Διατροφή & έλεγχος βάρους

5 Tips για να τρως ισορροπημένα και να διατηρήσεις το βάρος σου μέσα στο σπίτι!

5 Tips για να τρως ισορροπημένα και να διατηρήσεις το βάρος σου μέσα στο σπίτι!

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Η περίοδος που περνάμε αποτελεί αναμφίβολα μια πρόκληση για όλους μας. Μπορεί η καθημερινή μας ρουτίνα να έχει αλλάξει, καθώς έχουμε αναγκαστεί να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις εξωτερικές μας δραστηριότητες και περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο σπίτι, αυτό, όμως, δε σημαίνει πως πρέπει να ξεχνάμε την ισορροπημένη διατροφή και τις υγιεινές μας συνήθειες.

Αν, λοιπόν, αναρωτιέσαι πώς μπορείς να διατηρήσεις την ποιότητα της διατροφής σου και να έχεις το σωματικό σου βάρος υπό έλεγχο τις μέρες που μένεις στο σπίτι, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω απλές συμβουλές:

1. Προσπάθησε να ορίσεις τα γεύματά σου, να διατηρήσεις δηλαδή ένα πρόγραμμα. Για παράδειγμα, μπορείς να καταναλώσεις 3 κύρια γεύματα (πρωινό- μεσημεριανό- βραδινό) και 2 ενδιάμεσα (δεκατιανό- απογευματινό). Έτσι θα αποφύγεις τις συνεχείς επισκέψεις στην κουζίνα που καταλήγουν σε ένα άσκοπο- και συνήθως μη ποιοτικό- τσιμπολόγημα, που δε σε χορταίνει ουσιαστικά, αλλά σε φορτώνει με περιττές θερμίδες και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη λιπαρών και ζάχαρης.

2. Μη μένεις μόνο στις θερμίδες! Σίγουρα οι θερμίδες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον έλεγχο του ισοζυγίου ενέργειας, που εξετάζει το πόσες θερμίδες προσλαμβάνουμε και πόσες θερμίδες καταναλώνουμε (ή «καίμε» όπως συνηθίζουμε να λέμε) μέσα στην ημέρα και τελικά επηρεάζει την εξέλιξη του σωματικού μας βάρους. Στα τρόφιμα, όμως, δεν αρκεί να κοιτάζεις μόνο τις θερμίδες! Πρέπει να δίνεις έμφαση και στα θρεπτικά συστατικά που σου προσφέρουν! Αν πάρουμε ως παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού, συγκρίνοντας τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού και τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, μπορεί θερμιδικά να είναι παρόμοια. Ωστόσο, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που αυξάνουν τον κορεσμό και συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, αλλά και σε πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο σίδηρος! Βλέπεις, λοιπόν, τη διαφορά;

3. Απόφυγε τα γεύματα/snacks μπροστά στην τηλεόραση. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, όταν τρώμε ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση, είναι πιο εύκολο να χάσουμε τον έλεγχο της ποσότητας φαγητού που καταναλώνουμε. Αν πάλι δεν μπορείς να το αποφύγεις, μπορείς να ετοιμάσεις μικρά και θρεπτικά snacks με περιορισμένες θερμίδες, όπως ένα μικρό μπολ με δημητριακά πρωινού με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, λίγες σταφίδες και αμύγδαλα ή μια mini-φρουτοσαλάτα με 1-2 φρούτα εποχής.

4. Απόφυγε το φαγητό απ’ έξω και ετοίμασε νόστιμα και θρεπτικά πιάτα με τα χεράκια σου! Ίσως τώρα που έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο να είναι μια καλή ευκαιρία να εξελίξεις το ταλέντο σου στη μαγειρική! Μπορείς να οργανώσεις τα γεύματα της εβδομάδας από το Σαββατοκύριακο έτσι ώστε να σου είναι πιο εύκολο να πετύχεις τη “Μεσογειακή ισορροπία”, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα λαχανικά και το ψάρι.

5. Μην ξεχνάς την άσκηση! Εκτός από τη φυσική μας κατάσταση, η μέτρια άσκηση συμβάλλει και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας, άρα αυτή την περίοδο μας είναι ίσως ακόμα πιο απαραίτητη! Ίσως να μην μπορείς να πας στο γυμναστήριο ή το κολυμβητήριο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχεις ξεμείνει από επιλογές για σωματική δραστηριότητα! Μπορείς, για παράδειγμα, να βγεις για γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο στην περιοχή σου ή ακόμα και να δοκιμάσεις ένα πρόγραμμα για ασκήσεις ενδυνάμωσης μέσα στο σπίτι (για να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς, θα ήταν ιδανικό να συμβουλευτείς κάποιο γυμναστή για να του προτείνει τις ασκήσεις που σου ταιριάζουν και πώς να τις εκτελέσεις σωστά).