Επεξεργασία τροφίμων και βιταμίνες. Τι μένει τελικά;
Η επεξεργασία των τροφίμων αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις βασική προϋπόθεση προκειμένου αυτά να καταναλωθούν ευχάριστα και με ασφάλεια…
Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι επεξεργασίας, οι παραδοσιακές και οι μέθοδοι με τη χρήση νέας τεχνολογίας. Στις παραδοσιακές ανήκει η θερμότητα, η ψύξη, η ξήρανση, το αλάτισμα, η ζύμωση, και τα πρόσθετα τροφίμων. Στις μεθόδους με τη χρήση νέας τεχνολογίας ανήκουν τα μικροκύματα, η συσκευασία σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα, η ακτινοβόληση, η ωμική θέρμανση, η υπερυψηλή πιέση, οι παλμοί φωτός, και τα παλμικά ηλεκτρικά πεδία.
Με τις νέες τεχνολογίες επιτυγχάνεται η παραγωγή ασφαλών τροφίμων υψηλότερης θρεπτικής ποιότητας με καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες συντήρησης.
Οι διαδικασίες προετοιμασίας στην κουζίνα του σπιτιού οδηγούν, συνήθως σε αναπόφευκτη ζημιά στα κύτταρα των φυτικών τροφίμων με αντίστοιχη απώλεια σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα.
Ενώ, οι εταιρίες παρασκευής τροφίμων χρησιμοποιούν μεθόδους ταχείας επεξεργασίας που επιφέρουν ελάχιστες απώλειες θρεπτικών ουσιών.
Έτσι για παράδειγμα, η μέθοδος ταχείας κατάψυξης στα λαχανικά, λίγες ώρες μετά τη συγκομιδή τους, έχει ως αποτέλεσμα να διατηρούνται στα λαχανικά κάποια ευαίσθητα θρεπτικά συστατικά τους.
Οι επιδράσεις της επεξεργασίας στις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα
Η επεξεργασία των τροφίμων επηρεάζει τη σύστασή τους σε βιταμίνες με διάφορους τρόπους. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C) συνήθως είναι πιο ευαίσθητες στην επεξεργασία και συχνά χάνονται, εν μέρει, κατά τη διάρκεια του βρασμού και της θερμικής επεξεργασίας (μαγείρεμα). Ωστόσο,η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί νεότερες τεχνικές όπως η ωμική θέρμανση ή η κατεργασία σε υπερυψηλή πίεση, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση των βιταμινών επειδή υποβάλλουν τα τρόφιμα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι διεργασίες γίνονται σε πολύ σύντομο διάστημα.
Tips για την πρόσληψη περισσότερων θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα
- Μαγειρέψτε τα λαχανικά σας σε νερό που βράζει, για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα
- Προτιμήστε κατεψυγμένα λαχανικά από τα φρέσκα που αποθηκεύετε για μέρες στο ψυγείο
- Μην τρώτε ωμά αυγά, προτιμήστε τα μαγειρεμένα
- Κρατήστε το ζωμό από τα βρασμένα όσπρια και λαχανικά
- Χρησιμοποιήστε βρασμένη τομάτα ή κονσερβοποιημένη στα φαγητά σας
- Προτιμήστε τα βρασμένα καρότα από τα ωμά