Nutrimed

8ο Συνέδριο DIETS της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων

8ο Συνέδριο DIETS της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Διαιτολόγων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων‐Διατροφολόγων σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου…

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Διαιτολόγων (European Federation of the Associations of Dietitians ‐ EFAD) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων‐Διατροφολόγων σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου DIETS της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων, με θέμα «Υγεία 2020: Διατροφική Υποστήριξη Ευαίσθητων Ομάδων» (8 ο DIETS/EFAD Conference «Health 2020: Supporting vulnerable groups»). Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 9‐12 Οκτωβρίου 2014, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.

Στο 8ο Συνέδριο DIETS/EFAD θα παρουσιαστούν νέες και σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της διαιτολογίας, μέσα από διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και δορυφορικά συμπόσια, με τη συμμετοχή κορυφαίων ξένων και Ελλήνων επιστημόνων. Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων, όπως του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization – WHO) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και παγκοσμίως αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα παρουσιάσουν νέες διατροφικές πολιτικές και θα συζητήσουν ενδιαφέροντα νέα επιστημονικά δεδομένα. Παράλληλα, το συνέδριο διεξάγεται με τη συμμετοχή και την υποστήριξη Ευρωπαϊκών επιστημονικών εταιριών και φορέων όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (European Association for the Study of Obesity ‐ EASO), η Ευρωπαϊκή Εταιρία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism ‐ ESPEN), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (European Food Information Council – EUFIC), τη Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών (International Sweeteners Association‐ISA) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute‐EHI). Αντίστοιχα, έχει επίσης εξασφαλιστεί και η συνεργασία σημαντικών Ελληνικών επιστημονικών εταιριών, όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, το Ελληνικό Ινστιτούτο Οστεοπόρωσης, η Ελληνική Εταιρία Αθηροσκλήρωσης και η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου, στην οποία θα κάνουν χαιρετισμό ο Έλληνας Υπουργός Υγείας (προσκεκλημένος), Μαυρουδής Βορίδης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων και καθηγήτρια διατροφής στο πανεπιστήμιο του Plymouth, UK, Professor Anne De Looy και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, Δρ. Γρηγόρης Ρίσβας, ενώ στο τέλος θα προβληθεί βίντεο με δηλώσεις της Ευρωβουλευτού του Εργατικού κόμματος, Glenis Willmott, MEP. Τέλος, στην ομιλία του στο πλαίσιο της τελετής λήξης του συνεδρίου, την Κυριακή 12/10, ο Dr Joao Breda, διευθυντής του προγράμματος Διατροφής, Φυσικής Δραστηριότητα και Παχυσαρκίας του Ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε ελληνικό κοινό το νέο Ευρωπαϊκό πλάνο δράσης για τα Τρόφιμα και τη Διατροφή, 2015‐ 2020 (European Food and Nutrition Action Plan, 2015‐2020, WHO Europe).

Οι βασικές θεματικές του 8 ου Συνεδρίου DIETS/EFAD αφορούν:

• Ευρωπαϊκές πολιτικές, διατροφικές πρωτοβουλίες & ερευνητικά προγράμματα
• Πολιτισμικά ζητήματα που επηρεάζουν τη διατροφή, τις διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές
• Διατροφική υποστήριξη ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού
• Διατροφική αντιμετώπιση χρόνιων μη μεταδιδόμενων παθήσεων (Non‐communicable diseases ‐ NCD)
• Προώθηση της ανάπτυξης του επαγγέλματος του διαιτολόγου στην Ευρώπη
• Εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την επικαιροποίηση και την εξειδίκευση των γνώσεων των διαιτολόγων ‐ διατροφολόγων σε διαφορετικούς τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Η έρευνα στον τομέα της διαιτολογίας και της διατροφής αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο. Ο ρόλος του Διαιτολόγου είναι καταλυτικός ως προς τη χάραξη ορθών διατροφικών πολιτικών και την προώθηση υγιών διατροφικών προτύπων, με γνώμονα την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής, συνεπώς η διαρκής εκπαίδευσή των ειδικών του κλάδου σε όλο το φάσμα της επιστήμης είναι απαραίτητη.

Στο συνέδριο αναμένεται συμμετοχή 700 και πλέον ατόμων.
Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου θα είναι τα αγγλικά.