Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, 16 Οκτωβρίου 2018
Η μηδενική πείνα σημαίνει να συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι, παντού, έχουν πρόσβαση στα ασφαλή, υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα που χρειάζονται. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να υιοθετήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, να συνεργαστούμε με άλλους, να μοιραστούμε τις γνώσεις μας και να είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.
Μετά από μια περίοδο παρακμής, η πείνα στον κόσμο αυξάνεται και πάλι. Σήμερα, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του FAO 2018 για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στην παγκόσμια αγορά.
Οι συγκρούσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, η οικονομική επιβράδυνση και η ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας αντιστρέφουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού.
Τώρα είναι η ώρα να ξαναγυρίσουμε στο σωστό δρόμο. Ο κόσμος μπορεί να επιτύχει τη μηδενική πείνα αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε όλα τα έθνη, σε όλες τις ηπείρους, σε όλους τους τομείς και τα επαγγέλματα και ενεργούμε βάσει επιστημονικά αποδεδειγμένων στοιχείων.
Το 70%του φτωχού πληθυσμού στον κόσμο ζουν σε αγροτικές περιοχές όπου η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται από τη γεωργία, την αλιεία ή τη δασοκομία. Γι ‘αυτό η μηδενική πείνα απαιτεί μετασχηματισμό της αγροτικής οικονομίας.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ευκαιρίες για μεγαλύτερες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στη γεωργία, ενισχύοντας παράλληλα προγράμματα κοινωνικής προστασίας γιατις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και συνδέοντας τους παραγωγούς τροφίμων με τις αστικές περιοχές.
Οι μικροκαλλιεργητές πρέπει να υιοθετήσουν νέες, βιώσιμες γεωργικές μεθόδους για την αύξηση της παραγωγικότητας και του εισοδήματος. Η διασφάλιση της ανθεκτικότητας των αγροτικών κοινοτήτων απαιτεί μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον, που να αξιοποιεί την δύναμη της τεχνολογικής καινοτομίας, να δημιουργεί σταθερές και να ανταμείβει τις ευκαιρίες απασχόλησης.
Αλλά η απασχόληση και η οικονομική ανάπτυξη δεν αρκούν, ειδικά για εκείνους που υποφέρουν από συγκρούσεις και δυστυχία.
Η μηδενική πείνα κινείται πέρα από την επίλυση των συγκρούσεων και την οικονομική ανάπτυξη, λαμβάνοντας υποψη τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την οικοδόμηση ειρηνικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.
Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν, 672 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από παχυσαρκία και άλλα 1,3 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαρα. Μπορούμε και πρέπει να το αλλάξουμε.
Ο ρόλος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου είναι πραγματικά καίριος και ιδιαίτερα χρήσιμος. Τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί καθώς περιλαμβάνει στο πεδίο δράσης του και την έννοια της αειφορίας του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος της τροφής αλλά και της προσπάθειας μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
#WFD2018 #WorldFoodDay #ZeroHunger
Πήγη: www.hda.gr