Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

Καφές και υγεία- Νέα επιστημονικά δεδομένα

Μεγέθυνση κειμένου
Καφές και υγεία- Νέα επιστημονικά δεδομένα

Μόλις λίγες δεκαετίες πριν, οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας προειδοποιούσαν το κοινό σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής πρόσληψης καφέ λόγω της επίδρασης που πιστευόταν ότι είχε η καφεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ήρθε στο φως πληθώρα επιστημονικών δεδομένων που αφορούν τα οφέλη του καφέ για την υγεία.

Τα ευρήματα που προέκυψαν από πολυάριθμες και πολυετείς μελέτες ήρθαν για να αλλάξουν όλα όσα οι επιστήμονες υγείας πίστευαν πως γνώριζαν γύρω από τον καφέ και το πώς επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ως αποτέλεσμα αυτών, το 2016 το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) με ανακοίνωσή του ανακάλεσε την παλαιότερη θέση του, σύμφωνα με την οποία ο καφές ήταν πιθανώς καρκινογόνος. Μάλιστα, αναφέρθηκε πως είναι πλέον διαθέσιμος ένας πολύ μεγάλος όγκος ερευνητικών δεδομένων που υποδεικνύουν ότι ο καφές όχι μόνο μπορεί να προάγει την υγεία, αλλά και να έχει στην πραγματικότητα προστατευτικό ρόλο ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Την αντίληψη αυτή ενισχύουν και τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης ανασκόπησης μελετών, στην οποία διερευνήθηκε η σχέση του καφέ με τον καρκίνο του ενδομητρίου. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από εξέταση δεδομένων από 12 προοπτικές μελέτες, φάνηκε πως η αυξημένη κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. Μάλιστα, η προστατευτική αυτή δράση δε φάνηκε να μεταβάλλεται ανάλογα με την κατανάλωση κανονικού ή ντεκαφεϊνέ καφέ. Επιπλέον, έπειτα από περαιτέρω αναλύσεις αποδείχθηκε πως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου ήταν πιο εμφανής σε γυναίκες που βρίσκονταν στο μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο καθώς και σε παχύσαρκες γυναίκες (δηλαδή όσες είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 30).

Αν και ο μηχανισμός πίσω από την προστατευτική δράση του καφέ ενάντια στον καρκίνο του ενδομητρίου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, είναι πιθανόν να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Ο καφές αποτελεί πλούσια πηγή πολυφαινολών- κυρίως χλωρογενικού και καφεϊκού οξέος- που πιθανόν να σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα και καρκινικό κίνδυνο.

Συμπερασματικά, ο καφές εκτός από τη γεύση και το άρωμα που μας προσφέρει, μπορεί να έχει και ευεργετική δράση για την υγεία μας. Λέγοντας αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), συστήνεται η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης. Έτσι, για τους ενήλικες στο γενικό πληθυσμό θεωρείται ασφαλής η ημερήσια πρόσληψη έως και 400 mg καφεΐνης (που μπορεί να μεταφραστεί ως 4 κούπες στιγμιαίου ή 10 φλιτζάνια ελληνικού καφέ).

Απολαύστε, λοιπόν, με μέτρο το αγαπημένο σας ρόφημα και αποκτήστε ένα σύμμαχο για την υγεία σας!

Πηγές

1. Lafranconi A, Micek A, Galvano F, Rossetti S, Del Pup L, Berretta M, Facchini G.Coffee Decreases the Risk of Endometrial Cancer: A Dose–Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Nutrients. 2017 Nov 9;9(11). pii: E1223. doi: 10.3390/nu9111223.

2. International Agency for Research on Cancer. PRESS RELEASE N° 244. IARC Monographs evaluate drinking coffee, maté, and very hot beverages. 15 June 2016 (http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2016/pdfs/pr244_E.pdf)

3. EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102 

Παπαδοπούλου Ιωάννα, MSc

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Φάε και πιες… με την καρδιά σου!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Tα 3 λάθη που κάνουμε στο πρωινό μας
  arrowΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
 • Τα σνακς της καρδιάς μας!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Γυμνάζεσαι; Βρες τα 5 σημεία-κλειδιά της διατροφής που θα απογειώσουν την απόδοσή σου!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Διαβάζοντας τις ετικέτες στα δημητριακά...
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
next