Συνταγές

Αγκινάρα, το λαχανικό της άνοιξης

Αγκινάρα, το λαχανικό της άνοιξης

Η άνοιξη (Μάρτιος – Απρίλιος) είναι η εποχή της αγκινάρας και θα τη βρείτε σε αφθονία στις λαϊκές αγορές και

Η άνοιξη (Μάρτιος – Απρίλιος) είναι η εποχή της αγκινάρας και θα τη βρείτε σε αφθονία στις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ, αλλά και κατεψυγμένες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Περιέχει ελάχιστες θερμίδες και είναι καλή πηγή καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.

Πως καθαρίζουμε και τρώμε τις αγκινάρες

Από την αγκινάρα τρώγεται το τρυφερό μέρος των φύλλων αλλά κυρίως η καρδιά. Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη, συνηθίζουν να την καταναλώνουν ωμή αποτελώντας, μάλιστα, πολύ καλό μεζέ για τη ρακί σε συνδυασμό με φρέσκα κουκιά, ελιές και παξιμάδι.

Για να φάμε ωμή αγκινάρα, τραβάμε ένα –ένα τα φύλλα, σαν να μαδάμε μαργαρίτα και τρώμε μόνο το κάτω μέρος τους. Σε μία λεκάνη τοποθετούμε νερό, στύβουμε λεμόνι και κρατάμε τις λεμονόκουπες για την καρδιά τις αγκινάρας. Καθαρίζουμε και αφαιρούμε το χνούδι από την καρδιά της, την τρίβουμε αμέσως με τη λεμονόκουπα για να μη μαυρίσει και στη συνέχεια την βυθίζουμε στη λεκάνη.

Με τι να τις συνδυάσετε…

Αγκινάρες σαλάτα: συνδυάζονται τέλεια με μαρούλι, άνιθο και φρέσκο κρεμμυδάκι
Αγκινάρες με ξερά ή φρέσκα κουκιά, με αρακά ή αλά πολίτα
Αγκινάρες με αρνί ή κατσικάκι, συχνό πιάτο σε πολλές περιοχές της Κρήτης την ημέρα του Πάσχα ή το βράδυ της Ανάστασης (κυρίως σε χωριά του Μυλοποτάμου)

Η πρόταση της διαιτολόγου….
 

Αγκινάρες με γιαούρτι
Υλικά: 1 κιλό αγκινάρες (καρδιές), 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μικρό φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ½ κιλό γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι και ρίχνουμε τις αγκινάρες και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε νερό μέχρι να τις σκεπάσει και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με λαδόκολλα για να μη μας μαυρίσουν οι αγκινάρες. Τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ψηθούν. Μόλις σβήσουμε την φωτιά προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Σερβίρετε ζεστό. Συνδυάστε τες με ψωμί ολικής άλεσης, ρύζι καστανό ή πατάτες..

 

Καλή σας όρεξη!!!



Πηγή συνταγής:
Κρητική παραδοσιακή κουζίνα,
Μαρία και Ν. Ψιλάκης, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΡΜΑΝΩΡ