Ισορροπημένη διατροφή

Ένα καφεδάκι παραπάνω;

Ένα καφεδάκι παραπάνω;

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποκτήσει μια σχέση αγάπης με τον πρωινό καφέ. Η γεύση του, το άρωμά του αλλά και το τελετουργικό της προετοιμασίας του αποτελούν κίνητρο για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ενέργεια και καλή διάθεση. Αλλά και κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης και απαιτητικής μέρας, πολλές φορές ‘’καταφεύγουμε’’ σε μία ή και περισσότερες κούπες καφέ για να αναζωογονηθούμε και να αποκτήσουμε το κουράγιο για να συνεχίσουμε.Για όλους, λοιπόν, εμάς που θέλουμε να απολαμβάνουμε καθημερινά αρκετές κούπες καφέ, χωρίς όμως να κάνουμε υπερβολές στην πρόσληψη καφεΐνης, τη λύση προσφέρει ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές.

Πόση καφεΐνη μπορούμε να καταναλώνουμε;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των τροφίμων (EFSA), η ημερήσια πρόσληψη έως και 400 mgκαφεΐνης (που μπορεί να μεταφραστεί ως 4 κούπες στιγμιαίου καφέ) θεωρείται ασφαλής για τους ενήλικες στο γενικό πληθυσμό. Όσον αφορά τις εγκύους αλλά και τις θηλάζουσες, η σύσταση για την ασφαλή πρόσληψη καφεΐνης μειώνεται στα 200 mg/ημέρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως στην καθημερινότητά μας ο καφές δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή καφεΐνης, καθώς αυτή περιέχεται και σε άλλα τρόφιμα και ροφήματα όπως η σοκολάτα, το τσάι, τα αναψυκτικά κλπ.

Σε ποιους απευθύνεται λοιπόν ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές;

Ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές, που αποδίδει μόλις 2-3 mg καφεΐνης ανά 200mL, δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε όσους δεν θέλουν να καταναλώνουν καφεΐνη να απολαμβάνουν την αγαπημένη γεύση και το ξεχωριστό άρωμα του καφέ. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, κατανοούμε πως αποτελεί καλή επιλογή όχι μόνο για όσους καταναλώνουν αρκετές κούπες καφέ κάθε μέρα, αλλά και για τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες που δε θέλουν να αποχωριστούν το καθιερωμένο τους ρόφημα. Επίσης είναι κατάλληλο για άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή που αλληλεπιδρά με την καφεΐνη καθώς και για όσους ακολουθούν ομοιοπαθητική θεραπεία.

Ποιο είναι όμως το μυστικό πίσω από το ντεκαφεϊνέ καφέ;

Μα φυσικά η αποκαφεϊνοποίηση, η μέθοδος δηλαδή με την οποία ο καφές ‘’αποχωρίζεται’’ την καφεΐνη. Η αποκαφεϊνοποίηση επιτυγχάνεται με διαφορετικούς τρόπους, όπως με χρήση χημικών διαλυτών, διοξειδίου του άνθρακα ή και απλού νερού, που αποτελεί και την πιο φυσικήμέθοδο.

Ας μάθουμε όμως λίγο περισσότερα για τη διαδικασία της αποκαφεϊνοποίησης…Το πρώτο βήμα είναι η βύθιση των κόκκων του καφέ σε ζεστό νερό για πολλές ώρες, με αποτέλεσμα η καφεΐνη, που αποτελεί υδατοδιαλυτή ουσία, να απομακρύνεται σταδιακά. Ακολουθεί το φιλτράρισμα του διαλύματος, κατά το οποίο η καφεΐνη απομακρύνεται οριστικά και, εν συνεχεία, το άλεσμα και το καβούρδισμα των κόκκων, που απελευθερώνει τα φυσικά αρώματα του καφέ. Επομένως, βλέπουμε ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν αποτελεί ‘’χημικό’’ προϊόν όπως θεωρούν πολλοί και πως η μόνη ουσιαστική του διαφορά από τον κανονικό καφέ είναι η απουσία καφεΐνης.

Τι μας προσφέρει τελικά ο ντεκαφεϊνέ καφές συγκριτικά με τον κανονικό;

Μία από τις πιο γνωστές δράσεις του καφέ αποτελεί η επίδρασή του σε παραμέτρους της πνευματικής λειτουργίας, όπως η εγρήγορση και η μνήμη. Εφόσον η ιδιότητά του αυτή οφείλεται στην καφεΐνη, είναι λογικό η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ καφέ να μην έχει παρόμοια αποτελέσματα. Ωστόσο, η διαδικασία της αποκαφεϊνοποίησης δεν επηρεάζει ουσιαστικά το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του καφέ. Αυτό σημαίνει πως και ο ντεκαφεϊνέ καφές εξακολουθεί να είναι πλούσιος σε πολύτιμες για τον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες και γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με μελέτες, έχει προστατευτικό ρόλο απέναντι σε νόσους όπως το Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά.

Απολαύστε, λοιπόν, ένα ακόμα καφεδάκι δίχως τύψεις!

Πηγές 1.European Food Safety Authority. (2015). Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal 13(5):4120. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/4102.pdf

2.European Food Safety Authority. (2015). EFSA explains risk assessment: Caffeine. http://www.efsa.europa.eu/en/corporate/pub/efsaexplainscaffeine150527.htm

Ιωάννα Παπαδοπούλου
Διαιτολόγος – Διαιτροφολόγος MSc