Συνεντεύξεις - Μας είπαν

Η Δρ Μαίρη Γιαννακούλια για τη διατήρηση βάρους στο 8ο Συνέδριο Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου

Η Δρ Μαίρη Γιαννακούλια για τη διατήρηση βάρους στο 8ο Συνέδριο Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου

Η Δρ Μαίρη Γιαννακούλια παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης medweight στα πλαίσια των εργασιων του 8ου Συνεδριου Διατροφης Διαιτολογιας των Κυπριων Διαιτολόγων.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητούμενα, ίσως το ουσιαστικότερο, στην μάχη κατά της παχυσαρκίας, είναι η διατήρηση των απολεσθέντων κιλών. Τι κάνουν όμως αυτοί που τελικά καταφέρνουν να τα διατηρήσουν; Ποιες κοινές συμπεριφορές μοιράζονται και χαρακτηρίζονται ως «επιτυχόντες» και σε τι διαφοροποιούνται από τους «επανακτήσαντες»; To σύστημα καταγραφής/η μελέτη, medweight σχεδιάστηκε γι αυτό το σκοπό, δηλαδή να μελετήσει τις κοινές συμπεριφορές που θα καθιστούν τη διατήρηση του απολεσθέντος βάρους ιδιαίτερα πιθανή.

Η Δρ Μαίρη Γιαννακούλια, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής Συμπεριφοράς Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας –Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης medweight στα πλαίσια των εργασιων του 8ου Συνεδριου Διατροφης Διαιτολογιας των Κυπριων Διαιτολόγων. Ας δούμε μερικά από τα ενδιαφέρονται εως τώρα ευρήματα :

 Για να χάσουν βάρος, οι διατηρούντες έκαναν αλλαγές και στη διατροφή τους, αλλά και στην άσκηση, σε αντίθεση με τους επανακτήσαντες, οι οποίοι έκαναν αλλαγές κυρίως στη δίαιτα.

 Οι διαφορές στην άσκηση παραμένουν και στο στάδιο της διατήρησης/επανάκτησης, καθώς οι διατηρούντες περπατάνε περισσότερο από τους επανακτήσαντες, περίπου 3 ώρες την εβδομάδα. Επιπλέον, οι άνδρες διατηρούντες φαίνεται ότι κάνουν και περισσότερη άσκηση υψηλής έντασης.
 

 Όσον αφορά τις διατροφικές συμπεριφορές, οι διατηρούντες φαίνεται ότι προσέχουν να μην τρώνε φαγητό «απ’έξω», αφαιρούν ορατά λίπη και πέτσες από το κρέας, και επιπλέον, οι άνδρες, ασχολούνται με την παρασκευή του φαγητού στο σπίτι, πιο συχνά από τους επανακτήσαντες.
 
 Οι διατηρούντες φαίνεται ότι ζυγίζονται τακτικά, κι επίσης πιστεύουν ότι η ζύγιση τους βοηθάει στην προσπάθεια να ρυθμίσουν το βάρος τους.

 Φάνηκε επίσης ότι οι διατηρούντες καταναλώνουν περισσότερα γεύματα στο σπίτι σε σχέση με τους επανακτήσαντες, και οι επανακτήσαντες περισσότερα γεύματα στο δρόμο. Η συνήθεια να καταναλώνει κανείς γευματίδια ενώ παράλληλα ασχολείται με διάφορες μικροδουλειές παρατηρήθηκε πιο συχνά στους επανακτήσαντες.

 Τέλος, οι διατηρούντες ασχολούνται περισσότερο με χόμπι και κοινωνικές δραστηριότητες (βγαίνουν έξω με φίλους, ασχολούνται με κάποιο χόμπι, κ.λπ.) από ό,τι οι επανακτήσαντες.