Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020

Αν η μπίρα είχε διατροφική ετικέτα…

Μεγέθυνση κειμένου
Συγγραφείς: Τζόβα Ελίζα
Αν η μπίρα είχε διατροφική ετικέτα…

..θα ήταν κάπως έτσι!
 
  ΠΗΓΗ: USDA. Alcoholic beverage, beer, regular, all (330ml) 
National Nutrient Database for Standard Reference
Release 24 Software v.Release 1.0 3/30/12

Ρίχνοντας μία πρώτη ματιά, μήπως σας εξέπληξε το γεγονός ότι ένα κουτάκι μπίρας περιέχει και θρεπτικά συστατικά;

Η αλήθεια είναι πως οι φυσικές πρώτες ύλες καθώς και η διαδικασία παραγωγής της μπίρας «κληρονομούν» στο αγαπημένο μας ποτό τη διατροφική του αξία. Το «μυστικό» της επιτυχημένης συνταγής κρύβεται στην ανάμειξη βύνης κριθαριού (που μπορεί επίσης να προέρχεται από σιτάρι, σίκαλη, ή κάποιο άλλο δημητριακό), μαγιάς, λυκίσκου και νερού. Από το συνδυασμό των τεσσάρων αυτών φυσικών συστατικών παράγονται περισσότεροι από 40.000 τύποι μπίρας.
Λυκίσκος

Κάθε μπίρα, ανάλογα με το είδος/κατηγορία στην οποία ανήκει, έχει το δικό της τρόπο παρασκευής, ενώ η θρεπτική της αξία διαφέρει ανάλογα με τις πρώτες ύλες και τον τόπο παραγωγής της. Έτσι, σε γενικές γραμμές, τα φυσικά της συστατικά όπως το κριθάρι και ο λυκίσκος καθώς και η διαδικασία της ζύμωσης «εμπλουτίζουν» τη μπίρα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, καθώς και με πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά!

Πώς όμως φτιάχνεται η «θρεπτική» μπίρα;

Από το χωράφι.. στο ποτήρι σας
Η παραγωγική διαδικασία της μπίρας ξεκινάει από το στάδιο της βυνοποίησης, κατά την οποία το κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη, αφού μουλιάσει σε νερό, βλαστήσει και ενεργοποιηθούν τα ένζυμα που συμβάλλουν στην παραγωγή της. Στη συνέχεια, αμέσως μετά την ξήρανσή της, στάδιο το οποίο της δίνει τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα, η βύνη αλέθεται, αναμιγνύεται με νερό και οδηγείται σε ειδικά δοχεία, όπου το άμυλό της διασπάται σε σάκχαρα. Το μείγμα που προκύπτει (ζυθογλεύκος) φιλτράρεται, βράζει στους 100° C και κατά το βράσιμο προστίθεται ο λυκίσκος, προκειμένου να δώσει στη μπίρα το χαρακτηριστικό άρωμα, αλλά και τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία. Έτσι ολοκληρώνεται το δεύτερο στάδιο της ζυθοποίησης.
Από το χωράφι… (σπόροι κριθαριού)

Το ζυθογλεύκος ψύχεται, αερίζεται και μετά από την προσθήκη της μαγιάς καταλήγει στις δεξαμενές ζύμωσης όπου η μπίρα αποκτά το ανθρακικό της καθώς τα φυσικά της σάκχαρα μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα (ανθρακικό) και αλκοόλη.

Στο στάδιο της ωρίμανσης (- σίτευσης) η μπίρα ψύχεται στους 0° C για να σταθεροποιηθεί και ύστερα περνάει από ειδικά φίλτρα (διήθηση και ανθράκευση) για να απομακρυνθεί η μαγιά και άλλες ουσίες. Όταν αποκτήσει το διαυγές της χρώμα, είναι έτοιμη για εμφιάλωση, παστερίωση και αποθήκευση, μέχρι εσείς να την πιείτε.. στην υγειά σας!
 

Συγγραφείς: Τζόβα Ελίζα
Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Ενυδάτωση στην παραλία: τα 3 tips που θα σε σώσουν φέτος το καλοκαίρι!
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Απόλαυσε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες με γεμάτες μπαταρίες!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • H ισορροπημένη διατροφή «έρχεται» μαζί σας στις διακοπές
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Τι κρύβεται μέσα σε ένα ποτήρι frappé; ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ!
  arrowΤο πιάτο μας
 • Καλοκαιρινές εξορμήσεις: ιδέες για θρεπτικά snacks!
  arrowΓια κάθε στιγμή
next