Ομιλίες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: O Γενικός Διευθυντής της Nutrimed σε ενημερωτική εκδήλωση για την Παιδική Παχυσαρκία από τον Δήμο Αμαρουσίου και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: O Γενικός Διευθυντής της Nutrimed σε ενημερωτική εκδήλωση για την Παιδική Παχυσαρκία από τον Δήμο Αμαρουσίου και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Το Τμήμα Διαιτολογίας της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και ο Δήμος Αμαρουσίου διοργάνωσαν την Τετάρτη, 19 Ιουνίου

Το Τμήμα Διαιτολογίας της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και ο Δήμος Αμαρουσίου διοργάνωσαν την Τετάρτη, 19 Ιουνίου και ώρα 19:00 ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: μια σύγχρονη απειλή», αγγίζοντας ένα από τα φλέγοντα θέματα υγείας του παιδιού σήμερα στην χώρα μας.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία απορρέει από τη συνεργασία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με τον Δήμο Αμαρουσίου, στα πλαίσια της οποίας το Τμήμα Διαιτολογίας αξιολογεί την αιτιολογία της παιδικής παχυσαρκίας, μέσω ερωτηματολογίων που αποστέλει στους γονείς και μέσω μετρήσεων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου. Η εν λόγω έρευνα ήταν μια πρωτοβουλία του Τμήματος με στόχο τη εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και την παροχή συμβουλών διατροφής προς την οικογένεια. Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από δείγμα 187 παιδιών προσχολικής ηλικίας (και αντίστοιχων ερωτηματολογίων στους γονείς τους) και παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της εκδήλωσης, από τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και καθηγητή του τμήματος Δρ. Γρηγόρη Ρίσβα. Σύμφωνα με αυτά, 2 στα 10 παιδιά του δήμου είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, ενώ η πλειοψηφία των γονέων με παχύσαρκα παιδιά θεωρούν πως το παιδί τους δεν έχει κανένα πρόβλημα. Επιπλέον, μόνο οι μισοί γονείς είχαν ικανοποιητική συμμόρφωση προς τις οδηγίες της Μεσογειακής Διατροφής.

Τα παιδιά ακολουθούσαν την σύσταση για κατανάλωση 3 φρούτων καθημερινά σε ποσοστό μικρότερο του 50%, ενώ 8 στα 10 δεν κατανάλωναν σαλάτα ή άλλα λαχανικά στο σπίτι τους! Η ίδια αναλογία καταναλώνει κόκκινο κρέας πάνω από 2 φορές την εβδομάδα, ενώ μόλις 3 στα 10 παιδιά καταναλώνουν ψάρι 2 φορές την εβδομάδα. Όπως ήταν αναμενόμενο περίπου 2 στα 3 παιδιά καταναλώνουν πάνω από 2 γλυκά την εβδομάδα και βλέπουν τηλεόραση πάνω από 1 ώρα την ημέρα. Τέλος, το 60% των παιδιών δεν κατανάλωνε πρωινό καθημερινά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν κατανάλωναν σχεδόν ποτέ πρωινό στο σπίτι, εφόσον έτρωγαν πρωινό στους παιδικούς σταθμούς.

Ο Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος
στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στη σταθερή συνεργασία του ιδρύματος με τον Δήμο Αμαρουσίου και στην αίσθηση αισιοδοξίας που απορρέει από αποδοτικές και σωστά οργανωμένες συνέργιες και δράσεις με στόχο το όφελος της κοινότητας. Από την πλευρά του, ο κος Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε πως στόχος του Δήμου Αμαρουσίου είναι η διευκόλυνση των δημοτών μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις δομές που έχει αναπτύξει και με τη συνεργασία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, σε κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας υγείας όπως η Δυσλεξία, οι Μαθησιακές Δυσκολίες και τώρα η Παιδική Παχυσαρκία.

Ο προσκεκλημένος ομιλητής κος Ιωάννης Μανιός, Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στην παρουσίασή του εντόπισε τα βασικότερα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας στο υψηλό κόστος της ενδεδειγμένης διατροφής, αλλά και των υπηρεσιών σωματικής άσκησης, στη διαφήμιση του κλάδου τροφίμων και στον περιορισμένο χρόνο και τη διατροφή των γονέων, οι οποίοι πάντα αποτελούν πρότυπα για το παιδί.