Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Γάλα: σύμμαχος κατά της υπέρτασης

Μεγέθυνση κειμένου
Γάλα: σύμμαχος κατά της υπέρτασης

Γάλα: σύμμαχος κατά της υπέρτασης

Ορισμένα πεπτίδια του γάλακτος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνεπώς στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας από την Κίνα.
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Soochow και Peking της Κίνας εκτίμησαν την αποτελεσματικότητα των τριπεπτιδίων IPP και VPP που βρίσκονται στο γάλα όσον αφορά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης προ-υπερτασικών και υπερτασικών ασθενών. Βρέθηκε λοιπόν πως τα συγκεκριμένα τριπεπτίδια οδηγούν σε μείωση κατά 4,8mmHg και 2,2mmHg στη συστολική και διαστολική πίεση αντίστοιχα. Όπως δηλώνουν και οι ίδιοι οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία, καθώς η υπέρταση αποτελεί μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση σε ανεπτυγμένες χώρες.

Ακόμη και μία μικρή μείωση στην πίεση είναι ευεργετική για τον περιορισμό του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο μηχανισμός μέσω του οποίου εκτιμάται ότι δρουν τα συγκεκριμένα τριπεπτίδια είναι μέσω βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και κατ’επέκταση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.
Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι το πλήρες γάλα καθώς και τα υπόλοιπα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το πλήρες γιαούρτι και το τυρί, εκτός από τα τριπεπτίδια αυτά μπορεί να περιέχουν κορεσμένο λίπος ή και αλάτι, συστατικά που είναι επιβαρυντικά για όσους πάσχουν από υπέρταση, συνεπώς συστήνεται να προτιμώνται light προϊόντα.
 

Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Ενυδάτωση στην παραλία: τα 3 tips που θα σε σώσουν φέτος το καλοκαίρι!
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Απόλαυσε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες με γεμάτες μπαταρίες!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • H ισορροπημένη διατροφή «έρχεται» μαζί σας στις διακοπές
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Τι κρύβεται μέσα σε ένα ποτήρι frappé; ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ!
  arrowΤο πιάτο μας
 • Καλοκαιρινές εξορμήσεις: ιδέες για θρεπτικά snacks!
  arrowΓια κάθε στιγμή
next