Αφιερώματα - Διαδρομές

Προορισμός.. Λήμνος: Τι να φάτε οπωσδήποτε

Προορισμός.. Λήμνος: Τι να φάτε οπωσδήποτε

Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο. Η Λήμνος είναι γνωστή ως “Ανεμόεσσα”, από τους ισχυρούς ανέμους

Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο. Η Λήμνος είναι γνωστή ως "Ανεμόεσσα", από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στη περιοχή ή του Ηφαίστου το νησί καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία ο Δίας , μετά από έναν καβγά με την Ήρα , εκσφενδόνισε από τον Όλυμπο τον Ήφαιστο, καθώς αυτός υπερασπίστηκε την μητέρα του, με αποτέλεσμα να πέσει στη Λήμνο και έκτοτε να μείνει ανάπηρος. Στην Λήμνο μπορείτε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό τόπο της Πολιόχνης, το Ιερό των Καβείρων καθώς επίσης και τις εξαιρετικές αμμουδερές παραλίες του νησιού. Η Λήμνος έχει μεγάλη παράδοση σε τοπικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, όπως τα τυριά "μελίχλωρο", "κασκαβάλι","καλαθάκι", μέλι και σιτηρά, τα παξιμάδια, το σταρένιο αλεύρι ,τα φλωμάρια καθώς επίσης και μεγάλη ποικιλία κρασιών, λευκών και κόκκινων με ιδιαίτερη γεύση λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους της. Η πιο γνωστή ποικιλία κόκκινου κρασιού είναι το καλαμπάκι ή λημνιό. Σε ότι αφορά το λευκό κρασί η πιο δημοφιλής ποικιλία είναι το μοσχάτο Αλεξανδρείας. Επίσης γνωστά είναι και κάποια παραδοσιακά γλυκά της, όπως τα "βενιζελικά" τα οποία πήραν το όνομά τους από το γεγονός ότι άρεσαν πολύ στον Ελ. Βενιζέλο που τα δοκίμασε κατά την επίσκεψή του στη Λήμνο μετά την απελευθέρωση του νησιού και οι "σαμσάδες" που είναι σιροπιαστό γλυκό με σουσάμι τυλιγμένο σε φύλλο.

Τα φλωμάρια αποτελούν ένα εξαιρετικό έδεσμα που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να δοκιμάσει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για 4-5 μερίδες φλωμάρια θα χρησιμοποιήσουμε:

500 γρ. σκληρό, κίτρινο αλεύρι κοσκινισμένο Λήμνου
4 αβγά μεγάλα
125 γρ. φρέσκο γάλα
1 πρέζα αλάτι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα κουζίνας και τα ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε δροσερό μέρος να "ξεκουραστεί" για 15 λεπτά. Αλευρώνουμε την επιφάνεια όπου θα ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο και την ίδια τη ζύμη. Ανοίγουμε σε λεπτό παραλληλόγραμμο φύλλο με τη βέργα ή με το ρολό για ζύμες. Αλευρώνουμε και πάλι το φύλλο και το κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες.

Κόβουμε με τη ροδέλα που κόβουμε την πίτσα, σε λεπτές μικρές λωρίδες που τις ανακατεύουμε με το χέρι μας επάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια για να ξεχωρίσουν καλά. Εάν θέλουμε, τις στρίβουμε λίγο με το χέρι μας (όπως αναφέρουμε πιο πάνω έτσι ώστε να πάρουν το χαρακτηριστικό σχήμα των φλωμαριών).

Βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, βάζουμε τα ζυμαρικά μας.Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο βούτυρο για άρωμα όσα τα φλωμάρια μας είναι ζεστά. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τα ζυμαρικά μας στο φούρνο στους 60-70 βαθμούς για να στεγνώσουν και να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Στην περίπτωση αυτή πρέπει να στεγνώσουν πολύ καλά για να μην χαλάσουν. Εάν δεν έχουν στεγνώσει καλά, τα διατηρούμε σε μπολ κλειστό στο ψυγείο για 4-5 μέρες.

Η γνώμη των ειδικών

Τα φλωμάρια μπορείτε να τα βρείτε στη Λήμνο στις τρεις συνηθέστερες εκδοχές τους:

Με σάλτσα τομάτας συνοδευόμενο από εξαιρετική φέτα (καλαθάκι) Λήμνου. Η σάλτσα ντομάτας περιέχει λυκοπένιο, ένα συστατικό με αντιοξειδωτική δράση. Μάλιστα, το λυκοπένιο αξιοποιείται καλύτερα όταν η ντομάτα είναι σε μαγειρεμένη μορφή και συνδυάζεται με κάποια λιπαρή ουσία. Συνεπώς, τα φλωμάρια με σάλτσα ντομάτας και ελαιόλαδο είναι ιδανική επιλογή.

Με πετνό (κόκορα). Αυτό το γεύμα θεωρείται πιο ισορροπημένο καθώς περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε το ορατό λίπος από τον κόκορα για να μην επιβαρυνθείτε με «κακά» λιπαρά.

Με φρέσκα θαλασσινά από τις εξαιρετικές θάλασσες του νησιού. Τα θαλασσινά και οστρακοειδή, περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα (Β12, σελήνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό), αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη τους δράση και συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς. Παρέχουν στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και, αν και αποτελούν πλούσιες πηγές χοληστερόλης δεν επηρεάζουν άμεσα τη χοληστερόλη του αίματος.

Καλές διακοπές!
«Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων» («Λήμνος, η πιο αγαπημένη απ’ όλες τις στεριές»). Όμηρος