Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Άσκηση: μεγαλώνει γερά οστά!

Μεγέθυνση κειμένου
Άσκηση: μεγαλώνει γερά οστά!
susanmillercoaching.com

Τα οστά μας είναι ζωντανοί ιστοί. Η μάζα τους αυξάνεται σημαντικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και μετέπειτα, μέχρι την ηλικία των 50 περίπου ετών, παραμένει σταθερή. Αν και ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει τη σημασία της διατροφής για τη διατήρηση υγιών οστών, λίγοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη που έχουν και τα οστά να «γυμνάζονται».

Τα οστά μπορούν να χαρακτηριστούν σαν μια «έξυπνη» δομή που αντιλαμβάνεται τους κραδασμούς που δέχεται, όταν περπατάμε ή τρέχουμε και προσαρμόζεται στα ερεθίσματα. Όταν για παράδειγμα κατεβαίνουμε τις σκάλες, τα οστά δέχονται κραδασμούς που τα ωθούν να γίνονται πιο γερά.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το παιχνίδι με τη μορφή αθλητικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά αλλά και οι απλές καθημερινές δραστηριότητες για τους ενήλικες όπως το ανέβασμα και το κατέβασμα της σκάλας, ο χορός, το έντονο περπάτημα και η μεταφορά αντικειμένων (όπως για παράδειγμα τα καθημερινά ψώνια), είναι ευεργετικές για την υγεία των οστών και για την πρόληψη των οστεοπορωτικών καταγμάτων.

Το να γυμναζόμαστε λοιπόν 3-4 φορές την εβδομάδα κάνοντας το αγαπημένο μας άθλημα, ή το να βγαίνουμε συχνά για ένα περίπατο με γρήγορο ρυθμό δεν μας βοηθά μόνο να στο να χάνουμε σωματικό λίπος και να βελτιώνουμε τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά μας βοηθά στο να διατηρούμε και τα οστά μας υγιή.
 

Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Είσαι χορτοφάγος; Μάθε πώς θα κρατήσεις τις ισορροπίες στη διατροφή σου!
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Είσαι όλη μέρα στο πόδι; Δώσε στον εαυτό σου το boost ενέργειας που χρειάζεται!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Στιγμιαίος καφές: ένα φυσικό ρόφημα γεμάτο αντιοξειδωτικά στην κούπα ή στο ποτήρι σου
  arrowΤο πιάτο μας
 • Ήξερες ότι η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος περνάει…από το έντερο;
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • 3 tips για να δίνεις το 100% σου στην προπόνηση
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
next