Nutrimed

Πρόγραμμα για την προώθηση ενός υγιεινού και ενεργού τρόπου ζωής μέχρι το 2016!

Πρόγραμμα για την προώθηση ενός υγιεινού και ενεργού τρόπου ζωής μέχρι το 2016!

3,9 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα OPEN…

3,9 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OPEN
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΥΓΙΕΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2016
Το Διεθνές Δίκτυο EPODE, το μεγαλύτερο δίκτυο για την πρόληψη της παχυσαρκίας στον κόσμο, ανακοίνωσε την έναρξη του OPEN, ενός καινοτόμου προγράμματος που ενισχύει τις προσπάθειες που γίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία μέσα από το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ.

Στο πλαίσιο του OPEN θα επωφεληθούν 11 προγράμματα που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο λαμβάνοντας εξειδικευμένη υποστήριξη, ώστε να επεκτείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας μέχρι το 2016. Στόχος του προγράμματος είναι να επηρεάσει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 975.000 παιδιών και εφήβων, βοηθώντας πολίτες και δήμους να αποκτήσουν και να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα στην Ευρώπη ένα στα τρία εντεκάχρονα παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών χρόνων, το πρόγραμμα OPEN θα συνεργαστεί με προγράμματα και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.

Το ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, όπως και τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα, βασίζονται στη μεθοδολογία EPODE που στοχεύει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, με πρωτοβουλίες που εφαρμόζονται σε επίπεδο δήμων και δημιουργούν τις συνθήκες και το περιβάλλον που θα επιτρέψει στα παιδιά να απολαμβάνουν την ισορροπημένη διατροφή και τον ενεργό τρόπο ζωής μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία.

Ο Jean-Michel Borys, Διευθυντής και Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Δικτύου EPODE International Network (ΕΙΝ), δήλωσε: «Όλοι εμείς εδώ στο ΕΙΝ πιστεύουμε ότι ο δρόμος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας περνάει μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, την κινητοποίηση των τοπικών φορέων, από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, από τους πολιτικούς εκπροσώπους στους φορείς στο πεδίο δράσης. Για αυτό το λόγο, τα τελευταία 20 χρόνια, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στο πώς μπορούμε να φέρουμε όλους αυτούς τους φορείς κοντά για τη δημιουργία τοπικών προγραμμάτων που επηρεάζουν ουσιαστικά τις οικογένειες που συμμετέχουν σε αυτά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υποστηρίζουμε το πρόγραμμα OPEN, βοηθώντας εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να αποκτήσουν έναν υγιεινό και ενεργό τρόπο ζωής μέχρι το 2016».

Ένα από τα προγράμματα που υποστηρίζεται από τo OPEN είναι και το ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, στην Ελλάδα. Στο ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ συμμετέχουν 6 δήμοι της Ελληνικής επικράτειας με στόχο την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μέσα από το συνδυασμό της ισορροπημένης διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας. Από την έναρξή του στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2008, υπολογίζεται ότι έχει επηρεάσει 50.000 παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών.

Η Έλενα Στάμου, Εθνική Συντονίστρια του προγράμματος, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που το ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ επιλέχτηκε να συμμετέχει σε μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Σήμερα συνεργαζόμαστε στενά με 6 Ελληνικούς Δήμους ενώ στόχος μας είναι μέσα στο 2015 ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 14, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας στο OPEN θα συμβάλλει στην επέκταση και ενδυνάμωση του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ έτσι ώστε να επηρεάσει ακόμα περισσότερα Ελληνόπουλα, επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμα και μόνιμα αποτελέσματα.»

Η Ελένη Γιαννακοπούλου, Τοπική Υπεύθυνη του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ στο Μαρούσι, δήλωσε: «Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα εδώ και τέσσερα χρόνια με μία ευρεία γκάμα δράσεων και εκδηλώσεων. Ο κόσμος πλέον γνωρίζει καλά το ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ και συμμετέχει μαζικά στις δράσεις αυτές. Το Μάιο διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία τη Γιορτή Κίνησης ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ στην πλατεία ΗΣΑΠ του Αμαρουσίου όπου παρευρέθηκαν εκατοντάδες παιδιά και γονείς, για να μάθουν πώς μπορούν να εντάξουν τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους. Η Γιορτή Κίνησης ενθουσίασε τους μικρούς φίλους του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ που συμμετείχαν σε μουσικοχορευτικά δρώμενα, δημιουργικά εργαστήρια, αθλοπαιδιές και πολλά παιχνίδια κίνησης όπως τσουβαλοδρομίες, μουσικά χούλα-χουπ, παιχνίδια με μπάλες, κορίνες και πολλά άλλα. Στις εκδηλώσεις του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ μου δίνει χαρά να συνομιλώ με τις οικογένειες που λαμβάνουν μέρος και να μαθαίνω το πόσο πολύ εκτιμούν το πρόγραμμα! Τα παιδιά πάντα με ρωτάνε: «Κυρία, πότε θα παίξουμε ξανά;»

Το πρόγραμμα OPEN συγχρηματοδοτείται από το Διεθνές Δίκτυο EPODE χάρη στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος της Coca-Cola. Το Ίδρυμα της Coca-Cola υποστηρίζει επίσης το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ στην Ελλάδα αλλά και άλλα προγράμματα που εφαρμόζουν τη μεθοδολογία EPODE ανά την Ευρώπη.