Συνεντεύξεις - Μας είπαν

Οι πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΛΛΟΥΣΗ κ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΜΠΑΝΟΒΝΟΣ στο nutrimed.gr!

Οι πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΛΛΟΥΣΗ κ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΜΠΑΝΟΒΝΟΣ στο nutrimed.gr!

Με την Βασιλική Μιλλούση και Χρήστο Λυμπανοβνό γνωριστήκαμε στα πλαίσια του προγράμματος των εκπαιδευτικών σχολικών εκδρομών

 Οι πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΛΛΟΥΣΗ κ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΜΠΑΝΟΒΝΟΣ στο nutrimed.gr!
… από τον Παντελή Αντωνίου


ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΛΛΟΥΣΗ: H σωστή διατροφή είναι τρόπος ζωής  
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΜΠΑΝΟΒΝΟΣ : Η γυμναστική χρειάζεται πάνω απ’ όλα θέληση
  

Με την Βασιλική Μιλλούση και Χρήστο Λυμπανοβνό γνωριστήκαμε στα πλαίσια του προγράμματος των εκπαιδευτικών σχολικών εκδρομών, συνεργασία της nutrimed με το Allou! Fun Park, στις οποίες τα παιδιά εκπαιδεύονται μέσα από βιωματικές τεχνικές και θεατρικό παιχνίδι σε βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής και άσκησης και στη συνέχεια παίζουν στο πάρκο. Tα παιδιά που επισκέπτονται με το σχολείο τους το πάρκο, έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν, να παίξουν και να μάθουν τα μυστικά των αθλημάτων τους από Έλληνες πρωταθλητές. Σε μια από αυτές τις επισκέψεις, καλεσμένοι ήταν οι πρωταθλητές της ενόργανης. Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων με χαρά μου μίλησαν για τον εαυτό τους και το άθλημα που υπηρετούν.

 
Π.Α Βασιλική, το καλοκαίρι πήρες μέρος για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την διοργάνωση του Σύδνεϋ και μάλιστα βρέθηκες πολύ κοντά στην είσοδό σου στον τελικό. Από ποιά ηλικία ξεκίνησες και πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την ενόργανη;
Β.Μ: Άρχισα να ασχολούμαι με την ενόργανη γυμναστική σε ηλικία τεσσάρων χρόνων. Ως μικρότερη ζήλεψα από την μεγάλη μου αδερφή που είχε πάει στο γυμναστήριο και ήθελα και εγώ! Ήταν ένα όμορφο παιχνιδογυμναστήριο που έγινε τελικά τρόπος ζωής!

Π.Α. Χρήστο εσένα η πρώτη σου επαφή με την ενόργανη πότε έγινε;
Χ.Λ: Ξεκίνησα σε ηλικία πέντε χρόνων .Είδα ένα όμορφο γυμναστήριο για παιχνίδι, μου άρεσε και συνέχισα.

Π.Α Το άθλημά σας θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητικό. Πόσες ώρες την ημέρα γυμνάζεται ένας πρωταθλητής της ενόργανης;
Β.M.: Οι προπονήσεις μου πριν από αγώνες διαρκούν 6 ώρες ημερησίως. Συνήθως η πρώτη προπόνηση, η πρωινή διαρκεί δύο ώρες και η δεύτερη, το μεσημέρι, τέσσερις. Σε περίοδο που δεν έχουμε αγώνες είναι συνολικά γύρω στις τέσσερις.

Π.Α:  Χρήστο, εσύ ασχολείσαι και με την προπονητική. Γυμνάζεις ήδη κάποια παιδάκια. Ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει ένα παιδάκι για να ασχοληθεί με το άθλημά σας;

Χ.Λ.: Για να κάνει ένα παιδάκι γυμναστική ο βασικότερος παράγοντας είναι η θέληση. Η ενόργανη είναι ένα πολύ απαιτητικό άθλημα όσον αφορά την καθημερινότητα ενός παιδιού τις ώρες, τη διατροφή και τον έλεγχο! Όλα αυτά για τον πρωταθλητισμό. Αν θέλεις να ασχοληθείς απλά, δεν υπάρχουν όρια και δεσμεύσεις μπορεί να κάνει ευχάριστα όποιος θέλει!

