Διατροφή για κάθε ηλικία

Γιατί τα παιδιά παχαίνουν το καλοκαίρι;

Γιατί τα παιδιά παχαίνουν το καλοκαίρι;

Γράφει η Βασιλική (Βίκυ) Πυρογιάννη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Τα σχολεία τελείωσαν και αρχίζει η περίοδος των διακοπών και της χαλάρωσης για μικρούς και μεγάλους μαθητές! Τέλος το διάβασμα, τα φροντιστήρια, οι ξένες γλώσσες, η μουσική, το μπαλέτο ή το ποδόσφαιρο, και γενικά όλες οι υποχρεώσεις του χειμώνα.

Σε έναν ιδανικό κόσμο – που πολλοί από εμάς ζήσαμε και θυμόμαστε με νοσταλγία – τα παιδιά θα περνούσαν τους επόμενους τρεις μήνες παίζοντας στη γειτονιά, κάνοντας ποδήλατο και πηγαίνοντας για μπάνιο καθημερινά. Παράλληλα, το μεσημέρι και το βράδυ θα έτρωγαν στο οικογενειακό τραπέζι σπιτικό φαγητό με τους γονείς τους και το απόγευμα πριν βγουν για παιχνίδι θα έτρωγαν τα φρούτα τους.

Σήμερα όμως η εικόνα διαφέρει αισθητά. Ποιος γονιός μπορεί να αφήσει το παιδί του χωρίς φόβο στη γειτονιά να παίξει μαζί με τους φίλους του, ή να κάνει ποδήλατο στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων; Στον πραγματικό κόσμο του σήμερα, τα περισσότερα παιδιά θα περάσουν το καλοκαίρι τους μπροστά στην τηλεόραση, ένα tablet ή έναν υπολογιστή, και ίσως καταφέρουν να κάνουν ένα μπάνιο στη θάλασσα το Σαββατοκύριακο. Τελικά, παρά τον περίσσιο ελεύθερο χρόνο, τα περισσότερα παιδιά κινούνται λιγότερο το καλοκαίρι σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες!

Αλλά και στον τομέα της διατροφής τα πράγματα δεν φαίνονται να πηγαίνουν καλύτερα. Η ανάγκη όλων μας να είμαστε εκτός σπιτιού το καλοκαίρι, οδηγεί τις οικογένειες συχνά-πυκνά σε εξόδους για φαγητό, έστω για ένα σουβλάκι ή για ένα παγωτό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται το μέτρο και η ισορροπία ανάμεσα στο τι τρώνε και τι «καίνε» τα παιδιά του σήμερα. Και αν βάλουμε στην όλη εξίσωση και τον παράγοντα «φαγητό από τη γιαγιά», που στην Ελλάδα φαίνεται ξεκάθαρα από μελέτες ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, η ισορροπία μπορεί να χαθεί τελείως.

Λιγότερη κίνηση και περισσότερο φαγητό είναι λογικό ότι διαταράσσουν αυτό που ονομάζουμε ενεργειακό ισοζύγιο (θερμίδες που προσλαμβάνουμε – θερμίδες που καίμε) και το τέλος του καλοκαιριού βρίσκει τα παιδιά με λίγα κιλάκια παραπάνω. Και επειδή δυστυχώς οι πόλεις μας δεν πρόκειται σύντομα να γίνουν πιο ασφαλείς για το παιχνίδι των παιδιών, τη λύση πρέπει να τη βρουν οι ίδιοι οι γονείς, φροντίζοντας για μια ισορροπημένη διατροφή και το καλοκαίρι, δημιουργώντας καθημερινά ευκαιρίες κίνησης για τους ίδιους και τα παιδιά τους και εναλλακτικές απασχόλησης μακρυά από τις οθόνες και τον καναπέ!

Αναδημοσίευση από: www.thinkover.gr