Ισορροπημένη διατροφή

Τα tips της γλυκιάς γεύσης: διατηρήστε την απόλαυση μειώνοντας τη ζάχαρη

Τα tips της γλυκιάς γεύσης: διατηρήστε την απόλαυση μειώνοντας τη ζάχαρη

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Είστε κι εσείς ένας από τους αμέτρητους φανατικούς της γλυκιάς γεύσης; Αν ναι, δεν είναι ανάγκη να νιώθετε τύψεις! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ροπή που έχουμε προς τη γλυκιά γεύση είναι πιθανότατα «γραμμένη» στο DNA μας. Πώς εξηγείται αυτό; Χιλιάδες χρόνια πριν, όταν ο άνθρωπος δεν έβρισκε την τροφή του στα ράφια του super market αλλά έξω στη φύση, αναγνώριζε όσα τρόφιμα ήταν γλυκά ως «ασφαλή προς κατανάλωση», ενώ η πικρή γεύση «μεταφραζόταν» σε αλλοιωμένο τρόφιμο ή δηλητήριο.

Όσο κι αν την απολαμβάνουμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως εδώ και δεκαετίες η γλυκιά γεύση και πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων γενικότερα- βρίσκεται στο «στόχαστρο» της επιστημονικής κοινότητας.

Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, χρειάζεται να μάθουμε να την εντάσσουμε στη διατροφή μας με μέτρο!

Ώρα για tips!

Παρακάτω θα βρείτε εύκολους τρόπους για να περιορίσετε τη ζάχαρη στην καθημερινή σας διατροφή χωρίς να στερηθείτε την απόλαυση!

  1. Μειώστε σταδιακά την ζάχαρη που προσθέτετε οι ίδιοι. Αν, για παράδειγμα, πίνετε τον καφέ σας γλυκό, μπορείτε:
    • να περιορίσετε σταδιακά τα κουταλάκια ζάχαρης που βάζετε σε κάθε καφέ (π.χ. από 2 σε 1,5, έπειτα σε 1 κ.ο.κ.)
    • να μειώσετε τον αριθμό φλιτζανιών/ποτηριών που πίνετε μέσα στην ημέρα (π.χ. από 3 σε 2)
    • να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη (εντελώς ή μερικώς) με κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό π.χ. ζαχαρίνη ή γλυκαντικό από το φυτό στέβια
  2. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το super market, φροντίστε να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές. Προτιμήστε να βάλετε στο καλάθι σας προϊόντα με την ένδειξη «λιγότερη ζάχαρη» «χωρίς ζάχαρη» ή «χωρίς προσθήκη ζάχαρης». Κάνοντας την έρευνα αγοράς σας θα διαπιστώσετε πως υπάρχει πλέον μεγάλη ποικιλία σε τέτοια προϊόντα και δεν περιορίζεται μόνο σε τρόφιμα με γλυκιά γεύση, όπως τα μπισκότα (π.χ. Μιράντα με 30% λιγότερη ζάχαρη*, Πολυδημητριακά χωρίς ζάχαρη κλπ.), αλλά και σε cream crackers, φρυγανιές κ.ά. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιέχουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, σίδηρο και ασβέστιο, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας!
  3. Το μυστικό για να μη χρειαστεί να αποχωριστείτε τις αγαπημένες σας συνήθειες είναι ένα: έξυπνες αντικαταστάσεις. Αν, για παράδειγμα, ένα από τα αγαπημένα σας πρωινά γεύματα είναι ένα ποτήρι γάλα μαζί με μπισκότα Μιράντα, το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε με μπισκότα με λιγότερη ζάχαρη.

Extra tip:, Μια καλή λύση είναι επίσης να βάλετε στο καλάθι σας τις μικρότερες, ατομικές συσκευασίες μπισκότων.

4.Αν αγαπάτε να περνάτε χρόνο στην κουζίνα και έχετε ταλέντο στη ζαχαροπλαστική, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε να φτιάξετε γλυκά με λιγότερη ζάχαρη. Για παράδειγμα, αν θέλετε κάτι δροσιστικό, μπορείτε να φτιάξετε γιαουρτογλυκό ψυγείου με βάση από μπισκότα Μιράντα με 30% λιγότερη ζάχαρη (σε σχέση με τα απλά μπισκότα) και ζελέ με γλυκαντικά.

5.Μην ξεχνάτε! Η ζάχαρη στη διατροφή μας δεν προέρχεται μόνο από τα τρόφιμα, αλλά και από τα ροφήματα! Γι’ αυτό, λοιπόν, προτιμήστε χυμούς φρούτων ή παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη. Όσο για τα αναψυκτικά, προσπαθήστε να περιορίσετε τη συχνότητα κατανάλωσής τους και να προτιμάτε αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη (π.χ. με stevia).

*σε σχέση με τα απλά μπισκότα.