nutrimed.gr http://www.nutrimed.gr/ This is RSS for nutrimed.gr <![CDATA[Ώρα να χάσεις τα κιλά που πήρες το καλοκαίρι ... Μάθε πως !!]]>
Το καλοκαίρι- και ειδικότερα στις διακοπές- αφήνουμε πίσω το καθημερινό μας πρόγραμμα και ακολουθούμε έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής. Από διατροφικής άποψης, αυτό συνήθως σημαίνει πως είμαστε πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, γλυκών και αλκοόλ, ενώ παράλληλα δεν κινούμαστε πολύ, με αποτέλεσμα το τέλος του καλοκαιριού να βρίσκει τους περισσότερους με κάποια παραπανίσια κιλά. Αν λοιπόν ανήκετε κι εσείς σ’ αυτή την κατηγορία, δε χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Αντίθετα, μπορείτε να δείτε την περίοδο μετά τις διακοπές και την επιστροφή σας στην καθημερινότητα σαν μια ευκαιρία να οργανώσετε τη διατροφή σας με στόχο όχι μόνο τη γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια των κιλών του καλοκαιριού αλλά και γενικότερα την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Στην προσπάθειά σας αυτή, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σύμμαχο οι παρακάτω απλές συμβουλές:

· Τρώτε με πρόγραμμα! Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό και συνεχίστε τη με μικρά και συχνά γεύματα και σνακς. Η κατανομή των ημερήσιων θερμίδων σε περισσότερα γεύματα θα βοηθήσει στο να μειωθεί το αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια της μέρας και μπορεί επιπλέον να συμβάλει θετικά στο μεταβολισμό σας.

· Κάντε τις επιλογές σας πιο… Μεσογειακές! Περιορίστε το κόκκινο κρέας και δώστε μεγαλύτερο ρόλο στο ψάρι, εντάξτε τα όσπρια και τα λαδερά στη διατροφή σας και εμπλουτίστε τα γεύματά σας με λαχανικά και φρούτα. Αποφύγετε τα περιττά λιπαρά και προτιμήστε το ελαιόλαδο, αλλά πάντα με μέτρο!

· Όχι μόνο ποιότητα, αλλά και ποσότητα! Το να επιλέξετε ποιοτικά και θρεπτικά τρόφιμα για τα γεύματα και τα σνακς σας δεν είναι αρκετό, αφού το σωστό μέγεθος της μερίδας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

· Τίποτα δεν απαγορεύεται! Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορείτε να εντάξετε όλα τα αγαπημένα σας τρόφιμα, όπως π.χ. τα γλυκά, αρκεί η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο.

· Προσπαθήστε να κινείστε περισσότερο! Ακόμα και το να αδράξετε τις μικρές καθημερινές ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα, όπως η ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού και του κήπου σας ,η χρήση της σκάλας αντί του ανελκυστήρα ή της κυλιόμενης και το περπάτημα για μικρές αποστάσεις, μπορεί να σας βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους σας. 

Ιωάννα Παπαδοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc
]]>
Tue, 19 Sep 2017 00:01:00 +0300
<![CDATA[Μάθε για την άσκηση]]>
Οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν τα οφέλη της άσκησης και επιδιώκουν τα παιδιά τους να αθλούνται. Αρκετοί, όμως, από αυτούς αγνοούν τη δική τους ανάγκη για άσκηση. Είτε λόγω περιορισμένου χρόνου, είτε λόγω κούρασης από τις καθημερινές δραστηριότητές τους, παραμελούν τον εαυτό τους και αρκούνται στον ρόλο του «οπαδού» του παιδιού τους.

Οργανωμένη άσκηση μαζί!

Υπάρχει τρόπος να ασκηθεί ο γονιός την ώρα που γυμνάζεται το παιδί του; Τις πιο πολλές φορές στους χώρους άθλησης υπάρχει διαχωρισμός στις ώρες ενηλίκων και ανηλίκων. Ωστόσο ο γονιός, αν ψάξει λίγο πιο προσεκτικά θα δει ότι κι εκείνος μπορεί να απασχοληθεί. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να πάρει μέρος.

Άσκηση και ελεύθερος χρόνος

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, υπάρχει τρόπος να ασκηθεί ο γονιός μαζί με το παιδί του δίνοντας του το παράδειγμα, κάνοντάς το να νιώσει εμπιστοσύνη και κυρίως προσφέροντάς του τον ελεύθερο χρόνο του; Ας δούμε πως μπορούμε να μπούμε «οικογενειακώς σε πρόγραμμα»!
Οι δραστηριότητες μπορούν να είναι απλές ή πιο σύνθετες, μέσα στο σπίτι ή σε εξωτερικό χώρο αναψυχής ή συναγωνισμού. Πάμε να τις δούμε:

Στο σπίτι...

 Μπάσκετ: Πάρτε μια κάλτσα, γεμίστε την με χαρτιά και φτιάξτε μια μπάλα του μπάσκετ. Ένας κάδος απορριμμάτων τοποθετημένος στον έναν τοίχο μπορεί να γίνει η «μπασκέτα» .Παραμερίστε τα έπιπλα κάνοντας χώρο γα το «τερεν». Με μονωτικές ταινίες σχηματίστε τις γραμμές και αφήστε τους.
μπόμπιρες να παίξουν. Ο ρόλος του γονιού δεν θα είναι μακριά από αυτόν που επιτελεί καθημερινά, ιδιαίτερα αν τα παιδιά είναι σε κοντινή ηλικία. Ένας διαιτητής είναι πάντα απαραίτητος!

 Κρυμμένος Θησαυρός: Κρύψτε αντικείμενα σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Κάθε αντικείμενο-σταθμός θα έχει οδηγίες για τον επόμενο. Νικητής είναι αυτός που θα φτάσει μέχρι τον τελευταίο σταθμό.

