Διατροφή για κάθε στιγμή

Γνωρίζεις τα πάντα γύρω από τις διατροφικές παγίδες της νηστείας; Κάνε κι εσύ το παρακάτω τεστ, και ανακάλυψε πόσα ξέρεις!

Γνωρίζεις τα πάντα γύρω από τις διατροφικές παγίδες της νηστείας; Κάνε κι εσύ το παρακάτω τεστ, και ανακάλυψε πόσα ξέρεις!

Η σαρακοστιανή νηστεία απαιτεί την αποχή από συγκεκριμένες τροφές όπως όλα τα ζωικά προϊόντα (κρέας και αλλαντικά), τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια, ενώ επιτρέπονται τα οστρακοειδή (κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές), τα μαλάκια (χταπόδι, καλαμάρι, σουπιές) και οστρακόδερμα (γαρίδες, καραβίδες, αστακός). Επίσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το ψωμί, το λάδι και οι ελιές, μπορούν να περιλαμβάνονται στο σαρακοστιανό μενού.

Πόσο όμως είμαστε σε θέση να παραμείνουμε υγιείς και χορτάτοι κατά την περίοδο νηστείας;

ΤΕΣΤ ΝΗΣΤΕΙΑΣ


1.Ποια τρόφιμα περιέχουν ασβέστιο, απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών;

Α. Μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζωικής προέλευσης

Β. Γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης, ξηροί καρποί και πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Γ. Τα φρούτα

Δ. Τα λαχανικά


2. Το ταχίνι (αλεσμένο σουσάμι) είναι η μια από τις βασικές διατροφικές επιλογές κατά την διάρκεια της νηστείας, καθώς προσφέρει ενέργεια και υψηλή θρεπτική αξία. Πόσες θερμίδες παρέχουν 2 κουταλάκια του γλυκού (30γραμμάρια) ταχίνι;

Α. 30 θερμίδες

Β. 90 θερμίδες

Γ. 180 θερμίδες

Δ. 230 θερμίδες


3. Ποιος συνδυασμός συμβάλλει στην αύξηση βιολογικής αξίας της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωική;

Α. όσπρια και ρύζι

Β. όσπρια και λαχανικά

Γ. ρύζι και λαχανικά

Δ. ρύζι και σόγια


4. Τα ψάρια είναι γνωστό ότι περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 και ω-6 λιπαρά, απαραίτητα για τη βελτίωση της καρδιακής και νευρικής λειτουργίας καθώς και του λιπιδαιμικού προφίλ του οργανισμού. Ποιες τροφές μπορούν να τα αντικαταστήσουν επάξια
;

Α. Τα θαλασσινά

Β. Τα λαχανικά

Γ. Μόνο τα ψάρια

Δ. Το γάλα σόγιας


5. Ο ταραμάς προέρχεται από τα αβγά του μπακαλιάρου, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου, αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο επειδή είναι πλούσιος σε:

Α. Νάτριο

Β. Trans λιπαρά

Γ. Κορεσμένα λιπαρά

Δ. Ζάχαρη

6. Η βιταμίνη Β12 περιέχεται μόνο σε ζωικά προϊόντα . Ποια είναι η λύση κατά την νηστεία;

Α. Μόνο συμπλήρωμα διατροφής

Β. Βιταμίνη Β12 περιέχουν τα οστρακοειδή και τα μαλάκια.

Γ. Τα αμυλούχα προϊόντα

Δ. Κανένα από τα παραπάνω


7. Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο γνωστή η σόγια. Προσφέρει όμως διατροφικά ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός την περίοδο της νηστείας;

Α. Η σόγια είναι ένα προϊόν , το οποίο δεν προσφέρει τίποτα διατροφικά

Β. Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί μόνο με συνδυασμό άλλων τροφών για την συμπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων

Γ. Η σόγια παρέχει την απαραίτητη πρωτεΐνη, είναι πηγή μαγνησίου, δρα βοηθητικά στην μείωση της LDL χοληστερόλης

Δ. Κανένα από τα παραπάνω

8. Κατά την διάρκεια της νηστείας είναι πιο εύκολα να αδυνατίσουμε επειδή αποφεύγονται τα ζωικά προϊόντα;

Α. Ναι αφού τα ζωικά προϊόντα-τρόφιμα αποδίδουν θερμιδικά παραπάνω από τα νηστίσιμα

Β. Όχι, είναι το ίδιο εύκολο να αδυνατίσουμε ή να προστεθούν κιλά αν δεν υπάρξει η σωστή ενεργειακή πρόσληψη

Γ. Την σαρακοστή , είναι αναπόφευκτη η απώλεια βάρους για όλους

Δ. Την σαρακοστή, είναι αναπόφευκτη η πρόσληψη βάρους για όλους

9. Την περίοδο της νηστείας είναι δύσκολη η επιλογή γλυκού, καθώς παρασκευάζονται με ζωικά προϊόντα, όπως αυγά. Έτσι μια εύκολη λύση είναι ο χαλβάς, που θεωρείται το πιο υγιεινό γλυκό με μεγάλη διατροφική αξία. Είναι όμως θερμιδικά αντάξιο;

Α. Ναι, καθώς προσφέρει ελάχιστες θερμίδες

Β. Όχι, καθώς δεν εξυπηρετεί η κατανάλωση του διατροφικά

Γ. Η κατανάλωση χαλβά δεν συνίσταται

Δ. Έχει διατροφική αξία, αλλά η υπερκατανάλωση μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς 100 γραμμάρια αποδίδουν 330 θερμίδες


10. Η νηστεία τελικά μπορεί να είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό διατροφικά;

Α. Όχι, καθώς είναι ελλιπής σε πολλά θρεπτικά στοιχεία

Β. Ναι, είναι η πιο αυστηρή δίαιτα που υπάρχει

Γ. Δεν έχει ερευνηθεί

Δ. Ναι, αρκεί να τηρείται η ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη και ο οργανισμός να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

11. Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου;

Α. Δεν υπάρχει λύση

Β. Μόνο με συμπλήρωμα διατροφής

Γ. Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με βιταμίνη C

Δ. Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με βιταμίνη Α

Ιωάννα Γουργουλέτη – Διαιτολόγος

Απαντήσεις

1. Β

2. Γ

3. Α

4. Α

5. Α

6. Β

7. Γ

8. Β

9. Δ

10. Δ

11. Γ