Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Βασικές συμβουλές για την ενυδάτωση κατά την περίοδο του θηλασμού

Μεγέθυνση κειμένου
Βασικές συμβουλές για την ενυδάτωση κατά την περίοδο του θηλασμού

Κατά την περίοδο του θηλασμού και της εγκυμοσύνης είναι βέβαιο ότι οι ανάγκες σε υγρά είναι αυξημένες!

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Οι αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά, κατά την εγκυμοσύνη, προκύπτουν λόγω του επιπλέον βάρους που αποκτήθηκε κατά την εγκυμοσύνη, της υψηλότερης ενεργειακής πρόσληψης, της αύξησης του όγκου του αίματος, του σχηματισμού του αμνιακού υγρού και εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής νερού, που μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της πρωινής ναυτίας.

Οι αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά είναι πιο δύσκολο να ικανοποιηθούν μέσω της διατροφής σε έγκυες από ό,τι σε μη έγκυες γυναίκες, λόγω της απέχθειάς τους σε κάποια τρόφιμα και / ή της αποφυγή της πρόσληψης υγρών κατά την πρωινή ναυτία, που εμφανίζεται. Επομένως, οι έγκυες γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στην εμφάνιση αφυδάτωσης από ό,τι οι μη έγκυες γυναίκες.
Η μη επαρκής υδάτωση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας, μια συχνή επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Τα μωρά που θηλάζουν λαμβάνουν κατά μέσο όρο περίπου 750 ml γάλακτος την ημέρα (600-900 ml), μεταξύ των ηλικιών 1- 6 μηνών. Οι μητέρες που θηλάζουν χάνουν ως εκ τούτου, σημαντικές ποσότητες υγρών. Οπότε προκύπτει η ανάγκη να αυξηθεί η πρόσληψη υγρών, ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια αυτή.

Η ήπια αφυδάτωση δεν επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο, η μέτρια έως σοβαρή αφυδάτωση ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη σύνθεση του γάλακτος και να μειώσει την ποσότητα που παράγεται. Η αφυδάτωση, επίσης, συνδέεται με αίσθημα κούρασης, μετατρέποντας έτσι το θηλασμό σε μια αγχωτική διαδικασία.

Από την άλλη, η σωστή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του θηλασμού εξασφαλίζει την επαρκή παροχή του γάλακτος. Μια καλή πρακτική κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι να έχουμε κοντά μας διαθέσιμα ροφήματα. Για την καλύτερη επιλογή των τροφίμων και των ροφημάτων, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι μικρές ποσότητες τροφής ή ποτού μπορούν να περάσουν στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος. Ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να επηρεάσουν τη θηλάζουσα και το μωρό και να τους κρατήσουν άγρυπνους. Αν το μωρό σας είναι μικρό, προτιμήστε να πίνετε περιστασιακά ροφήματα με καφεΐνη. Η καφεΐνη περιέχεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα, όπως το τσάι και τη σοκολάτα. Επίσης, προστίθεται σε κάποια αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά, και σε ορισμένες θεραπείες για το κρύωμα και τη γρίπη.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΓΡΩΝ (European Food Safety Authority, EFSA):

ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ: Η ημερήσια επαρκής πρόσληψη υγρών (από όλες τις πηγές) είναι 2,3 L (300ml επιπλέον από ό,τι είναι στις μη έγκυες).
ΓΙΑ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ: Η ημερήσια επαρκής πρόσληψη υγρών (από όλες τις πηγές) είναι 2,7 L (600 – 700 ml επιπλέον από ό,τι είναι στις μη θηλάζουσες).

ΤΙ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ;

Καλές επιλογές για την επαρκή υδάτωσή είναι το νερό (μεταλλικό ή βρύσης), οι χυμοί φρούτων, τα αφεψήματα, τα αναψυκτικά, το ντεκαφεϊνέ τσάι και ο ντεκαφεϊνέ καφές.

Υπολογίζεται ότι από τη συνολική πρόσληψη νερού το 20 – 30% προέρχεται από τα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, σούπες, γιαούρτι), ενώ το 70 – 80% από τα ροφήματα. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά ποικίλλουν ανάλογα με τις προσωπικές επιλογές τροφίμων και ροφημάτων

Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Mε τι να συνοδεύσω τον απογευματινό μου καφέ;
  arrowΤο πιάτο μας
 • Γιατί στην Ελλάδα παρουσιάζεται έλλειψη βιταμίνης D;
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Chip στο δόντι αποκαλύπτει τι τρώτε
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Τσιμπολόγημα μετά το Super Market
  arrowΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
 • Αναπλήρωση υγρών κατά την άσκηση
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
next