Nutri- kids

Παιδική-εφηβική παχυσαρκία

Παιδική-εφηβική παχυσαρκία

Η εποχή που αμφιβάλλαμε για το αν η παχυσαρκία αποτελεί νόσημα ή όχι έχει περάσει. Η παχυσαρκία έχει πια χαρακτηριστεί ως επιδημία. Τα ποσοστά της αυξάνουν χρόνο με το χρόνο, όχι μόνο μεταξύ των ενηλίκων, αλλά και μεταξύ των παιδιών. Εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει σε ατομικό και ευρύτερο επίπεδο, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπισή της.

Είναι το παιδί μου παχύσαρκο; Είναι η κύρια ερώτηση που δεχόμαστε και δεν καθρεπτίζει τίποτε παραπάνω από την αγωνία των γονιών για το αν το παιδί θα μπλέξει με την επικίνδυνη αυτή κατάσταση. Το nutrimed-kids απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-15 ετών με ΔΜΣ που ορίζει τουλάχιστον το υπέρβαρο, σύμφωνα με τους πίνακες όπως ορίζονται από την επιστημονική κοινότητα.

Το nutrimed kids, με εξειδικευμένους διαιτολόγους στην προσέγγιση της αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών, εφαρμόζει ένα πρόγραμμα θεραπείας της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας βασισμένο στις νεότερες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Η προσέγγιση που ακολουθεί στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η προσπάθεια μείωσης, ή ελέγχου γενικότερα, του βάρους είναι μια προσπάθεια για αλλαγή του τρόπου ζωής και όχι απλώς η εφαρμογή μαθηματικών υπολογισμών.

Ο σκοπός & οι στόχοι μας δεν εστιάζονται μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση του αποτελέσματος εφ΄ορου ζωής.

Τι είναι η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία ορίζεται ως η κατάσταση μεγάλης συσσώρευσης λίπους στο σώμα, ώστε να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ατόμου. Ο ορισμός αυτός δε φαίνεται να έχει κάποια πρακτική σημασία. Δίνει, όμως, μια σημαντική πληροφορία: η παχυσαρκία είναι κατάσταση που απειλεί την υγεία. Για αυτό, άλλωστε, και μας απασχολεί. Εάν δεν είχε επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, δε θα υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να ασχοληθούμε μαζί της. Το ίδιο ισχύει και για την παιδική παχυσαρκία. Αν, για παράδειγμα, η παχυσαρκία στα παιδιά ήταν μια κατάσταση που δεν προκαλεί πρόβλημα στο ίδιο το παιδί και ξεπερνιέται από μόνη της, καθώς το παιδί μεγαλώνει, δε θα υπήρχε λόγος για παρέμβαση στα παιδιά. Παρόλο που η σκέψη αυτή ίσως εννοείται για τους περισσότερους, μας υπενθυμίζει τη βάση του προβλήματος και μας αφυπνεί να εντοπίσουμε το πρόβλημα σε μας τους ίδιους ή σε άτομα του οικογενειακού ή φιλικού μας περιβάλλοντος και να τα παρακινήσουμε να ζητήσουν την απαραίτητη βοήθεια.

Επιπτώσεις παχυσαρκίας

Όσο η παχυσαρκία παραμένει αθεράπευτη, τόσο αυξάνει η πιθανότητα το παιδί να παραμείνει παχύσαρκο στην ενήλικη ζωή του. Οι επιπτώσεις, λοιπόν, της παχυσαρκίας στην υγεία του ενήλικα είναι ουσιαστικά οι επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας. Από αυτές οι πιο συχνές είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμα και κάποιες μορφές καρκίνου.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία φαίνεται πιο εύκολη υπόθεση σε σχέση με τους ενήλικες. Όσο νωρίτερα ξεκινά η θεραπευτική αντιμετώπιση, τόσο καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να έχει. Διότι οι συνήθειες που έχουν συμβάλλει στη δημιουργία της παχυσαρκίας δεν έχουν εγκατασταθεί πλήρως στα παιδιά και μπορούν ίσως πιο εύκολα να τροποποιηθούν. Επίσης, το παιδί έχει τη σημαντική βοήθεια από το γονέα.

Ποια αντιμετώπιση είναι η καλύτερη;

Για αυτό δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση. Φαίνεται, πάντως, σε παγκόσμιο επίπεδο ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής -μέσω αλλαγών στη συμπεριφορά και τις στάσεις σε σχέση με το φαγητό- είναι η πιο υποσχόμενη προς το παρόν μέθοδος για επιτυχή αντιμετώπιση όχι μόνο σε βραχυχρόνιο, αλλά και μακροχρόνιο επίπεδο. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή δίαιτα, η οποία μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί, η ενσωμάτωση της μελέτης της συμπεριφοράς στα θεραπευτικά προγράμματα παιδικής παχυσαρκίας πρεσβεύει ότι το παιδί μπορεί να εκπαιδευθεί σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, αποφεύγοντας την επιβολή οδηγιών και «πρέπει» για τη διατροφή του ή τον τρόπο ζωής γενικότερα. Έτσι, δίνει και την ελπίδα ότι μπορεί να φέρει μόνιμες αλλαγές στη ζωή του. Όλα τα επιτυχή προγράμματα παρέμβασης στον τομέα παγκοσμίως στοχεύουν σε αλλαγές στις διαιτητικές συνήθειες και τις συνήθειες φυσικής δραστηριότητας του παιδιού μέσω της μελέτης της συμπεριφοράς.