Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020

Η ομιλία της Δρ. Σιαλβέρα στο 10ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας

Μεγέθυνση κειμένου
Η ομιλία της Δρ. Σιαλβέρα στο 10ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας

Στα πλαίσια του 10ου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, που λαμβάνει χώρα από την Πέμπτη 20, μέχρι και το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 και διοργανώνει η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, η Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, Διαιτολόγος– Διατροφολόγος παρουσίασε τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση των φυτικών στερολών και στανολών σε παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τη Δρ. Σιαλβέρα, η πλειονότητα των επιστημονικών μελετών τις τελευταίες δεκαετίες αναδεικνύουν ότι τα εμπλουτισμένα τρόφιμα με φυτικές στερόλες και φυτικές στανόλες μειώνουν τις συγκεντρώσεις της LDL-χοληστερόλης στον ορό, με τη μείωση να κυμαίνεται στο 10 – 15%. Ωστόσο, αναπάντητα φαίνεται να παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την επίδραση των συστατικών αυτών και σε άλλους παράγοντες υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που 60 ακαδημαϊκοί και ειδικοί της βιομηχανίας συναντήθηκαν στο Maastricht με σκοπό να διερευνήσουν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στις επιδράσεις των φυτικών στερολών και στανολών σε δείκτες υγείας, ιδιαίτερα καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Όπως τόνισε και η ομιλήτρια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι πληθώρα μελετών αναδεικνύουν ότι οι φυτοστερόλες/στανόλες μειώνουν την ολική και την LDL-χοληστερόλη σε υπερχοληστερολαιμικούς και ασθενείς με διαβήτη. Μάλιστα, ένα καινούριο στοιχείο που αρχίζει να διαφαίνεται και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση είναι η δράση τους στη μείωση των τριγλυκεριδίων σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο και σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ελληνικό πληθυσμό, σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, φάνηκε ότι η συμπληρωματική πρόσληψη φυτικών στερολών μείωσε τα επίπεδα των μικρών πυκνών LDL σωματιδίων, τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης κατά 15,9%, την LDL-χοληστερόλη κατά 20,3% και τα τριγλυκερίδια κατά 19,1%. Ακόμα, σύμφωνα με την ομιλήτρια, αρκετές ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις δείχνουν ότι η πρόσληψη 2 – 3γρ φυτοστερολών και στανολών μέσα από εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως είναι οι μαργαρίνες, μπορούν να φέρουν μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης και σε άτομα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία με τη μείωση της LDL να φτάνει μέχρι και το 15% για τους ετεροζυγώτες.

Η Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα τόνισε ότι στις περισσότερες μελέτες έχει γίνει προσθήκη 2-3 γραμμαρίων φυτοστερολών/στανολών την ημέρα, χωρίς να παρατηρηθούν διαφορές στις δράσεις τους, ενώ ενδεχομένως να υπάρχει και επιπλέον ευεργετική δράση σε υψηλότερες δόσεις. Επιπλέον ανέφερε: "Οι στερόλες και οι στανόλες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν γίνεται η προσθήκη τους σε τρόφιμα με υψηλό περιεχόμενο σε λίπος, σε χαμηλών λιπαρών αλλά και σε ελεύθερα λίπους τρόφιμα, καθώς επίσης σε ρευστές ή στέρεες μορφές τροφίμου, όπως για παράδειγμα σε γάλα ή σε ρόφημα γιαουρτιού". Τέλος, αναφέρθηκε ότι η Μεσογειακού τύπου διατροφή φαίνεται να ενισχύει τα ευεργετικά αποτελέσματα των φυτοστερολών και φυτοστανολών στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης.

Η κα. Σιαλβέρα έκλεισε την ομιλία της επισημαίνοντας πως τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δεν παρέχουν καμία σαφή σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων φυτικών στερολών ορού και της ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Επομένως, με βάση τα αποτελέσματα περισσότερων από 200 κλινικών μελετών, η σχέση συνολικού οφέλους προς ενδεχόμενο κίνδυνο είναι ευνοϊκή. Για το λόγο αυτό, οι φυτικές στερόλες και στανόλες συστήνονται πλέον από τους ειδικούς ως διαιτητικές επιλογές για τη μείωση της χοληστερόλης ορού.


 

Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Η διατροφή που αγαπά το περιβάλλον
  arrowΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
 • Διατροφικοί σύμμαχοι κατά του στρες
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Διατροφή στο γραφείο: τα πιο συχνά λάθη
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Πώς να χάσετε τα κιλά των γιορτών
  arrowΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
 • Καρμίρη Βαρβάρα - Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης
  arrowMAIN MENU
next