Ισορροπημένη διατροφή

Ελληνικός καφές: πάντα στην καρδιά μας! Και tips για να τον απολαύσετε

Ελληνικός καφές: πάντα στην καρδιά μας! Και tips για να τον απολαύσετε

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Δε θα ήταν υπερβολή αν χαρακτηρίζαμε τον ελληνικό καφέ ως «τον καφέ της καρδιάς μας». Κι αυτό όχι μόνο γιατί αποτελεί αγαπημένη μας καθημερινή συνήθεια εδώ και δεκαετίες, αλλά κυρίως επειδή, όπως προκύπτει από επιστημονικά δεδομένα, η συνήθειά μας αυτή οφελεί την υγεία μας- και πιο συγκεκριμένα την υγεία της καρδιάς μας!

Ελληνικός καφές: το κρυφό «όπλο» μακροζωίας των Ικαριωτών

Πριν από μερικά χρόνια δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της –διάσημης πλέον- “μελέτης της Ικαρίας” που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα και ειδικότερα στον τομέα της έρευνας για τα καρδιαγγειακά. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα, οι ηλικιωμένοι Ικαριώτες (ηλικίας 69-81 ετών) που συνήθιζαν να πίνουν καθημερινά ελληνικό καφέ – και μάλιστα σε ποσότητα μεγαλύτερη από 450 ml/ημέρα – παρουσίασαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η Ικαρία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει διάσημη σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού συγκαταλέγεται στις λεγόμενες «Μπλε ζώνες» (Blue Zones), τις περιοχές, δηλαδή, του πλανήτη όπου οι κάτοικοι κατέχουν το “ρεκόρ μακροβιότητας”. Όπως φαίνεται, λοιπόν, ένα από τα μυστικά μακροζωίας των Ικαριωτών είναι και η κατανάλωση ελληνικού καφέ!

Πού οφείλεται η ευεργετική δράση του ελληνικού καφέ;

Ο ελληνικός καφές είναι ένα ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, όπως το χλωρογενικό οξύ, που συμβάλλουν στην προάσπιση του καρδιαγγειακού μας συστήματος και τη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Όλα τα μυστικά για ένα τέλειο φλιτζάνι ελληνικού καφέ!

Μπορεί να νομίζετε ότι η μέθοδος παρασκευής του ελληνικού καφέ είναι εύκολη και απλή, πίσω από τη γεύση του και τη μορφή του καϊμακιού του, ωστόσο, κρύβονται πολύτιμα μυστικά! Για να είστε σίγουροι ότι έχετε την επιτυχία στο τσεπάκι, αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

1.Σε ένα καθαρό και στεγνό μπρίκι με στενό λαιμό, προσθέστε τόσα φλιτζάνια νερό (κατά προτίμηση χλιαρό) όσοι και οι καφέδες που θέλετε να ετοιμάσετε.
2.Προσθέστε ένα γεμάτο κουταλάκι καφέ για κάθε φλιτζάνι που έχετε υπολογίσει και όση ζάχαρη επιθυμείτε.
3.Τοποθετήστε το μπρίκι στο κέντρο μέτριας φωτιάς ώστε να θερμαίνεται όλο το μπρίκι και ανακατέψτε αργά ώσπου να διαλυθεί ο καφές και η ζάχαρη.(Το μυστικό: Μετά από αυτό το σημείο δεν πρέπει να ανακατέψετε ξανά τον καφέ!).
4.Μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει, τον σερβίρετε αργά μετά από μερικά δευτερόλεπτα.

Ετοιμάστε, λοιπόν, ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ και απολαύστε τον…με την καρδιά σας!

Πηγή:

Siasos G, Oikonomou E, Chrysohoou C, Tousoulis D, Panagiotakos D, Zaromitidou M, Zisimos K, Kokkou E, Marinos G, Papavassiliou AG, Pitsavos C, Stefanadis C. Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: the Ikaria study. VascMed. 2013 Apr;18(2):55-62.

Αναδημοσίευση από: vita.gr