Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020

21η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης - SOS στο τηλεκοντρόλ

Μεγέθυνση κειμένου
Συγγραφείς: Κοκκίνου Φωτεινή
21η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης - SOS στο τηλεκοντρόλ

Υπάρχει, σε περίοπτη θέση, μέσα σε κάθε σπίτι και λειτουργεί για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το καθημερινό πρόγραμμα της οικογένειας. H 21η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1996 ως Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές προγραμμάτων που έχουν σχέση με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό και την κοινωνία μεταξύ των χωρών. Αυτό το ξεχωριστό μέσο λοιπόν μας οφελεί, ή μήπως τελικά μας βλάπτει;

Παχυσαρκία λόγω.. τηλεόρασης!
Η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων αποτελεί και την πιο διαδεδομένη καθιστική συνήθεια της εποχής. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα η σωματική αδράνεια, που αναπόφευκτα συνοδεύει τις «ώρες οθόνης», αναγνωρίζεται και ως ένας από τους βασικότερους λόγους που οδηγούν στην παχυσαρκία.

Παράλληλα, η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση θερμίδων, καθώς η προσοχή μας αποσπάται από την εικόνα που βλέπουμε και δεν συνειδητοποιούμε πότε χορταίνουμε. Έτσι, όσο οι δέκτες μεταφέρονται δίπλα από το τραπέζι της κουζίνας, οδηγούμαστε και στην υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά.

Σας «τρώει» χρόνια
Τη σημασία της κίνησης και την αποφυγή της καθιστικής ζωής στην καθημερινότητά μας επισημαίνει και μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine και πραγματοποιήθηκε σε περίπου 12.000 Αυστραλούς ενηλίκους. Όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματά της, η πολύωρη παραμονή μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να μας στοιχήσει και σε.. χρόνια!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε ώρα που περνάει κανείς μπροστά από την τηλεόραση μειώνει τη διάρκεια ζωής του κατά 22 περίπου λεπτά. Επιπλέον φάνηκε πως ένας ενήλικας, άνω των 25 ετών, που περνά κατά μέσο όρο έξι ώρες της ημέρας του μπροστά από την οθόνη, αναμένεται να ζήσει 4,8 χρόνια λιγότερα σε σχέση με κάποιον πιο δραστήριο σωματικά.

Αν ανήκετε κι εσείς λοιπόν στους φανατικούς οπαδούς της «μικρής οθόνης», καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε και να σταματήσετε να τη βλέπετε ως ένα μέσο δημιουργικής ενασχόλησης. Η τηλεόραση, όπως και όλες οι καθιστικές δραστηριότητες, θέλει μέτρο. Τι λέτε, θα σηκωθείτε επιτέλους από τον καναπέ;

Πηγή: Television viewing time and reduced life expectancy: a life table analysis J Lennert Veerman, Genevieve N Healy, Linda J Cobiac, Theo Vos, Elisabeth AH Winkler, Neville Owen, David W Dunstan.

Συγγραφείς: Κοκκίνου Φωτεινή
Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Τα διατροφικά μυστικά της Τσικνοπέμπτης
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Κετογονική δίαιτα: η επανάσταση στη δίαιτα ή ένα ακόμα διατροφικό trend;
  arrowΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
 • Πως τα παιδιά σας θα αγαπήσουν τα ψάρια...
  arrowΠΑΙΔΙ
 • Η διατροφή που αγαπά το περιβάλλον
  arrowΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
 • Διατροφικοί σύμμαχοι κατά του στρες
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
next