Κολοκυθόπιτα με λαχανικά, χωρίς κόπο, από την alfa & Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Όταν μιλάμε για λαχανικά, και κυρίως για ποικιλία λαχανικών, συνήθως τα πράγματα δυσκολεύουν. Πολλοί είναι αυτοί που δεν τους αρέσουν τα λαχανικά ή δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα να τα πλένουν και να τα καθαρίζουν.
Υλικά
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης» της alfa
1.300 γρ. κολοκύθια μικρά τρυφερά, χωρίς σπόρους, τριμμένα
2 καρότα τριμμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. αλεύρι ολικής
1/2 φλ. ελαιόλαδο
3 αβγά
400 γρ. φέτα
από 1/2 ματσάκι άνηθος, δυόσμος και μαϊντανός
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε μπολ. Τα αλατίζουμε και τα ζυμώνουμε. Τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα και τα στύβουμε με δύναμη να βγάλουν τα υγρά τους. Τα ξαναβάζουμε στο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, το πιπέρι, τα αυγά, τα βότανα και το τυρί. Τα ζυμώνουμε. Τα ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο. Στρώνουμε 3 φύλλα ακτινωτά, σε λαδωμένο ρηχό ταψί 40 εκατοστών και ενδιάμεσα τα ραντίζουμε με λίγο λάδι. Γυρίζουμε τις άκρες πάνω στην πίτα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Χαράζουμε την πίτα. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και στα πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Διατροφικό σχόλιο
Όταν μιλάμε για λαχανικά, και κυρίως για ποικιλία λαχανικών, συνήθως τα πράγματα δυσκολεύουν. Πολλοί είναι αυτοί που δεν τους αρέσουν τα λαχανικά ή δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα να τα πλένουν και να τα καθαρίζουν. Άλλοι πάλι, ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο σημαίνει ότι έχουν καταναλώσει σαλάτα με το «τσουβάλι», όπως λένε, και έχουν κουραστεί να «βοσκούν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους μεγάλους, αλλά και με τα παιδιά.
Σύμφωνα με μελέτες, το 60-87% των ανθρώπων, παγκοσμίως, δεν καταφέρνει να καλύψει τη συνιστώμενη πρόσληψη πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Χρειάζεται να βρούμε λοιπόν λύσεις για να τα αγαπήσουμε και να μην τα βαριόμαστε…
Είναι σημαντικό να δοκιμάζετε καινούριους τρόπους μαγειρέματος, αλλά και να συνδυάζετε τα λαχανικά με γεύσεις που αρέσουν σε εσάς, αλλά και στα παιδιά, όπως στις πίτες. Μια πίτα με ποικιλία λαχανικών, όπως κολοκύθια, καρότα, πράσα, κρεμμύδια και βότανα, σας παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και Ε. Παράλληλα, μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα. Ένας έξυπνος τρόπος για να καταναλώσουν τα λαχανικά τα παιδιά, είναι να τα «κρύψετε» μέσα στην πίτα.
Δεν είναι όμως μόνο το περιεχόμενο που κάνει μια πίτα ξεχωριστή. Το φύλλο, εκτός από τη γεύση και την τραγανή υφή που δίνει στην πίτα, αποτελεί βασικό κομμάτι για τη διαμόρφωση της διατροφικής της αξίας. Πόσο μάλλον, αν επιλέξετε φύλλο υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως το «κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης» της alfa. Με το φύλλο αυτό αναβαθμίζετε το περιεχόμενο της συνταγής σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν, τεκμηριωμένα, στην πρόληψη διαφόρων καταστάσεων, όπως των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και των παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος, στο πλαίσιο πάντα, μιας ισορροπημένης διατροφής.
Καλή απόλαυση!