Μεσημεριανά

7η επιλογή: Ρεβίθια στο φούρνο (μια συνταγή από Σίφνο).

7η επιλογή: Ρεβίθια στο φούρνο (μια συνταγή από Σίφνο).

Τα ρεβύθια ανήκουν στην ομάδα των οσπρίων. Τα όσπρια αποτελούν μία από τις κύριες επιλογές τροφίμων στη νηστεία. Πέρα από τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος όμως, μπορείτε να τα συνδυάσετε με τρόφιμα από την ομάδα των αμυλούχων προκειμένου να προσλάβετε πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας ισάξια με αυτήν του κρέατος. Έτσι, τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή πρωτείνης για τους χορτοφάγους ή και τους αυστηρώς χορτοφάγους. Οι φακές με ρύζι με φλοιό, τα ρεβίθια με κριθαράκι, οι ρεβιθοκεφτέδες στο φούρνο με τριμμένες νιφάδες βρώμης ή τα φασόλια γίγαντες με καστανό ρύζι και λαχανικά όπως, κολοκύθια και καρότα, αποτελούν μερικές μόνο διαφορετικές επιλογές μαγειρέματος των οσπρίων για να εμπλουτίσετε ισορροπημένα τις επιλογές σας.

 Υλικά:

500 gr ρεβίθια (για 4-5 μερίδες βάζουμε τα μισά)
5-6 δαφνόφυλλα ξερά
2-3 ντομάτες λίγο ώριμες
2-3 μέτρια κρεμμύδια
2 κουτ.γλυκού σόδα μαγειρικής(σκόνη)
ρίγανη
λάδι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε βάλει τα ρεβίθια μας στο νερό να μουλιάσουν για να μαλακώσουν.

Το νερό πρέπει όχι μόνο να τα καλύπτει αλλά να περισεύει από πάνω τους 2-3 δάχτυλα γιατί όταν αρχίσουν να φουσκώνουν θα βγούν έξω από το νερό.

Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το νερό σε μία λεκανίτσα και κρατάμε ξέχωρα στραγγιγμένα τα ρεβίθια σε άλλη λεκάνη, πλαστική κατά προτίμηση, τα οποία πασπαλίζουμε ένα με δύο κουτάλια του γλυκού μαγειρική σόδα.

Ανακατεύουμε να πάει παντού και τα αφήνουμε έτσι για 1 περίπου ώρα.

Μετά τα ξεπλένουμε καλά 2-3 χέρια με άφθονο νερό μέσα σε ένα σουρωτήρι.

Ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς για να προθερμανθεί.

Διατροφικό σχόλιο: Τα ρεβύθια ανήκουν στην ομάδα των οσπρίων. Τα όσπρια αποτελούν μία από τις κύριες επιλογές τροφίμων στη νηστεία. Πέρα από τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος όμως, μπορείτε να τα συνδυάσετε με τρόφιμα από την ομάδα των αμυλούχων προκειμένου να προσλάβετε πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας ισάξια με αυτήν του κρέατος. Έτσι, τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή πρωτείνης για τους χορτοφάγους ή και τους αυστηρώς χορτοφάγους. Οι φακές με ρύζι με φλοιό, τα ρεβίθια με κριθαράκι, οι ρεβιθοκεφτέδες στο φούρνο με τριμμένες νιφάδες βρώμης ή τα φασόλια γίγαντες με καστανό ρύζι και λαχανικά όπως, κολοκύθια και καρότα, αποτελούν μερικές μόνο διαφορετικές επιλογές μαγειρέματος των οσπρίων για να εμπλουτίσετε ισορροπημένα τις επιλογές σας.