Ισορροπημένη διατροφή

Στιγμιαίος καφές: ένα φυσικό ρόφημα γεμάτο αντιοξειδωτικά στην κούπα ή στο ποτήρι σου

Στιγμιαίος καφές: ένα φυσικό ρόφημα γεμάτο αντιοξειδωτικά στην κούπα ή στο ποτήρι σου

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του φθινοπώρου! Όπως κάθε χρόνο, κατέβασες τα ζεστά ρούχα από τη ντουλάπα, όμως το κρύο δε λέει ακόμα να φανεί! Κι εκεί είναι που κάνει την εμφάνισή του το κλασσικό δίλημμα: να πιεις frappé, που είναι η σταθερή αξία σου, ή να απολαύσεις μια κούπα ζεστό στιγμιαίο καφέ, μπας και μπεις λίγο στη διάθεση της εποχής;

Όποια κι αν είναι η επιλογή σου, ένα είναι το σίγουρο: το ρόφημά σου θα είναι 100% φυσικό και θα σου χαρίσει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες!

Πώς φτάνει ο στιγμιαίος καφές στην κούπα σου;
Όλα ξεκινούν από τα «κεράσια» του καφεόδεντρου, τους κόκκινους καρπούς του δηλαδή, που όταν είναι ώριμοι και έτοιμοι για περισυλλογή, έχουν παρόμοιο μέγεθος και χρώμα με τα κεράσια. Ποια είναι, όμως, τα επόμενα βήματα; Ας τα δούμε αναλυτικά!
þ Βήμα 1: Συλλογή των κόκκινων καρπών καφέ
Τις φυτείες καφέ τις συναντάμε σε διάφορα μέρη του κόσμου γύρω από την ζώνη του Ισημερινού, με βάση την ποικιλία που αξιοποιείται για την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ωρίμανσης των καφεόδεντρων εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των καλλιεργειών. Η συλλογή των «κερασιών» γίνεται σχολαστικά έτσι ώστε να έχουμε στα χέρια μας ένα προϊόν με τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα.

þ Βήμα 2: Αποφλοίωση και προετοιμασία πράσινων κόκκων
Έπειτα οι καρποί αποφλοιώνονται- είτε με ξήρανση είτε με μούλιασμα- και, έτσι, προκύπτουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ.

þ Βήμα 3: Το χαρμάνι
Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όλη η μαγεία της γεύσης και του αρώματος του καφέ κρύβεται πίσω από τη μίξη των κόκκων που θα δώσουν και το κατάλληλο χαρμάνι. Μέσω αυτής της διαδικασίας, που απαιτεί υψηλή τεχνική, πολύχρονη πείρα αλλά και φαντασία, δημιουργείται κάθε ξεχωριστή ποικιλία με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

þ Βήμα 4: Καβούρδισμα & άλεσμα
Οι πράσινοι κόκκοι καβουρδίζονται σε υψηλή θερμοκρασία, απελευθερώνοντας το υπέροχο άρωμα του καφέ, και αποκτούν μια πιο σκούρα (καφέ) απόχρωση. Έπειτα, οι κόκκοι αλέθονται και μετατρέπονται σε σκόνη.

þ Βήμα 5: Φιλτράρισμα
Πρόκειται για το στάδιο που διαφοροποιεί τον στιγμιαίο καφέ από τα υπόλοιπα είδη καφέ αφού το τελικό προϊόν είναι ήδη φιλτραρισμένο έως και επτά φορές ενώ στα υπόλοιπα είδη η διαδικασία σταματάει στη φάση της άλεσης. Στο στάδιο αυτό, λοιπόν, αφαιρείται τελείως και με απόλυτα φυσικό τρόπο το κατακάθι μέσω διαδοχικών ειδικών φιλτραρισμάτων και λαμβάνεται το φυσικό εκχύλισμα ή, όπως λέμε, η «καρδιά» του καφέ.

þ Βήμα 6: Αφυδάτωση και παραγωγή του στιγμιαίου καφέ
Το φυσικό εκχύλισμα καφέ αφυδατώνεται γρήγορα με την χρήση θερμού αέρα για να πάρει ο καφές τη μορφή που όλοι ξέρουμε.

Τώρα που ακολούθησες τον στιγμιαίο καφέ στο ταξίδι του, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις την κούπα ή το ποτήρι σου- και λίγο νερό φυσικά!- και να απολαύσεις το αγαπημένο σου φυσικό ρόφημα!

Μην ξεχνάς ότι ο στιγμιαίος καφές δε σου χαρίζει μόνο μοναδική γεύση και άρωμα, αλλά και πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, με πιο βασικές το χλωρογενικό και το καφεϊκό οξύ, που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των πολυφαινολών. Τα αντιοξειδωτικά προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, αφού ενισχύουν τη φυσική του άμυνα και μας προστατεύουν από την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά. Επιπλέον, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της γήρανσης, διατηρώντας μας νέους μέσα κι έξω!