Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Διαιτητικό λίπος και καρδιαγγειακά: μύθοι και πραγματικότητα

Μεγέθυνση κειμένου
Διαιτητικό λίπος και καρδιαγγειακά: μύθοι και πραγματικότητα

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Δρ. Αντώνιου Ζαμπέλα, Καθηγητή του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία επικεντρώθηκε στο διαιτητικό λίπος και την επίδρασή του στα καρδιαγγειακά. Ο Δρ. Ζαμπέλας θέλησε να αποσαφηνίσει την κατάσταση, μετά και από την αναστάτωση που προκάλεσαν πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής μας, και να καταρρίψει μύθους και παραφιλολογίες.

Αρχικά ανέφερε ότι, παγκοσμίως, δεν καταναλώνουμε το "καλό λίπος', τόσο όσο πρέπει. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα σχεδόν το 90% του πληθυσμού καταναλώνει >10% κορεσμένο λίπος (σε σχέση με ότι λένε οι κατευθυντήριες οδηγίες) και περίπου το 40% του πληθυσμού καταναλώνει <6% πολυακόρεστα (αντίθετα από τις συστάσεις).

Σύμφωνα με τον Δρ. Αντώνιο Ζαμπέλα, τα τελευταία δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και μάλιστα προβλέπεται ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια μέχρι και το 2030. Η ποιότητα και η ποσότητα του λίπους που περιέχεται στη διατροφή μας θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς τροποποιήσιμους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της νόσου. Συγκεκριμένα, τα μακράς αλύσου κορεσμένα λιπαρά οξέα θεωρείται ότι αυξάνουν τη χοληστερίνη, αυξάνοντας κατά συνέπεια και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο κάτι που είχε ήδη φανεί από τη μελέτη των 7 χωρών. Ωστόσο, 2 πολύ πρόσφατες μελέτες, μία κλινική μελέτη και μία μετα-ανάλυση, αμφισβήτησαν αυτή τη συσχέτιση, προσπαθώντας να "αθωώσουν" τα κορεσμένα λιπαρά.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη, από τη μία μεριά τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών δεδομένων και από την άλλη τα προβλήματα στο σχεδιασμό των 2 μελετών που αναφέρθηκαν παραπάνω, η σύσταση (σύμφωνα και με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία) εξακολουθεί να είναι η μείωση πρόσληψης κορεσμένου λίπους και η παράλληλη αύξηση της πρόσληψης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Ένα ακόμα φλέγον ζήτημα που έθιξε ο Δρ. Ζαμπέλας είναι η επίδραση του αυγού στη χοληστερίνη. Η επίδραση του κρόκου του αυγού είναι υπό συζήτηση λόγω μίας συσχέτισης που βρέθηκε μεταξύ κρόκου αυγού και σχηματισμού πλάκας στην περιοχή της καρωτίδας. Όμως, σύμφωνα και με τον Δρ. Αντώνιο Ζαμπέλα, η σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγού και καρδιαγγειακών είναι τελικά ασθενής έως ανύπαρκτη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αν μειώσουμε κατά 100mg/ημέρα τη διαιτητική χοληστερόλη (περίπου όσο μισός κρόκος αυγού), τότε θα περιμένουμε μία μείωση της τάξης των 0,10mol/l χοληστερόλης στον ορό, κάτι που δεν έχει καμία κλινική σημασία για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Κατέληξε λέγοντας ότι δεν είναι απαγορευτική η κατανάλωση αυγού από άτομα με υψηλή χοληστερίνη αρκεί φυσικά να ακολουθούν έναν συνολικά ισορροπημένο τρόπο διατροφής.
 
Ένα ακόμα ζήτημα που έπεσε στο τραπέζι ήταν η πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων. Ο Δρ. Αντώνιος Ζαμπέλας επεσήμανε ότι, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής εταιρίας η πρόσληψη ω – 3 λιπαρών οξέων μέσα από την κατανάλωση ψαριών, θα πρέπει να αποτελεί, οπωσδήποτε, σύσταση για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Συνοπτικά, δηλαδή, δεν έχει σημασία μόνο η μείωση της πρόσληψης κορεσμένου λίπους μεμονωμένα, αλλά η αντικατάστασή τους από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και το σύνολο της ποιότητας της διατροφής μας Γράφει η επιστημονική ομάδα nutrimed

Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Τρεφόμαστε ισορροπημένα και ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Προδιαβήτης: η πρόληψη είναι δύναμη!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Κράτα τις μικρές απολαύσεις της διατροφής σου τρώγοντας ισορροπημένα
  arrowΤο πιάτο μας
 • Τips για να κάνετε τη διατροφή σας πιο φιλική για την καρδιά
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Αρχαίοι σπόροι: γιατί να τους βάλουμε στη διατροφή μας;
  arrowΤο πιάτο μας
next