Ισορροπημένη διατροφή

Ανακάλυψε τα αντιοξειδωτικά της διατροφής σου!

Ανακάλυψε τα αντιοξειδωτικά της διατροφής σου!

Γράφει η Χρυσούλα Τσικνή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Σίγουρα τη λέξη αντιοξειδωτικά δεν την ακούτε πρώτη φορά. Όσοι ασχολούνται με την διατροφή, την άσκηση, το lifestyle, το βάρος λίγο έως πολύ έχουν μπει στη διαδικασία να αναζητήσουν τρόπους να αυξήσουν την πρόσληψη αντιοξειδωτικών στη διατροφή τους. Και όχι άδικα…

Το σώμα μας καθημερινά «δέχεται επίθεση» από κάποια ενεργά μόρια που ονομάζονται “ελεύθερες ρίζες”. Αυτά τα μόρια έχουν στη δομή τους ασύζευκτα ηλεκτρόνια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε κυτταρικές δομές όπως οι πρωτεΐνες και το DNA. Εδώ είναι το σημείο που κάνουν την εμφάνισή τους τα αντιοξειδωτικά, τα οποία ουσιαστικά «δωρίζουν» ηλεκτρόνια στις ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα να τις αδρανοποιούν.
Αυτός ο μηχανισμός δρα προστατευτικά έναντι στο γήρας αλλά και σε διάφορες ασθένειες οι οποίες προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες όπως ο καρκίνος. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να έχουν διάφορες άλλες βιολογικές επιδράσεις και θεωρούνται πολύ σημαντικά για τη γενικότερη διατήρηση της υγείας.

Από πού προσλαμβάνουμε πραγματικά αντιοξειδωτικά;
Πολλά τρόφιμα και ροφήματα γύρω μας περιέχουν αντιοξειδωτικά. Σίγουρα έχετε διαβάσει για φρούτα και κυρίως διάφορα berries, λαχανικά, τον καφέ και πολλά άλλα. Το νόημα όμως τελικά δεν είναι ποια τρόφιμα και ροφήματα έχουν αντιοξειδωτικά αλλά ποια προσλαμβάνουμε σε σημαντικές ποσότητες και σε καθημερινή βάση για να μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική μας προστασία.

Ας δούμε τι αναφέρουν τα ερευνητικά δεδομένα για την Ελλάδα και τις Ευρωπαϊκές χώρες…

Προς μεγάλη ίσως έκπληξή σας οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα μη αλκοολούχα ροφήματα είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών απ’ ότι τα τρόφιμα. Πρωταγωνιστής μάλιστα αυτών αναδείχθηκε ο καφές καθώς το 35,9% των συνολικών πολυφαινολών που προσλαμβάνουμε στις Μεσογειακές χώρες προέρχεται από αυτόν, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα φρούτα και σε κατώτερη θέση το πράσινο και μαύρο τσάι.

Και όντως αν το σκεφτείτε ενδελεχώς μας αντιπροσωπεύει, καθώς ο καφές και κυρίως ο ελληνικός καφές είναι μια καθημερινή συνήθεια για τη μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων. Και μάλιστα όταν τα φλιτζάνια ελληνικού μπορεί να γίνουν και 2 και 3 μέσα στην ημέρα. Από την άλλη πλευρά φρούτα μπορεί, δυστυχώς, να μην καταναλώνουμε καθημερινά σε επαρκείς ποσότητες.

Γνωρίζατε ότι ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ (85mL) συγκεκριμένα, περιέχει 133mg πολυφαινόλες και μαζί με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες (πχ. μελανοϊδίνες) μπορεί να φτάσουν τα 223mg, περιεκτικότητα η οποία είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το χυμό από 3 πορτοκάλια;

Αν αναλογιστείτε δε ότι με βάση το ημερήσιο όριο ασφαλούς πρόσληψης καφεΐνης από οποιαδήποτε πηγή που ανέρχεται συνολικά στα 400mg, μπορείτε να καταναλώνετε 3 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ, με αυτόν τον τρόπο η πρόσληψη αντιοξειδωτικών μέσα στην ημέρα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 700mg αντιοξειδωτικών!

Όταν γύρω μας εκτιθέμαστε σε διάφορους περιβαλλοντικούς και μη παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ακτινοβολία, ο καπνός των τσιγάρων, το άγχος, τα οποία μας «διαβρώνουν» μέρα με τη μέρα, η ανάγκη για την καθημερινή κατανάλωση αντιοξειδωτικών και κυρίως ελληνικού καφέ γίνεται όλο και σημαντικότερη, δεδομένο ότι εκείνος αποτελεί ισχυρό σύμμαχό μας σε αυτό!

Πηγές:
Zamora-Ros R, Knaze V, Rothwell JA, Hémon B, et al. Dietary polyphenol intake in Europe: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. Eur J Nutr. 2016 Jun;55(4):1359-75. doi: 10.1007/s00394-015-0950-x. Epub 2015 Jun 17.
Godos J, Marventano S, Mistretta A, Galvano F, Grosso G. Dietary sources of polyphenols in the Mediterranean healthy Eating, Aging and Lifestyle (MEAL) study cohort. Int J Food Sci Nutr. 2017 Feb 9:1-7. doi: 10.1080/09637486.2017.1285870.
Grosso G, Stepaniak U, Topor-Mądry R, Szafraniec K, Pająk A. Estimated dietary intake and major food sources of polyphenols in the Polish arm of the HAPIEEstudy. Nutrition. 2014 Nov-Dec;30(11-12):1398-403. doi: 10.1016/j.nut.2014.04.012. Epub 2014 May 9.