Ισορροπημένη διατροφή

Μπισκότα με λιγότερη ζάχαρη: για εσάς που δε ζείτε χωρίς γλυκό!

Μπισκότα με λιγότερη ζάχαρη: για εσάς που δε ζείτε χωρίς γλυκό!

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Αν σας έλεγαν ότι μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας τη γλυκιά γεύση συχνά- ή ακόμα και καθημερινά- χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πάρετε βάρος ή ότι η διατροφή σας θα πάψει να είναι ποιοτική, τι θα λέγατε;

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως αν έχετε αδυναμία στα γλυκά δεν είστε οι μόνοι, δεν ανήκετε καν στη μειοψηφία! Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, κατά καιρούς αναζητούμε ένα μικρό γλυκάκι κι αυτό είναι απόλυτα λογικό, καθώς η τάση προς τη γλυκιά γεύση είναι έμφυτη, πηγάζει, δηλαδή, από το DNA μας!

Τι μπορείτε να επιλέξετε;
Για σας, λοιπόν, που ψάχνετε μια γλυκιά επιλογή για να συνδυάσετε με τον απογευματινό σας καφέ ή για να δώσετε για σνακ στα παιδιά σας, είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι, τα μπισκότα “νέας γενιάς” με μειωμένη ζάχαρη ίσως είναι αυτό που σας ταιριάζει!

Γιατί να τα επιλέξετε;
üΒασικό συστατικό και απαραίτητη πρώτη ύλη των μπισκότων είναι το αλεύρι που προέρχεται από δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, βρώμη κλπ.). Βλέποντας την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής, τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της, πράγμα που σημαίνει πως ανήκουν στα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Το θρεπτικό συστατικό που πρωταγωνιστεί στα δημητριακά- αλλά και στα μπισκότα- είναι οι υδατάνθρακες, που αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για το σώμα αλλά και τον εγκέφαλό μας.

üΤα μπισκότα με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ειδικότερα όσα είναι μικρά σε μέγεθος και έχουν σχετικά λίγες θερμίδες ανά τεμάχιο, όπως π.χ. τα Μιράντα με 30% λιγότερη ζάχαρη, σας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσετε ένα αγαπημένο σας τρόφιμο σε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα. Διότι, κακά τα ψέματα, λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να συγκρατηθούν και να φάνε μόνο ένα μπισκότο, όσο μεγάλο ή/και γλυκό και να είναι! Όπως κατανοείτε, λοιπόν, άλλο είναι να καταναλώσετε 3 μπισκότα με 150 θερμίδες και 8 γραμμάρια ζάχαρη ανά τεμάχιο και άλλο να φάτε 3 μπισκότα με 20-25 θερμίδες και λιγότερο από 1 γραμμάριο ζάχαρης ανά τεμάχιο! Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει πως μπορείτε να καταναλώνετε τα μπισκότα με μειωμένη ζάχαρη αλόγιστα. Όπως πάντα λέμε, σε μια ισορροπημένη διατροφή όλα χωράνε, αλλά με μέτρο!

üΠοιος είπε πως τα μπισκότα είναι φτωχά σε θρεπτική αξία; Φυσικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι όλα τα προϊόντα ίδια. Ωστόσο, πλέον μπορείτε να επιλέξετε μπισκότα που συνδυάζουν τη μειωμένη ζάχαρη με πολύτιμες βιταμίνες, όπως η D και το σύμπλεγμα Β και μέταλλα, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο. Έτσι, δε σας προσφέρουν μόνο απόλαυση, αλλά σας βοηθούν να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά!

Δε χρειάζεται, λοιπόν, να στερείστε την αγαπημένη σας γεύση! Κάνοντας έξυπνες επιλογές, μπορείτε να κάνετε το γλυκό και την απόλαυση μέρος της καθημερινής σας διατροφής χωρίς τύψεις!