Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Μεγέθυνση κειμένου
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

 
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day, WDD) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Οργανισμοί και Ενώσεις σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο διοργανώνουν καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο Διαβήτη. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation) έχει αφιερώσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις γυναίκες. Ο στόχος της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση των γυναικών ώστε η διαχείριση του διαβήτη να γίνει προτεραιότητα για ένα υγιές μέλλον. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα πάνω από 199 εκατομμύρια γυναίκες ζουν με διαβήτη, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2040 θα έχει αυξηθεί σε 313 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για το 2016, το 9,1% του πληθυσμού (8,8% στις γυναίκες και 9,5% στους άνδρες) πάσχει από κάποιας μορφής διαβήτη.

Το επίκεντρο οι Γυναίκες με Διαβήτη… γιατί;


Το ποσοστό των γυναικών με διαβήτη στην αναπαραγωγική ηλικία αγγίζει τα 40%. Επίσης, ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που απασχολεί ολοένα και περισσότερες μέλλουσες μητέρες, δεδομένου ότι η συχνότητα εμφάνισης του είναι 1 ανά 7 εγκυμοσύνες. Το 2015, στο 16,2% των γεννήσεων είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια της κύησης κάποια μορφή υπεργλυκαιμίας, ενώ εκτιμάται ότι οι μισές περίπου από αυτές τις γυναίκες θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 στην επόμενη πενταετία-δεκαετία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων υπεργλυκαιμίας προέρχεται από οικογένειες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, και μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι οργανισμοί πλέον σήμερα επικεντρώνονται και στα συστήματα υγείας τα οποία είναι σημαντικό να επιτρέπουν σε όλο τον πληθυσμό την πρόσβαση στη θεραπεία και τη διαχείριση του διαβήτη, γεγονός που προϋποθέτει άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ο ρόλος της Διατροφής στην πρόληψη….

Είναι γεγονός ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή και αυξημένη φυσική δραστηριότητα, αφού σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε ποσοστό που φθάνει το 70%. Παράλληλα, ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αποτελέσει και την πιο οικονομική λύση στην πρόληψη του διαβήτη, δεδομένου ότι μπορεί να εφαρμοστεί από όλα τα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη λοιπόν είναι αφιερωμένη στις γυναίκες καθώς είναι γνωστό ότι οι γυναίκες και οι μητέρες ασκούν μεγάλη επιρροή στα παιδιά και την οικογένειά τους συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής. Επίσης, οι διατροφικές συμπεριφορές που υιοθετούνται κατά την παιδική/ εφηβική ηλικία καθορίζουν τους δείκτες υγείας στην ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας ακόμη και το προσδόκιμο ζωής. Έτσι, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο περισσότερο μια γυναίκα θέτει ως προτεραιότητα την καλύτερη υγεία και διαχείριση του σακχάρου της τόσο πιο εύκολα μπορεί να διαχειριστεί την καθημερινότητά της αλλά να αποτελέσει και πρότυπο ή κίνητρο για την καλύτερη ποιότητα ζωής της οικογένειάς της.

…και την αντιμετώπιση του Διαβήτη

Ο υγιεινός τρόπος ζωής όμως παίζει σημαντικό ρόλο και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Οι διατροφικές συστάσεις για τα άτομα με διαβήτη είναι πολύ διαφορετικές στις μέρες μας. Σήμερα μιλάμε για μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφίμων από όλες τις κατηγορίες με μέτρο, και έχουμε απομακρυνθεί πλέον από τις στερητικές και αυστηρές δίαιτες. Παράλληλα, συνίσταται η κατανομή των υδατανθράκων στα γεύματα της ημέρας, αρκεί να προέρχονται από λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα (προϊόντα ολικής άλεσης, καστανό ρύζι κ.α.). Μια ακόμη παράμετρος που είναι σημαντική στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη είναι η αναλογία φυτικών ινών και λιπαρών του γεύματος καθώς έχει δειχθεί ότι επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, ενώ τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν μια επιλογή, δεδομένου ότι προσφέρουν την ίδια γλυκιά γεύση με τη ζάχαρη, χωρίς να μεταβάλλουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Όπως φαίνεται από τα παγκόσμια δεδομένα, η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ποιότητα ζωής σήμερα. Η εύκολη και δίκαιη πρόσβαση στις θεραπείες από την πολιτεία αλλά και η εκπαίδευση για την καλύτερη διαχείριση του σε ατομικό επίπεδο είναι σημαντικό να αποτελούν δικαίωμα αλλά και προτεραιότητα όλων μας. Ας κινητοποιηθούμε, λοιπόν, για ένα πιο υγιές μέλλον!

Βιβλιογραφία

1. http://www.who.int/diabetes/country-profiles/grc_en.pdf?ua=1

2. https://www.idf.org/

Ντέλλα Αθανασάτου
Επιστήμονας τροφίμων, PhDc
 

Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Φάε και πιες… με την καρδιά σου!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Tα 3 λάθη που κάνουμε στο πρωινό μας
  arrowΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
 • Τα σνακς της καρδιάς μας!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Γυμνάζεσαι; Βρες τα 5 σημεία-κλειδιά της διατροφής που θα απογειώσουν την απόδοσή σου!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Διαβάζοντας τις ετικέτες στα δημητριακά...
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
next