Αθλητική Διατροφή

Τμήμα Αθλητικής Διατροφής

Τμήμα Αθλητικής Διατροφής

Το ταλέντο, η εντατική και αποτελεσματική προπόνηση είναι αναμφισβήτητα δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη δημιουργία ενός κορυφαίου αθλητή. Καθώς όμως τα προγράμματα των προπονήσεων γίνονται όλο και πιο απαιτητικά και η διάκριση σε όλα τα αγωνίσματα κρίνεται σε λεπτομέρειες, η βέλτιστη διατροφή αποτελεί το σύμμαχο που μπορεί να προάγει την αθλητική απόδοση και να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον πως το τι τρώει και πίνει ένας αθλητής αλλά και η κατάλληλη επιλογή του χρόνου πρόσληψής τους, μπορεί να επηρεάσει την υγεία, το βάρος και τη σύσταση σώματος, τη διαθεσιμότητα των ενεργειακών υποστρωμάτων, την αποκατάσταση μετά την άσκηση και τελικά την απόδοση του.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών η έρευνα έχει σαφώς τεκμηριώσει τις ευεργετικές επιδράσεις της διατροφής στην αθλητική απόδοση. Καθώς το ενδιαφέρον για την αθλητική διατροφή έχει αυξηθεί, ανάλογα έχει αυξηθεί στην αγορά και ο αριθμός των εργογόνων βοηθημάτων, συμπληρωμάτων διατροφής, προϊόντων από φυτά και βότανα που υπόσχονται στους αθλητές μεγαλύτερη αντοχή, αυξημένη δύναμη κ.α. Ωστόσο στην πραγματικότητα ορισμένα μόνο από αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες αθλητών και σε συγκεκριμένες περιόδους.

Στα διαιτολογικά γραφεία nutrimed, αθλητικοί διαιτολόγοι με κατάλληλες σπουδές και με συνεχή ενημέρωση πάνω στα επιστημονικά δεδομένα που προέρχονται από διεθνείς έγκυρους οργανισμούς, εφαρμόζουν τις σύγχρονες οδηγίες και τις συστάσεις για τη διατροφική υποστήριξη των αθλητών. Η αντιμετώπιση του κάθε αθλητή εξειδικεύεται ανάλογα με το προπονητικό και το αγωνιστικό του πρόγραμμα, ενώ δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση του αθλητή πάνω στη περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης οι διαιτολόγοι συνεργάζονται με τους προπονητές, τα μέλη της οικογένειας και με τους ιατρούς των αθλητών, παρέχοντας το καλύτερο δυνατό αρμονικό περιβάλλον προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του αθλητή.

Διατροφή και άσκηση για τη βελτίωση της υγείας

Η θετική επίδραση της άσκησης στην υγεία και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η οστεοπόρωση και η παχυσαρκία έχει αποδειχθεί μέσα από πληθώρα ερευνών. Οι περισσότερες συστάσεις διεθνών οργανισμών υγείας τονίζουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει αυξημένη φυσική δραστηριότητα και σωστή διατροφή. Επομένως η διατροφή και η άσκηση είναι δύο σύμμαχοι που πρέπει πάντοτε να συνδυάζονται ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Πόσες φορές όμως σας έχει τύχει να ξεκινήσετε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, στην αρχή με μεγάλη διάθεση, αλλά στη συνέχεια εξαιτίας της αυξημένης κόπωσης που νιώθετε να το εγκαταλείψετε; Μήπως στη προσπάθειά σας να χάσετε βάρος γρήγορα, ακολουθούσατε ένα σκληρό πρόγραμμα άσκησης χωρίς να τρώτε σχεδόν τίποτα και στο τέλος από την αυξημένη κούραση απογοητευτήκατε;

Ένα πρόγραμμα διαιτητικής αγωγής δεν μπορεί από μόνο του και χωρίς να συνδυαστεί με άσκηση να επιφέρει τις επιθυμητές αλλαγές στη σύσταση του σώματος (μείωση του σωματικού λίπους και αύξηση της μυϊκής μάζας). Αντίστροφα ένα πρόγραμμα αύξησης της φυσικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν συνοδεύεται από ένα ειδικά διαμορφωμένο διαιτητικό πρόγραμμα. Για εμάς ο συνδυασμός που μπορεί να εξασφαλίσει τη βέλτιστη υγεία είναι αυτός της σωστής διατροφής και της αυξημένης άσκησης, σχεδιασμένα κατάλληλα από επιστήμονες υγείας που επιδιώκουν τις αλλαγές αυτές να τις κάνουν τρόπο ζωής