά που απογειώνει τη διατροφική αξία της συνταγής. Τόσο μοναδικός αυτός ο ελληνικός θησαυρός που πάρα πολλές μελέτες πλέον έχουν αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητές της. Οι κυριότερες ιδιότητες της μαστίχας Χίου είναι η αντιοξειδωτική δράση, η αντιμικροβιακή δράση, η πρόληψη και θεραπεία παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος, η επούλωση τραυμάτων και η συμβολή στην στοματική υγιεινή.
Τέλος, ένα ακόμα ιδιαίτερο και μυρωδάτο συστατικό της συνταγής είναι η κανέλλα. Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, καθώς επίσης αποτελεί και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Επίσης αποτελεί μια καλή πηγή μαγγανίου. Γνωρίζατε ότι περίπου 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα μας εφοδιάζουν με το 38% του μαγγανίου που χρειαζόμαστε καθημερινά, το 10% των φυτικών ινών και το 6% του ασβεστίου;
Extra tip! Αν θέλετε να βελτιώσετε σημαντική την ποιότητα των λιπαρών της συνταγής μπορείτε να αντικαταστήσετε το ζωικό βούτυρο με φυτική μαλακή μαργαρίνη.
Καλή απόλαυση!
Πηγή: geiastaxeriasou.gr