Συνεντεύξεις - Μας είπαν

8ο συνέδριο Διαιτολογίας στην Κύπρο: H γλυκιά γεύση έχει και πάντοτε είχε θέση στην διατροφή μας!

8ο συνέδριο Διαιτολογίας στην Κύπρο: H γλυκιά γεύση έχει και πάντοτε είχε θέση στην διατροφή μας!

Την πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα «Γλυκιά γεύση, στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής και Ενεργειακό ισοζύγιο» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πέραν των 250 ατόμων…

Λευκωσία 27 Νοεμβρίου: Την πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα «Γλυκιά γεύση, στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής και Ενεργειακό ισοζύγιο» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πέραν των 250 ατόμων, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 8ου Συνεδρίου Διαιτολόγιας και Διατροφής. Η συζήτηση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου και την ευγενή στήριξη της Α/φοί Λανίτη. Ομιλητές ήταν ο κ. Παρασκευάς Παπαχρήστος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc. Γραμματέας της “Διατροφής του Παιδιού“ και ιδρυτής της medNutrition.gr και η Διατροφολόγος για Δημόσια Υγεία και Αθλητική Διατροφολόγος κ. Έλλη Χατζηλουκά. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Δρ Ελένη Ανδρέου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων & Διατροφολόγων Κύπρου και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι έχουμε μεταφέρει την μερίδα εστιατορίου …στο σπίτι.. με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από τα γεύματα που τρώμε στο σπίτι μας. Επειδή όλες οι θερμίδες μετρούν, ανεξαρτήτως από ποιο τρόφιμο ή ρόφημα προέρχονται είναι σημαντικό να μην παραμερίζουμε τη σημασία της καθημερινής άσκησης για να εξισορροπήσουμε τη «ζυγαριά» του θερμιδικού ισοζυγίου και να διατηρούμε το βάρος μας. Τα τελευταία δεδομένα από το Ευρωβαρόμετρο (2013) δείχνουν ότι: το 54% των Κυπρίων δεν πραγματοποιεί κανενός είδους φυσική δραστηριότητα και επιπλέον, ένα 10% δηλώνει ότι σπάνια έχει κάποια σωματική άσκηση» σημείωσε ο κος Παπαχρήστος.

Η κα Χατζηλουκά ανέδειξε στην παρουσίασή της τη γλυκιά γεύση και δήλωσε: «Το ανθρώπινο είδος είναι φτιαγμένο για να αναζητά τη γλυκιά γεύση. Η σχέση μας λοιπόν με τη γλυκιά γεύση έχει τις βάσεις της στο ανθρώπινο γονιδίωμα, μιας και η έμφυτη «έλξη» προς αυτή, είναι καταγεγραμμένη στο ανθρώπινο DNA και αυτό αποτελεί και ένα λόγο που οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ζήσουν χωρίς αυτή» παράλληλα τόνισε ότι « Η λύση δεν βρίσκεται στο να στερούμαστε την γλυκιά γεύση αλλά να έχουμε μέτρο, ποικιλία και ισορροπία στη διατροφή μας. Στις περιπτώσεις όμως, πού θέλουμε να μειώσουμε το βάρος μας ή τις θερμίδες που καταναλώνουμε, υπάρχει λύση! Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τη γλυκιά γεύση στον καφέ, στο τσάι, τα αναψυκτικά, και σε ορισμένα επιδόρπια ή γλυκά προσλαμβάνοντας λιγότερες ή καθόλου θερμίδες».

Το συμπέρασμα των ομιλητών και κατ’ επέκταση της συζήτησης, είναι ότι, η επιστημονική κοινότητα επιβεβαιώνει ότι η γλυκιά γεύση έχει και πάντοτε είχε θέση στην διατροφή μας. Τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη και καταναλώνονται με μέτρο μπορούν να ενταχθούν σε έναν ισορροπημένο διαιτολόγιο και ενεργό τρόπο ζωής. Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες αποτελούν ιδανική εναλλακτική επιλογή για τα άτομα με διαβήτη και άτομα που πρέπει να μειώσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους, χωρίς να στερηθούν την γλυκιά γεύση.