Διατροφή για κάθε ηλικία

Διατροφικές διαταραχές και χρήση Διαδικτύου

Διατροφικές διαταραχές και χρήση Διαδικτύου

Γράφει η Βίκυ Πυρογιάννη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

Διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου πιθανόν αναρωτιέστε πώς συνδέονται δύο έννοιες φαινομενικά ασύνδετες: οι διατροφικές διαταραχές και η (κατά)χρήση του Διαδικτύου. Κι όμως, τα επιστημονικά δεδομένα, που συσχετίζουν την προβληματική χρήση του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων με διάφορες μορφές διατροφικών διαταραχών, κυρίως σε νεαρές ηλικίες, είναι ισχυρά. Τέτοιες διαταραχές είναι η υπερφαγία – που μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση βάρους – η υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό ή / και με δίαιτες αδυνατίσματος, αλλά και σοβαρότερες μορφές, όπως η ψυχογενής ανορεξία και η βουλιμία. Στο άρθρο αυτό θα εστιάσουμε στο πώς μπορούμε να εντοπίσουμε πιθανές διατροφικές διαταραχές, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε σε μία τέτοια περίπτωση.

Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσει ο περίγυρος μία διατροφική διαταραχή, ειδικά στην αρχή, ή το κατά πόσο αυτή η συμπεριφορά επηρεάζεται από το Διαδίκτυο. Αλλά υπάρχουν κάποια «σημάδια» που, ως γονείς, θα πρέπει να σας «υποψιάσουν», ώστε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στο σωματικό βάρος (αύξηση ή μείωση) ή έντονη ενασχόληση με την εικόνα του σώματος ή / και με δίαιτες αδυνατίσματος μέσω αναζητήσεων στο Ίντερνετ. Αντίστοιχα, αν εντοπίσετε ασυνήθιστες συμπεριφορές, που σχετίζονται με το φαγητό, τόσο κατά τη διάρκεια χρήσης του Διαδικτύου (π.χ. αυξημένη κατανάλωση ή αντίθετα ξαφνική αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη), όσο και στα προγραμματισμένα γεύματα της ημέρας (π.χ. μείωση / αποφυγή μαγειρεμένου φαγητού). Ή ακόμη και αλλαγές στη διάθεση ή στην «ενέργεια» μέσα στην ημέρα. Αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, που θα μπορούσα να παραθέσω, τα οποία θα πρέπει να σας ενεργοποιήσουν να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες από έναν ειδικό.

Προφανώς η ερώτηση που ακολουθεί είναι: Και τώρα, που το εντόπισα, τι κάνω; Σαφώς, συστήνεται πρώτα να μιλήσετε με ένα ειδικό, για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος. Υπάρχουν, όμως, και μερικά απλά διατροφικά tips, που μπορείτε να ακολουθήσετε. Για παράδειγμα:

  • Ετοιμάστε ένα υγιεινό πρωινό, ώστε να ξεκινήσει διατροφικά σωστά η ημέρα. Καλές επιλογές είναι: γάλα ή γιαούρτι, δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης / πολύσπορο, φρούτα και ξηροί καρποί, προαιρετικά αυγά ή τυρί, μέλι ή μαρμελάδα.
  • Προμηθευτείτε φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς και αφήστε τα σε εμφανές σημείο, ώστε να είναι το πιο διαθέσιμο σνακ στην κουζίνα.
  • Αντίθετα, μην αφήνετε σε εμφανές σημείο σνακ ή γλυκά πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά ή ζάχαρη. Αν παρατηρείτε υπερφαγικά επεισόδια με τέτοια τρόφιμα, καλύτερα αποφύγετε εξαρχής να τα αγοράσετε.
  • Οργανώστε συχνότερα οικογενειακά γεύματα μέσα στην εβδομάδα, στα οποία όλη η οικογένεια τρώει μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι.

Φυσικά, η αντιμετώπιση μιας διατροφικής διαταραχής περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από το διατροφικό σκέλος. Πρωταρχικό βήμα είναι η αναγνώριση της γενεσιουργού αιτίας, η οποία μπορεί να σχετίζεται, ή και όχι, με την κατάχρηση του Διαδικτύου και μπορεί να «κρύβει» πιο βαθιά αίτια. Μην διστάζετε να αναζητήσετε βοήθεια, με το που εντοπίσετε τα πρώτα σημάδια! Είναι το πρώτο, αλλά και το πιο σημαντικό βήμα.

Αναδημοσίευση άρθρου από τον Οδηγό ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο της Vodafone.