Ομιλίες

Ο Δρ. Γρηγόρης Ρίσβας μας μιλάει για τις σπουδές Διαιτολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Ο Δρ. Γρηγόρης Ρίσβας μας μιλάει για τις σπουδές Διαιτολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Ο Γρηγόρης Ρίσβας είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Έχει αποκτήσει Master in Medical Science with specialization in Public Health Nutrition από το Glasgow University και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας».

Ο Γρηγόρης Ρίσβας είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Έχει αποκτήσει Master in Medical Science with specialization in Public Health Nutrition από το Glasgow University και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας». Έχει εργαστεί στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Σήμερα είναι Programme Leader του MSc Advanced Dietetic Practice στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο. Το συγγραφικό του έργο αφορά στη συγγραφή κεφαλαίων σε 4 ακαδημαϊκά βιβλία, καθώς έναν Οδηγό Προαγωγής Υγείας για το Μαθητή του Δημοτικού Σχολείου. Επίσης, 11 άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τέλος, είναι Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων από το 2010.


1)Εάν κάποιος νέος σήμερα σας ζητούσε επαγγελματική καθοδήγηση, θα τον συμβουλεύατε να ακολουθήσει τον κλάδο της Διαιτολογίας; Για ποιους λόγους θα τον ενθαρρύνατε να ασχοληθεί με αυτήν την επιστήμη; 


Nαι, σίγουρα θα το έκανα. Η Διαιτολογία είναι μία νέα επιστήμη και ακόμη προσφέρει πολλές εναλλακτικές προοπτικές ενασχόλησης. Έτσι κι αλλιώς τα σύγχρονα προγράμματα Διαιτολογίας έχουν ως βασικό στόχο την διεύρυνση του φάσματος ενδιαφέροντος των νέων Επιστημόνων Διαιτολογίας – Διατροφής και μέσα από τα μαθήματα που παρακολουθούν και από την ποικιλότητα των εμπειριών που λαμβάνουν κατά την διάρκεια της Πρακτικής τους Άσκησης. Μέσα από αυτήν την εκπαιδευτική διαδικασία ο νέος συνάδελφος μπορεί να αναγνωρίσει την προσωπική του ροπή σε συγκεκριμένα πεδία της Διαιτολογίας, όπως ενδεικτικά είναι η Κλινική Διαιτολογία, η Διατροφή και Δημόσια Υγεία, η Αθλητική Διατροφή, η Διοίκηση Υπηρεσιών Σίτισης, οι Συμβουλευτικές προσεγγίσεις στην Διαιτολογία, η Επικοινωνία της Επιστήμης της Διατροφής και πολλά άλλα.

2)Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής ενός προγράμματος σπουδών Διαιτολογίας;

Καταρχήν το αυτονόητο δηλαδή να δίνει δικαιώματα άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και στην Ελλάδα. Το επάγγελμα του Διαιτολόγου είναι ρυθμιζόμενο σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, πρόσφατα και στην Ελλάδα, δηλαδή απαιτείται η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων του αποφοίτου ενός προγράμματος για να μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα. Πέρα από αυτό το τυπικό προσόν, στην Διαιτολογία σημασία έχουν και τα ουσιαστικά προσόντα, στα οποία περιλαμβάνονται οι βασικές γνώσεις του διαιτολόγου, όπως αυτές περιγράφονται και από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD), αλλά και αυτά που ονομάζουμε soft skills, τα οποία για την Διαιτολογία έχουν ενταχθεί στις βασικές δεξιότητες, δηλαδή η ικανότητα επικοινωνίας, όχι μόνο στο αντικείμενο της Επιστήμης αλλά και γενικότερα, συμβουλευτικής, ηγεσίας και διαχείρισης, οι εκπαιδευτικές δεξιότητες κ.ο.κ.

3)Ως ακαδημαϊκός υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc Advanced Dietetic Practice στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, πείτε μας σε ποιους απευθύνεται αυτό το καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα;

Καταρχήν πρέπει να τονίσω ότι πρόκειται για το μοναδικό μεταπτυχιακό σε Advanced Dietetic Practice, που παρέχεται στην Ελλάδα. Η καινοτομία του έγκειται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι το πρόγραμμα καλύπτει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD), για να χαρακτηριστεί το επίπεδο ενός Επαγγελματία Διαιτολόγου ως προηγμένο, στην Ευρώπη (European Dietetic Advanced Competences). Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης διαφορετικών τίτλων σπουδών, ανάλογα με τις ανάγκες και τα προϋπάρχοντα προσόντα των φοιτητών:
Το MSc in Advanced Dietetic Practice απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες Διαιτολόγους-Διατροφολόγους, είναι εξειδικευμένο και οδηγεί σε προηγμένο επίπεδο στην επιστήμη της Διαιτολογίας.
Τα PgCert/PgDip in Health Sciences απευθύνονται κυρίως σε άλλους επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης που δουλεύουν μαζί με διαιτολόγους σε ομάδες θεραπείας και πρόληψης και επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στη Διατροφή και την Υγεία, με πιστοποιημένο τρόπο.
Μία άλλη καινοτομία μας είναι ο θεσμός του Associate Student. Το Queen Margaret University, Δημόσιο Πανεπιστήμιο στο Εδιμβούργο σε συνεργασία με το οποίο λειτουργεί το πρόγραμμα, εφαρμόζει τον θεσμό αυτό, όπως ορίζεται στο Βρετανικό Εκπαιδευτικό Σύστημα. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε απόφοιτο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να παρακολουθήσει μαθήματα του ενδιαφέροντός του και να λάβει σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης. Στη συνέχεια, και εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να εγγραφεί στο πρόγραμμα για την απόκτηση κάποιου εκ των τίτλων σπουδών που παρέχονται.

4)Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει το πρόγραμμα στους αποφοίτους του, κυρίως όσο αφορά τις επαγγελματικές προοπτικές τους στη χώρα μας και στο εξωτερικό;

Όπως ανέφερα, οι απόφοιτοι του MSc in Advanced Dietetic Practice έχουν πιστοποιημένα προηγμένες γνώσεις και δεξιότητες στην επιστήμη της Διαιτολογίας, άρα έχουν αποδεδειγμένα την δυνατότητα να ασκούν το επάγγελμα του Διαιτολόγου σε επίπεδο ανώτερο του βασικού. Αυτό είναι ένα εφόδιο που καταδεικνύει το ενδιαφέρον του αποφοίτου να εξελιχθεί ως επαγγελματίας και να βελτιωθεί ως επιστήμονας, το οποίο αποτελεί εχέγγυο και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μία αγορά υπηρεσιών που ολοένα και περισσότερο αναμένεται η ποιότητα να παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του εξυπηρετούμενου. Παράλληλα, και οι απόφοιτοι του Postgraduate Diploma καταγράφονται ως οι πλέον ικανοί συνεργάτες των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στα πλαίσια της διεπιστημονικής προσέγγισης στην παροχή ολοκληρωμένων και επιτυχημένων υπηρεσιών υγείας.