Π.Α: Βασιλική, προσέχεις την διατροφή σου; Υπάρχουν πράγματα που στερείσαι;
B.M.: Η ενόργανη είναι ένα άθλημα που από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να μάθεις να τρέφεσαι σωστά, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν ξεχνάς τις μικρές ατασθαλίες. Έτσι τώρα μετά από τόσα χρόνια η σωστή διατροφή είναι τρόπος ζωής! Δε θα στερηθώ γεύσεις αλλά ποσότητες.

Π.Α. Χρήστο πολλοί γονείς το σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους στην ενόργανη γιατί υπάρχει η εντύπωση ότι θα μείνουν κοντά.
Χ.Λ: Τα παιδιά δεν μένουν κοντά! Είναι μεγάλο λάθος και μια καλή ευκαιρία να το επισημάνουμε. Οι αθλητές της ενόργανης επιλέγονται να μην είναι ιδιαίτερα ψηλοί για να μπορούν να εκτελούν καλύτερα τις ασκήσεις. Κρίνοντας από τους γονείς μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να προβλέψουμε το αν θα ψηλώσει το παιδί πολύ ή όχι.
Π.Α: Να συμπληρώσω ότι το ίδιο συμβαίνει και στο μπάσκετ ή το βόλεϊ, αθλήματα που κακώς θεωρούν πολλοί γονείς ότι θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να ψηλώσουν. Στην ενόργανη, την άρση βαρών, τη ρυθμική επιλέγονται παιδιά που τα βοηθάει ο σωματότυπός τους και το ίδιο συμβαίνει με το μπάσκετ, το βόλεϊ ή το κολύμπι.

Π.Α: Βασιλική, Χρήστο υπάρχει κάποιο φαγητό ή γλυκό στο οποίο δεν μπορείς να αντισταθείς ;
B.M.: Δεν μπορώ να αντισταθώ στη σοκολάτα, γι’ αυτό έχω εντάξει μέσα στο διαιτολόγιό μου σχεδόν καθημερινά πολύ μικρές λιχουδιές.
Χ.Λ.: Όχι δεν στερούμαι. Τρώω τα πάντα με μέτρο…

Π.Α.: Ποιο ήταν το πρωινό σου πριν αγωνιστείς στα προκριματικά του σύνθετου ατομικού στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο;
Β.M.: Επειδή ο αγώνας μου ήταν αρκετά νωρίς, ήπια καφέ και έφαγα λίγους ξηρούς καρπούς και ξηρά φρούτα. Λίγο πριν βγω να αγωνιστώ έφαγα και λίγη σοκολάτα.

Π.Α.: Η ενόργανη είναι απαιτητικό άθλημα σε ότι αφορά την διατροφή. Πως διατρέφεσαι;
Β.M.: Η διατροφή είναι καθαρά δικό μου κομμάτι. Όταν δε σου λέει κανείς τι να φας είσαι υπεύθυνη εσύ άρα προσεχείς!

Π.Α.: Ποιες είναι για φέτος οι αγωνιστικές σας υποχρεώσεις και οι στόχοι σας; 
Β.Μ.: Φέτος είναι μια πλούσια χρόνια με πανευρωπαϊκό – μεσογειακό – παγκόσμιο και παγκόσμια κύπελλα ενδιάμεσα.

Π.Α.: Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στα νέα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό και κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη χρήση ‘’βοηθημάτων’’;
Β.Μ. Χ.Λ.: Ο αθλητισμός είναι υγεία! Θα θέλαμε να πούμε σε μικρούς και μεγάλους να μην παρασύρονται από τα διάφορα είδη "βοηθημάτων" που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα. Η σκληρή καθημερινή προπόνηση είναι αυτή που ανταμείβει !

Η Βασιλική Μιλλούση είναι πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής με συμμετοχή σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (Σύδνεϋ 2000 και Λονδίνο 2012) και σημαντικές διακρίσεις σε Μεσογειακούς αγώνες , Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Κύπελλα.

Ο Χρήστος Λυμπανοβνός είναι πρωταθλητής ενόργανης γυμναστικής με σημαντικές διακρίσεις σε Μεσογειακούς Αγώνες, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα. Τα τελευταία τρία χρόνια ασχολείται και με την προπονητική. Οι μικροί αθλητές του (8-11 ετών) ανεβαίνουν στο βάθρο των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων.