Διατροφή για κάθε ηλικία

Μπορεί ένα παιδί να κάνει δίαιτα;

Μπορεί ένα παιδί να κάνει δίαιτα;

Η αλήθεια είναι πως ούτε τα παιδιά μπορούν να ξεφύγουν από το αδιάκοπο «παιχνίδι» του ελέγχου του βάρους που απασχολεί όλους μας.Μάλιστα, με το πέρασμα των χρόνων και δεδομένο ότι η στατιστική δεν είναι με το μέρος μας, καθώς τα νούμερα της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται παγκοσμίως, ο έλεγχος του βάρους στα παιδιά γίνεται όλο και πιο αναγκαίος.

Γενικότερα από την παιδική κιόλας ηλικία είναι σημαντικό να φροντίζουμε όλοι, είτε ως γονείς, είτε ως προπονητές, είτε ως επιστήμονες υγείας, είτε ως κάποιος που παρέχει φροντίδα στα παιδιά, να ακολουθούν ένα υγιές σωματικό βάρος σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. Πώς το καταλαβαίνουμε αυτό; Μέσω των καμπυλών ανάπτυξης θα πρέπει ο παιδίατρος ή ο διαιτολόγος να εκτιμήσουν την πορεία του παιδιού. Αν η ανάπτυξη κάποιου παιδιού είναι πάνω από κάποιες καμπύλες (συνήθως την 85η και την 94η για το δείκτη μάζας σώματος) τότε είναι υπέρβαρο ή/και παχύσαρκο και είναι σημαντικό να προβεί στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Κυρίως για το λόγο ότι αυτό μπορεί να του εμφανίσει προβλήματα υγείας και να το “ακολουθεί” και στην ενήλικο ζωή.

Στην περίπτωση που είναι υπέρβαρο/παχύσαρκο, τότε έχετε υπόψη σας ότι είναι δύσκολο για τα παιδιά να κάνουν δίαιτα, με την αυστηρή έννοια του όρου, και συνήθως δε συστήνεται κιόλας. Οι συστάσεις αναφέρουν την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και συστηματική άσκηση προκειμένου τα παιδιά να αποκτήσουν κατά την ανάπτυξή τους υγιές σωματικό βάρος.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές…

1. Περιόρισε την ποσότητα που τρως στα κυρίως γεύματα φροντίζοντας να βάζεις καθημερινά στο 1/2 του πιάτου σου σαλάτα, διάφορα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, στο 1/4 του πιάτου σου αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτα και στο υπόλοιπο 1/4 πρωτεΐνες όπως το κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι), το κοτόπουλο, το ψάρι ή το τυρί.

2. Φρόντισε να καταναλώνεις 5 γεύματα την ημέρα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό), ώστε να περιορίζεις την πείνα σου μέσα στην ημέρα και να εφοδιάζεις τον οργανισμό σου με θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι τόσο για την απόδοσή σου στο σχολείο όσο και στο άθλημά σου.

3. Βάλε το πρωινό καθημερινά στη ζωή σου καθώς η παράλειψή του σχετίζεται, σύμφωνα με πολλές έρευνες, με την αύξηση του βάρους. Τι μπορεί να είναι αυτό; 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης και 1 φρούτο ή 1 τοστ με τυρί και γαλοπούλα και 1 φρούτο ή 1 φέτα ψωμί με φυτική μαλακή μαργαρίνη και 1 κουταλιά μαρμελάδα ή μέλι και 1 φρούτο.

4. Φρόντισε να καταναλώνεις καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Η κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε ένα μικρό φρούτο ή μισό φλιτζάνι λαχανικά.

5. Ενυδατώσου επαρκώς. Μέσα στην ημέρα φρόντισε να καταναλώνεις νερό, γάλα, φυσικούς χυμούς φρούτων, τα οποία σου δίνουν το νερό που χρειάζεσαι καθημερινά.

6. Πάρε μαζί σου σνακ για το σχολείο (π.χ. ένα τοστ και ένα φρούτο ή κράκερς μαζί με 1 φρούτο ή 1 κομμάτι σπιτικής χορτόπιτας) από το σπίτι για να το τρως ως δεκατιανό στο σχολείο.

Βάζοντας μικρούς στόχους κάθε εβδομάδα για τη διατροφή τους, τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν τόσο το βάρος τους όσο και την υγεία τους. Ένας πτυχιούχος διαιτολόγος θα μπορούσε να καταρτίσει ένα ενδεικτικό πλάνο διατροφής με βάση το βάρος, το ύψος, την ηλικία και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας του παιδιού. Συνήθως όμως τα παιδιά ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, οδηγίες και συμβουλές.

Η προσπάθεια άλλωστε για την υιοθέτηση μίας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, αποτελεί από τα πρώτα και ουσιαστικότερα βήματα που γίνονται για τη μείωση του σωματικού τους βάρους.

 
Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Πηγή: www.sportsacademies.opap.gr