Ισορροπημένη διατροφή

Πώς φτάνει ο στιγμιαίος καφές στο ποτήρι σου;

Πώς φτάνει ο στιγμιαίος καφές στο ποτήρι σου;

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Πριν από λίγες μέρες καλωσορίσαμε κι επισήμως το χειμώνα και για πολλούς από εμάς η ζεστασιά και το άρωμα μιας κούπας καφέ είναι η καλύτερη συντροφιά για τα κρύα πρωινά. Βέβαια, υπάρχουν και οι λάτρεις του φραπέ που δεν αποχωρίζονται την αγαπημένη τους συνήθεια όποια κι αν είναι η εποχή. Σε κάθε περίπτωση, ο στιγμιαίος καφές, κρύος ή ζεστός, συνοδεύει τις καθημερινές μας στιγμές.

Πώς έρχεται, όμως, στα χέρια μας το αγαπημένο μας ρόφημα;

Ο στιγμιαίος καφές, όπως και όλοι οι καφέδες, προέρχεται από τα καφεόδεντρα που βρίσκονται στη φύση και πιο συγκεκριμένα από ένα κόκκινο καρπό που οπτικά θυμίζει κεράσι. Ουσιαστικά, αυτό που τον κάνει να διαφέρει είναι η διαδικασία παραγωγής του, καθώς ο στιγμιαίος καφές φιλτράρεται με ζεστό νερό και έπειτα αφυδατώνεται πριν φτάσει σε εμάς, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να τον απολαύσουμε προσθέτοντας απλώς νερό στο ποτήρι ή την κούπα μας.

Ας μάθουμε, λοιπόν, λίγα περισσότερα πράγματα, ακολουθώντας την πορεία της παρασκευής του βήμα προς βήμα:

1. Φυτεία & συλλογή των καρπών: Η παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ ξεκινά φυσικά από φυτείες καφέ- κυρίως σε χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας- όπου εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των καλλιεργειών καθ’ όλη τη διάρκεια της ωρίμανσης των καφεόδεντρων. Ακολουθεί η σχολαστική συλλογή των καρπών από τις ποικιλίες Robusta και Arabica με στόχο την βέλτιστη ποιότητα του προϊόντος που φτάνει στο καταναλωτικό κοινό.

2. Προετοιμασία πράσινων κόκκων: Αφού συλλεχθούν οι καρποί, αποφλοιώνονται και, έτσι, παράγονται οι πράσινοι κόκκοι καφέ. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει είτε με την ξηρή μέθοδο (με τη βοήθεια του ήλιου ή ειδικών αποξηραντών ) είτε με την υγρή μέθοδο (μούλιασμα των κόκκων). Έπειτα γίνεται ταξινόμηση των κόκκων με βάση το είδος τους.

3. Χαρμάνι:
Ίσως το βασικότερο μυστικό πίσω από το πλούσιο άρωμα και τη γεύση του καφέ να κρύβεται πίσω από την μίξη τω κόκκων για την κάθε διαφορετική γεύση. Η διαδικασία αυτή βασίζεται στην υψηλή τεχνική, την πολύχρονη πείρα αλλά και τη φαντασία, που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή καφέδων με μοναδικές γεύσεις αλλά και διαφορετικό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο.

4. Καβούρδισμα: Στο σημείο αυτό αναδίδεται το μοναδικό άρωμα του καφέ. Οι πράσινοι κόκκοι καβουρδίζονται σε θερμοκρασία μεταξύ 180-240°C για 3-12 λεπτά, με αποτέλεσμα το χρώμα τους να μετατρέπεται σταδιακά σε ανοιχτό καφέ έως και σκούρο καφέ αναλόγως της επιθυμητής έντασης του καβουρδίσματος.

5. Άλεσμα: Στο στάδιο αυτό οι καβουρδισμένοι κόκκοι αλέθονται και παίρνουν τη μορφή σκόνης.

6. Φιλτράρισμα: Η διαδικασία του φιλτραρίσματος θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τη διήθηση του καφέ φίλτρου στην καφετιέρα του σπιτιού μας, με τη διαφορά πως σ’ αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται σε βιομηχανικό επίπεδο με υψηλή εξειδίκευση για να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αφού φιλτραριστεί και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, προκύπτει το φυσικό εκχύλισμα του καφέ, ή αλλιώς την «καρδιά» του καφέ.

7. Παραγωγή του στιγμιαίου καφέ:
Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει τη γρήγορη αφυδάτωση του φιλτραρισμένου καφέ σε χαμηλή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να παίρνει τη μορφή που όλοι μας γνωρίζουμε.

Φαίνεται, λοιπόν, πως ο στιγμιαίος καφές είναι ένα 100% φυσικό ρόφημα που μας συντροφεύει στις όμορφες στιγμές και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τις… όχι και τόσο όμορφες.

Πάρτε στο χέρι σας το ποτήρι ή την κούπα σας και καλή απόλαυση!

Παπαδοπούλου Ιωάννα, MSc