Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά - μια εναλλακτική επιλογή στη διαχείριση του βάρους και του διαβήτη

Μεγέθυνση κειμένου
Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά - μια εναλλακτική επιλογή στη διαχείριση του βάρους και του διαβήτη

Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου έκλεισε με το θέμα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ως εναλλακτική αλλά βασική επιλογή στη διαχείριση του βάρους και στο διαβήτη.

Όπως πολύ καλά επεσήμανε και ο καθηγητής Ιατρικής και Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο του Colorado της Αμερικής, James O. Hill, υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το πώς τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά επηρεάζουν το σωματικό βάρος. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν να υπάρχει μία θετική σχέση μεταξύ κατανάλωσης ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών και πρόσληψης βάρους και/ή παχυσαρκία. Ωστόσο, τα δυνατότερα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, για τη σχέση γλυκαντικών και σωματικού βάρους, έρχονται από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες και από προοπτικές μελέτες κοορτής και δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό βοηθητικό εργαλείο στην απώλεια βάρους.

Ο ερευνητής αναφέρθηκε σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη (τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή) της ομάδας του η οποία έδειξε ότι στην πραγματικότητα τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά ενισχύουν την απώλεια βάρους στα πλαίσια ενός προγράμματος απώλειας βάρους με τροποποίηση συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνονται και από πρόσφατη μετα-ανάλυση, των ερευνητών Miller και Perez, στην οποία συμπεριλήφθησαν τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες και προοδευτικές μελέτες κοορτής προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών σχετίζεται με μείωση του σωματικού βάρους. Τα δεδομένα, λοιπόν, που παρουσιάστηκαν φαίνεται να καταλήγουν στο ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών δεν έχει αρνητικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος, αντίθετα φαίνεται να βοηθούν στην απώλεια βάρους. Η επιδημιολόγος της Διατροφής του Πανεπιστημίου της Γαλλίας France Bellisle πήρε το λόγο στη συνέχεια και αναφέρθηκε στη διάθεσή μας για γλυκιά γεύση αλλά και στο ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στη διαχείριση της διάθεσης αυτής. Η γλυκύτητα είναι ένα ψυχοβιολογικό ερέθισμα για πολλά είδη του ζωικού βασιλείου καθώς επίσης και για τον άνθρωπο κάθε ηλικίας. Η γλυκύτητα αυξάνει τη γευστικότητα των τροφίμων και ροφημάτων γεγονός το οποίο πολλές φορές μας οδηγεί στην κατανάλωσή τους σε μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι λοιπόν, προκειμένου να μπορεί να απολαμβάνει ο κόσμος τα εύγευστα γλυκά τρόφιμα και ροφήματα χωρίς να επιβαρύνεται με το θερμιδικό φορτίο της ζάχαρης, αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά. Τα γλυκαντικά, όπως τόνισε η κα Bellisle, παρέχουν το επιθυμητό επίπεδο γλυκύτητας σε τρόφιμα και ποτά (χωρίς να χρειάζεται να προστεθούν μεγάλες ποσότητες), ενώ συμβάλλουν πολύ λίγο ή καθόλου στο ενεργειακό φορτίο του τελικού τροφίμου – προϊόντος.

Στη συνέχεια, η Δρ Bellisle, απαντώντας σε ανησυχίες που ακούγονται συχνά, όπως ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά σχετίζονται με αύξηση της πείνας ή/και της πρόσληψης τροφής, έκανε ξεκάθαρο ότι το σύνολο της βιβλιογραφίας τα τελευταία 40 χρόνια και ιδίως τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών που διερευνούσαν το θέμα της όρεξης, της πρόσληψης, της επιθυμίας για γλυκό και του έλεγχου του βάρους αναδεικνύουν ότι η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών είναι πολύ ευεργετική για τους καταναλωτές που ασχολούνται ή ανησυχούν για το σωματικό τους βάρος.


Η Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, Λέκτορας Διατροφής και Μεταβολισμού, έκλεισε το τραπέζι αυτό, δίνοντας την οπτική γωνία του διαιτολόγου και εξηγώντας πώς τελικά τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να ωφελήσουν άτομα με χρόνιες νόσους όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η επιθυμία για γλυκιά γεύση είναι γραμμένη στα γονίδιά μας και δεν μπορεί να αλλάξει, άλλοι ότι εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν, ενώ άλλοι ότι η γλυκιά γεύση είναι σημαντική μόνο για τα μικρά παιδιά. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίηση που προκαλεί η γλυκιά γεύση σε όλα τα άτομα κάθε ηλικίας. Παλιότερα, η γλυκιά γεύση ήταν απαγορευτική για τα άτομα που είχαν σακχαρώδη διαβήτη. Σήμερα, η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών φυσικής προέλευσης δίνει τη δυνατότητα για απόλαυση της γλυκιάς γεύσης με μόνο λίγες ή και καθόλου θερμίδες, χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό εργαλείο τόσο για τη βιομηχανία τροφίμων όσο και για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την κα. Παπακωνσταντίνου, εκτεταμένες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την ασφάλεια των ολιγοθερμδικών γλυκαντικών, ενώ παράλληλα, επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια και στη διατήρηση βάρους και στο γλυκαιμικό έλεγχο όταν ενσωματώνονται σε ένα συνολικά προσεγμένο και ισορροπημένο τρόπο ζωής και διατροφής. Κι αυτό γιατί δίνουν την ευκαιρία σε άτομα με διαβήτη να έχουν ποικιλία τροφίμων στην διατροφή τους και να κάνουν μικρές και σημαντικές αλλαγές στην διατροφική τους συμπεριφορά χωρίς να στερούνται την γλυκιά γεύση. Έτσι, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των διαιτολόγων στην καθημερινή τους πρακτική, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους ασθενείς στον έλεγχο του βάρους τους και στη διαχείριση του διαβήτη τους.
 
  
 
  
Γράφει η επιστημονική ομάδα nutrimed

Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Έξυπνοι τρόποι για να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού σας
  arrowΠΑΙΔΙ
 • Επιστροφή στο σωστό βάρος μετά τις γιορτές
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • 5 tips για να γίνει η ισορροπημένη διατροφή οικογενειακή συνήθεια!
  arrowΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
 • Σπάστε το ρόδι …να βρείτε την υγειά σας
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Γιορτινή διατροφή και ισορροπία σε συνθήκες καραντίνας
  arrowΓια κάθε στιγμή
next