Ισορροπημένη διατροφή

7 τρόποι για να αυξήσεις την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τροφών που καταναλώνεις

7 τρόποι για να αυξήσεις την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τροφών που καταναλώνεις

Γράφει η Κωνσταντίνα Καρασούλη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

1. Μαγείρεψε τα καρότα και το σπανάκι αντί να τα καταναλώσεις ωμά, διότι έτσι αυξάνεται η απορρόφηση του β-καροτενίου.

2. Τεμάχισε τα φύλλα του σπανακιού σε μικρότερα κομμάτια αντί να τα καταναλώσεις ολόκληρα, διότι έτσι αυξάνεται η απορρόφηση του φυλλικού οξέος που περιέχουν.

3. Μαγείρεψε την ντομάτα αντί να τη καταναλώσεις ωμή, διότι έτσι αυξάνεται η απορρόφηση του λυκοπένιου.

4. Πρόσθεσε ελαιόλαδο σε καρότα ή σπανάκι και συνδύασε ξηρούς καρπούς με φρούτα όπως βερίκοκα, πεπόνι, γκρέιπφρουτ. Το λίπος που βρίσκεται στο ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς συμβάλει στη μεγαλύτερη απορρόφηση της προβιταμίνης Α. Δοκιμάστε κολοκυθόπιτα με πορτοκαλί κολοκύθα και καρύδια.

5. Μούλιασε τα όσπρια, τα δημητριακά (π.χ βρώμη ή πλιγούρι) και τους ξηρούς καρπούς σε νερό και μετά πέταξε το. Το φυτικό οξύ που περιέχουν οι παραπάνω τροφές διαλύεται στο νερό και έτσι δεν εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου, του ασβεστίου, του ψευδαργύρου και του μαγνησίου.

6. Προτίμησε το ζυμωτό ψωμί από κάθε άλλο ψωμί. Η ζύμωση προκαλεί διάσπαση του φυτικού οξέος των δημητριακών, το οποίο παύει να εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου, του ασβεστίου, του ψευδαργύρου και του μαγνησίου.

7. Συνδύασε γιαούρτι ή λαχανικά τουρσί (προϊόντα ζύμωσης που περιέχουν οξέα) με μοσχάρι ή θαλασσινά (πλούσιες πηγές ψευδαργύρου), διότι έτσι αυξάνεται η απορρόφηση του ψευδαργύρου και του σιδήρου που περιέχουν.

Πηγή

Improving the bioavailability of nutrients in plant foods at the household level. Proc Nutr Soc 2006, 65, 160-168