Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019

Παρουσίαση της μελέτης GRECO στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2015) στο Βερολίνο

Μεγέθυνση κειμένου
Παρουσίαση της μελέτης GRECO στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2015) στο Βερολίνο

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής-FENS 2015 διεξήχθη από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου στο Βερολίνο της Γερμανίας. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες νέες μελέτες σε πολλούς τομείς της επιστήμης της Διατροφής, ενώ γνωστοί εισηγητές ανάλυσαν τις απόψεις τους σε κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας υγείας.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης για πρώτη φορά τα αποτελέσματα από μια νέα έρευνα της επιδημιολογικής Πανελλαδικής μελέτης GRECO (Greek Childhood Obesity study), με τίτλο " Food sources of energy, dietary fats and free sugars among children: the GRECO study ". Όπως περιγράφεται και στον τίτλο, σκοπός της έρευνας ήταν να εντοπίσει τις βασικές διατροφικές πηγές ενέργειας, ελεύθερων σακχάρων και κορεσμένου λίπους σε 3500 Ελληνόπουλα ηλικίας 10-12 ετών. Η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων και κορεσμένου λίπους είναι δύο θέματα που έχουν απασχολήσει έντονα τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, μιας και υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται με το πρόβλημα της παιδικής/εφηβικής παχυσαρκίας, αλλά και την επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, φάνηκε ότι οι 10 κυριότερες πηγές ενέργειας στα παιδιά στην Ελλάδα είναι κατά σειρά τα αμυλούχα τρόφιμα, το ελαιόλαδο, τα τυριά, το λευκό γάλα και γιαούρτι, τα φρούτα, τα γλυκά, τα fast-food, τα επιδόρπια γάλακτος, οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων και το σοκολατούχο γάλα. Στην περίπτωση της πρόσληψης κορεσμένου λίπους οι βασικές πηγές του βρέθηκε ότι είναι το λευκό τυρί (φέτα), το γάλα, τα κίτρινα τυριά, το παγωτό και τα γλυκά. Ένα πολύ σημαντικό εύρημα της συγκεκριμένης μελέτης είναι επίσης ότι το 44% των παιδιών ξεπερνούν το μέγιστο συντεινόμενο όριο πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων που έχει προταθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις διατροφικές συνήθειες και πρακτικές που συμβάλλουν στην αύξηση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων. Συγκεκριμένα η τακτική κατανάλωση έτοιμου φαγητού (fast-foods) και παραγγελιών φαγητού εκτός σπιτιού, καθώς επίσης η κατανάλωση του φαγητού μπροστά στην τηλεόραση φάνηκε ότι ευνοεί την κατανάλωση τροφίμων και ποτών που είναι πηγές ελεύθερων σακχάρων.

Συμπερασματικά η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι υπάρχει έντονη ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας διατροφής των παιδιών. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού στόχου και να επικεντρώνεται στη συνολική βελτίωση του τρόπου ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους και όχι μόνο στο χαρακτηρισμό ενός τροφίμου σε "καλό" ή "κακό". Αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις έχουν δοκιμαστεί και δυστυχώς... έχουν αποτύχει διεθνώς.O Δρ. Πωλ Φαρατζιάν παρουσιάζει στο FENS 2015 την μελέτη GRECOO Δρ. Γρηγόρης Ρίσβας και ο Δρ. Πωλ Φαρατζιάν στο FENS 2015
 

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Η ευεργετική δράση του καφέ απέναντι στη Νόσο Alzheimer: Νέα μελέτη!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Το σωστό πρωινό ξεκινάει από το super market!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Προϊόντα ολικής άλεσης… πόσο εύκολα τα αναγνωρίζουμε;
  arrowΤο πιάτο μας
 • Η διατροφή που νικά τη χοληστερόλη: Ένα πλάνο και πληροφορίες
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Προϊόντα ολικής άλεσης: Ήρθε η ώρα να τα βάλεις στη διατροφή σου!
  arrowΤο πιάτο μας
next