Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019

Τυρί χαμηλό σε λιπαρά… ένας διατροφικός σύμμαχος για την υγεία μας!

Μεγέθυνση κειμένου
Τυρί χαμηλό σε λιπαρά… ένας διατροφικός σύμμαχος για την υγεία μας!

Για τους περισσότερους από εμάς, το τυρί είναι ένα τρόφιμο στενά συνδεδεμένο με την καθημερινή μας διατροφή, αφού έχει απολαυστική γεύση και εντάσσεται εύκολα σε κάθε γεύμα.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει παρατηρηθεί – κυρίως στις δυτικές κοινωνίες- μια αύξηση της κατανάλωσης ολικού, κορεσμένου λίπους και διαιτητικής χοληστερόλης, από πηγές όπως το κόκκινο κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά. Ο συνδυασμός αυτού του διατροφικού προφίλ με τον καθιστικό τρόπο ζωής φαίνεται πως έχει δυσμενή αποτελέσματα που αφορούν όχι μόνο το σωματικό βάρος αλλά και τη συνολική υγεία, σε ενήλικες και παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών -κυρίως κορεσμένων- σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και τον αυξημένο κίνδυνο υπέρβαρου ή παχυσαρκίας.

Ας δούμε, όμως, τα πράγματα με μια πιο θετική ματιά…

Σήμερα η αγορά μας δίνει την ευκαιρία να επιλέξουμε τυριά με μειωμένα λιπαρά, όπως για παράδειγμα το κίτρινο τυρί με 10% λιπαρά, συνδυάζοντας έτσι την υψηλή διατροφική αξία του τυριού με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.

Τυρί χαμηλό σε λιπαρά… ένας διατροφικός σύμμαχος!
Με δεδομένο ότι το τυρί βρίσκεται καθημερινά στο ελληνικό τραπέζι, τα χαμηλά σε λιπαρά τυριά συμβάλλουν σημαντικά στην ποιότητα της διατροφής μας, μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, χωρίς όμως να στερούνται την απολαυστική γεύση του τυριού και την υψηλή θρεπτική του αξία. Για παράδειγμα, αντικαθιστώντας στα γεύματά σας τα πιο «βαριά», λιπαρά τυριά με κίτρινο τυρί με 10% λιπαρά, απολαμβάνετε την αγαπημένη σας “τυρένια” γεύση, ενώ προσλαμβάνετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Α, φώσφορο και μαγνήσιο. Κι όλα αυτά, βγαίνοντας κερδισμένοι σε θερμίδες, κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη!

Τυρί χαμηλό σε λιπαρά και υγεία
Τα τελευταία χρόνια τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά όχι μόνο έχουν κερδίσει μια θέση στην καρδιά των καταναλωτών, αλλά έχουν τραβήξει και την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας με σκοπό να μελετηθεί η σχέση της κατανάλωσής τους με παραμέτρους της υγείας μας. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, με τη μείωση δεικτών συσσώρευσης λίπους όπως η περιφέρεια μέσης και το ποσοστό σωματικού λίπους, καθώς και με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας στην καρδιαγγειακή υγεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι το διατροφικό σχήμα που συστήνεται σε άτομα με υπέρταση, η λεγόμενη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) περιλαμβάνει στις βασικές της οδηγίες την κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων άπαχων ή χαμηλών σε λιπαρά σε καθημερινή βάση, όπου η μερίδα για το τυρί ορίζεται στα 30 γραμμάρια (π.χ. 1 φέτα κίτρινο τυρί του τοστ με 10% λιπαρά).

Βλέπετε, λοιπόν, πως κάνοντας τις κατάλληλες καθημερινές επιλογές, μπορείτε κι εσείς να συνδυάσετε την απόλαυση με την υγιεινή διατροφή!
 

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Πιες ένα καφεδάκι… για μυαλό από ατσάλι!
  arrowΤο πιάτο μας
 • Θρεπτικά snacks: Δες τη διαφορά στην καθημερινότητά σου!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Η ευεργετική δράση του καφέ απέναντι στη Νόσο Alzheimer: Νέα μελέτη!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Το σωστό πρωινό ξεκινάει από το super market!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Προϊόντα ολικής άλεσης… πόσο εύκολα τα αναγνωρίζουμε;
  arrowΤο πιάτο μας
next