Νέα σχολική χρονιά… οδηγίες προς ναυτιλόμενους
Γράφει η Φωτεινή Κοκκίνου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μετά την ανώμαλη προσγείωση στις αρχές του φθινοπώρου για τους γονείς, κατέφθασε και η δεύτερη προσγείωση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς για τους μικρούς μας φίλους. Μετά τις τσάντες, τα σχολικά και τα ρούχα μήπως ήρθε η ώρα να βάλετε σε πρόγραμμα και τη διατροφή τους αλλά και ολόκληρης της οικογένειας;
Επειδή ο χρόνος είναι χρήμα, βάλτε διατροφικό πρόγραμμα σε ολόκληρη την οικογένεια βήμα – βήμα:
Τα πρώτα βήματα
1. Οργανώστε τον «διατροφικό χρόνο» της ημέρας, βάζοντας στη νοοτροπία της οικογένειας 3 κυρίως γεύματα και 1-2 μικρότερα γεύματα και διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα για όλα τα μέλη της οικογένειας ακόμη και στους παππούδες.
source: doitandhow.com & clairsfairytale.blogspot.gr
Tip: Εάν τα παιδιά αντιδρούν σε συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα… κάντε το παιχνίδι. Ζητήστε τους καθημερινά να φουσκώνουν τα μπαλόνια των γευμάτων της ημέρας, τα οποία και θα σκαν ή θα παίζουν μετά το φαγητό. Όταν πλέον οι ώρες της ημέρας θα τους γίνουν συνήθεια μπορούν να φτιάξουν ;h να επιμεληθούν ένα επιτραπέζιο μενού το οποίο θα εναλλάσσετε και θα συναποφασίζετε καθημερινά μαζί.
2. Επιδιώξτε το πρωινό να γίνει συνήθεια δική σας και ολόκληρης της οικογένειας. Θα σας φέρει πιο κοντά και θα σας «ξυπνήσει» ώστε να ξεκινήσετε με όρεξη, διάθεση και τις μέγιστες επιδόσεις τη μέρα σας. Θυμηθείτε να έχετε στο πρωινό διαφορετικές εναλλακτικές όπως γαλακτοκομικά, φρούτα και 100% φυσικούς χυμούς, δημητριακά και αμυλούχα ολικής άλεσης όπως ψωμί ή δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και καλά λιπαρά όπως μαλακές μαργαρίνες.
3. Εξοπλίστε το ψυγείο με φρούτα και λαχανικά και οργανώστε ώστε 2 στα 3 γεύματα που προσφέρετε στο σπίτι να τα περιέχουν.
4. Ισορροπήστε τις μερίδες
Μπορεί η ισότητα και η δικαιοσύνη να είναι δύο από τις βασικές αρχές που θέλετε να εντρυφήσετε στα παιδιά σας, το μέγεθος των μερίδων ωστόσο δεν αποτελεί και το καταλληλότερο παράδειγμα. Θυμηθείτε πως τα μικρότερα παιδιά είναι λογικό να χρειάζονται μικρότερες μερίδες φαγητού για να χορτάσουν συγκριτικά με έναν ενήλικα. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να αποφασίσουν την ποσότητα που επιθυμούν να καταναλώσουν και εξετάστε στο τέλος του γεύματος εάν πεινούν ή όχι.
Πολύ συχνά τα μικρότερα παιδιά αρνούνται να καταναλώσουν νέα τρόφιμα λόγω ενός φυσικού ενστίκτου που ονομάζεται νεοφοβία. Επιδιώξτε να εισάγεται ένα νέο τρόφιμο κάθε φορά στο πιάτο μαζί με ένα αγαπημένο τρόφιμο, ενώ καλό είναι να εκθέσετε το παιδί στο ίδιο τρόφιμο μαγειρεύοντας το ή σερβίροντάς το με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα παιδιά και πολύ περισσότερο οι έφηβοι, επηρεάζονται αρκετά από την τηλεόραση και το περιβάλλον των συμμαθητών ως προς τις επιλογές τους, ενώ πολλές φορές προτιμούν να καταναλώνουν φαγητό εκτός σπιτιού και αποφεύγουν το σπιτικό φαγητό. Συζητήστε τους προβληματισμούς τους και βοηθήστε τους να αντιληφθούν ποια είναι η δική τους επιθυμία ανεξάρτητα από τα πρότυπα στα οποία εκτίθενται συνέχεια .
Χρυσός κανόνας: Η κριτική, η τιμωρία ή αντίστοιχα η επιβράβευση χρησιμοποιώντας το φαγητό δεν είναι λύση.