Ισορροπημένη διατροφή

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής 2016

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής 2016

«Το κλίμα αλλάζει. Τα τρόφιμα και γεωργία πρέπει, επίσης, να αλλάξουν», είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Το φετινό μήνυμα επικεντρώνεται στην επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλεί η παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, σήμερα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι η επισιτιστική ασφάλεια, δηλαδή η φυσική, κοινωνική και οικονομική πρόσβαση για όλους του ανθρώπους σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτική τροφή. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι αυξημένες καιρικές καταστροφές πλήττουν περισσότερο τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα ανά τον κόσμο, που είναι κυρίως οι αγρότες, οι αλιείς και οι κτηνοτρόφοι.

Ταυτόχρονα, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και αναμένεται να φθάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια, μέχρι το 2050. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση σε τρόφιμα. Η κλιματική αλλαγή με τη σειρά της, δημιουργεί επιπλέον δυσμενείς επιπτώσεις στο επισιτιστικό ζήτημα. Ως μοναδική λύση του προβλήματος, ο FAO τονίζει ότι η γεωργία και η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να προσαρμοστεί και να γίνει πιο ανθεκτική, παραγωγική και βιώσιμη, ώστε να διασφαλίσουμε την ευημερία των οικοσυστημάτων και των αγροτικών πληθυσμών, καθώς και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Η καλλιέργεια τροφίμων με βιώσιμο τρόπο σημαίνει την υιοθέτηση πρακτικών που παράγουν τα περισσότερα δυνατά με τα λιγότερα δυνατά, στην ίδια περιοχή γης, καθώς και τη χρήση των φυσικών πόρων, με σύνεση. Σημαίνει, επίσης, τη μείωση των απωλειών των τροφίμων πριν από το τελικό προϊόν ή πριν το στάδιο της λιανικής πώλησης, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών, όπως η καλύτερη συγκομιδή, αποθήκευση, συσκευασία, μεταφορά, υποδομή, καθώς και καλύτερα θεσμικά και νομικά πλαίσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως χάνεται ή σπαταλιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους, ετησίως. Το μεθάνιο δε που εκπέμπεται από τη σήψη αυτών των τροφίμων είναι 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Ο FAO καλεί τις χώρες να διευθετήσουν σχέδια δράσης για τη γεωργία και τα τρόφιμα και να επενδύσουν περισσότερο στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στην ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών, ως λύση για τον ολοένα και πιο πεινασμένο παγκόσμιο πληθυσμό του πλανήτη, αλλά και τη μείωση των εκπομπών. Η κλιματική αλλαγή, λοιπόν, είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας της εξάλειψης της πείνας και της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του FAO, 793 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια πείνα, 161 εκατομμύρια παιδιά μικρότερα των 5 ετών εμφανίζουν ελλιπή ανάπτυξη, λόγω υποσιτισμού, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι, που πεθαίνουν κάθε χρόνο, εξαιτίας του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας. Η Παγκόσμια Ημέρας Διατροφής, λοιπόν, δεν αποτελεί ημέρα γιορτής, αλλά προβληματισμού για το διατροφικό μέλλον του πλανήτη μας!