Ισορροπημένη διατροφή

ΑΒΟΚΑΝΤΟ…Πόσο καλά το γνωρίζουμε;

ΑΒΟΚΑΝΤΟ…Πόσο καλά το γνωρίζουμε;

Γράφει ο  Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Το αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο με «πολλές πλην τίμιες θερμίδες» δηλαδή μολονότι αποδίδει πολλές θερμίδες, ωστόσο αποτελεί είναι εξαιρετικά θρεπτικό καθως αποτελεί πλούσια πηγή διαφορων βιταμινων και ιχνοστοιχείων. Η κρεμώδη υφή του οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητα του σε λίπος (88%).

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό και μονοακόρεστα λιπαρά. Ένα μέτριο αβοκάντο έχει 320 θερμίδες περίπου.

Το αβοκάντο, όπως έχει αναφερθεί, είναι μια εξαιρετική πηγή λίπους και κυρίως μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία αποτελούν εξαιρετικό σύμμαχο για την καλή υγείας της καρδιάς.

Σε επίπεδο βιταμινών, το αβοκάντο περιέχει πληθώρα σημαντικών βιταμινών:

-Τη βιταμίνη Κ που είναι σημαντική για την πήξη του αίματος. Επίσης συνεισφέρει στην στερεότητα των οστών

-Φυλλικό Οξύ, ή βιταμίνη Β9, που είναι σημαντική για την σωστή αναπαραγωγή των κυττάρων και την ανάπτυξη των ιστών

-Η βιταμίνη Ε που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράσηκαι συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς.

-Η λουτεΐνη, ένα καροτεονοειδές, που είναι απαραίτητη για την προστασία των ματιών και της επιδερμίδας

-Η βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες

– Η βιταμίνη Β6 που ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, συμμετέχει στις νευρικές λειτουργίες και στην σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Αβοκάντο κι έλεγχος βάρους.

Έπειτα από έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια (Loma Linda University Medical Center), με επικεφαλής τον Dr. Joan Sabate, συνέκρινε τις επιδράσεις της προσθήκης του αβοκάντο στη διατροφή, ως προς τον κορεσμό, την ανταπόκριση της ινσουλίνης του σακχάρου και της πρόσληψης τροφής. Τα άτομα που συμμετείχαν ήταν ηλικίας 25-65 και με δείκτη μάζας σώματος 25-35 kg/m2 και τους ζητήθηκε να προσθέσουν στο μεσημεριανό τους γεύμα μισό αβοκάντο.

Τα άτομα που προσέθεσαν το μισό αβοκάντο στο μεσημεριανό τους, ανέφεραν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού κατά 23% και μειωμένη επιθυμία για φαγητό κατά 28% μετά από πέντε ώρες σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωσαν αβοκάντο. Ταυτόχρονα και μετά από τρεις ώρες, εκείνοι που κατανάλωσαν το μισό αβοκάντο, ανέφεραν μειωμένη επιθυμία για φαγητό κατά 40% και αυξημένη αίσθηση κορεσμού κατά 26%.
Γίνεται λοποιν φανερό, ότι μολονότι περιέχει πολλές θερμίδες, όταν καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης και συνεπως να περιλαμβάνετε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.


ΠΩΣ ΤΟ ΕΝΤΑΣΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ!( 3+1 έξυπνους τρόπους):

ΣΑΛΑΤΑ: ένας απλός και εύκολος τρόπος είναι στην αγαπημένη μας σαλάτα να προσθέσουμε και μισό αβοκάντο.

SMOOTHIE: μια έξυπνη λύση για τα άτομα που δεν συμπαθούν το αβοκάντο ή ακόμη δυσκολεύονται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών , είναι η πολτοποίηση του. Τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ μια μικρή ποσότητα από αγαπημένα φρούτα και λαχανικά μαζί με νερό ή και γάλα για περισσότερη γεύση , χτυπάμε στο μπλέντερ, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ: Μια γευστική συνταγή και εύκολη στην παρασκευή της είναι να κόψουμε το αβοκάντο στην μέση και να τοποθετήσουμε από ένα αυγό και στην συνέχεια να το ψήσουμε στον φούρνο και τέλος σερβίρουμε. ΤΙΡ: ιδανική και εύκολη λύση για πρωινό.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΩΣ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΨΩΜΙ: Μια εύκολη λύση είναι να λίωσουμε με πηρούνι μισό αβοκάντο σε φρυγανισμένο ψωμί. ΤΙΡ: για έξτρα γεύση μπορούμε να ρίξουμε και λίγο πιπέρι ή ξύδι μπαλσαμικό.

Δρ Αναστασιος Παπαλαζαρου, Διαιτολόγος με την συνεργασία της Ιωαννας Γουργουλέτη, φοιτήτριας Διαιτολογίας