 Διαγωνισμός Μαγειρικής: Αποφασίστε μικροί - μεγάλοι να φτιάξετε το πιο ωραίο σάντουιτς ή την πιο λαχταριστή σαλάτα. Ορίστε έναν κριτή. Δώστε του να δοκιμάσει. Ο χαμένος μαζεύει το τραπέζι…

Ζωγραφική-Γυμναστική: Ζωγραφίστε σε κάρτες διάφορες ασκήσεις γυμναστικής ή στάσεις σώματος (αν είναι αστείες ακόμη καλύτερα). Κάθε ένας διαλέγει μια κάρτα και προσπαθεί να αναπαραστήσει αυτό που βλέπει. Προσοχή! Συνήθως κερδίζουν τα παιδιά γιατί και πιο πολύ φαντασία έχουν και πιο εύκολα κάνουν όποια απίθανη στάση σκεφτούν.

 Πάρτυ γενεθλίων: Έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια τα πάρτυ γενεθλίων να γίνονται σε παιδότοπους. Ουσιαστικά αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν με τις παιδαγωγούς και μόνο την ώρα της τούρτας ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους. Δεν θα ήταν καλύτερα να διοργανώσουμε τα γενέθλια του παιδιού μαζί με το ίδιο; Να ψωνίσουμε μαζί, να φουσκώσουμε μπαλόνια, να στολίσουμε το σπίτι, να μαγειρέψουμε και αφού φύγουν οι καλεσμένοι, μαζί να καθαρίσουμε; Το παιδί συμμετέχει στην διαδικασία και εμείς του αφιερώνουμε δύο ολόκληρες μέρες κάνοντας τα γενέθλια του αξέχαστα.
 
Μπαλόνια: Προσπαθούμε να κρατήσουμε μπαλόνια ψηλά χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέρος του σώματος εκτός από τα χέρια.
Χούλα Χούπ: Διασκεδαστικό παιγνίδι που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, παρά μόνο γερή μέση.

Σε εξωτερικό χώρο...

Baby swimming: Αν τα παιδιά σας είναι πολύ μικρά αξίζει να τα γράψετε σε baby swimming. Μαζί τους κολυμπάτε κι εσείς. Το μωράκι σας το ευχαριστιέται και κοινωνικοποιείται.

Μονοπάτια: Σχεδιάστε κύκλους στο πάτωμα της αυλής ή της γειτονιάς-πάρκου με διαφορετικού χρώματος κιμωλία. Οι κύκλοι με το ίδιο χρώμα αποτελούν το «μονοπάτι». Κάθε παίκτης διαλέγει ένα χρώμα μετά από κλήρωση και προσπαθεί να φτάσει όσο πιο γρήγορα μπορεί στο τέρμα. Κάποια μονοπάτια είναι πιο δύσκολα από κάποια άλλα και κανείς δεν πρέπει να πατήσει έξω από το μονοπάτι του.

Περιποίηση κήπου-μπαλκονιού: Φροντίστε μαζί με τα παιδιά σας τις γλάστρες ή φυτέψτε λαχανικά σε ζαρντινιέρες. Αναλάβετε ο καθένας να φροντίζει τον δικό του μικρό «κήπο». Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε την υπευθυνότητα και την οικολογική συνείδηση του παιδιού.

Ποδόσφαιρο: Χωριστείτε σε 2 ομάδες (μπαμπάδες-γιοί) και παίξτε 5Χ5. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα ξεχάσετε την συγγένεια και θα θέλετε μόνο τη νίκη. Μετά πηγαίνετε όλοι μαζί για φαγητό.

Σχολείο: Αν το σχολείο του παιδιού είναι κοντά προτιμήστε να περπατήσετε μαζί του παρά να πάτε με το αυτοκίνητο. Θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε και να τα πείτε.

Βόλτα σε αρχαιολογικό χώρο: Διαλέγετε μια διαδρομή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Κάθε μέλος της οικογένειες αναλαμβάνει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα να κάνει τον ξεναγό στους υπόλοιπους. Περπάτημα και γνώση σε ένα.

Ζωολογικός κήπος: Παρόμοια με την πιο πάνω δραστηριότητα, με τη διαφορά ότι το κάθε μέλος αναλαμβάνει να μιλήσει για το αγαπημένο του ζώο.

Βόλτα με ποδήλατα: Πάρτε τα ποδήλατά σας, βάλτε τα κράνη σας και κάντε μια μεγάλη βόλτα.

Τρέξιμο: Δηλώστε συμμετοχή και τρέξτε μαζί στον γύρο της περιοχής σας ή σε έναν από τους μικρότερους αγώνες που συχνά διεξάγονται παράλληλα με έναν μαραθώνιο.

Να θυμάστε στο «οικογενειακό παιχνίδι»…

1. Σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες καλό θα είναι να μπουν από την αρχή κάποιοι κανόνες.
2. Οι δραστηριότητες θα πρέπει να μπορούν να γίνουν από όλα τα μέλη της οικογένειας
3. Καλό είναι να υπάρχει πλάνο, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να προσαρμόσουν τις υπόλοιπες δραστηριότητες τους σε αυτό.
4. Φροντίστε να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, όπου χρειάζεται, για μικρούς και μεγάλους.
5. Επιμεληθείτε από πριν ώστε να υπάρχουν ξεκάθαροι κανονισμοί οι οποίοι και θα τηρούνται από όλους.
6. Στις δραστηριότητες συναγωνισμού, φροντίστε να μπορούν όλοι να κερδίσουν, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου!

Καλή διασκέδαση!

 ]]>
Mon, 18 Sep 2017 00:01:00 +0300
<![CDATA[]]>
]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
<![CDATA[Πώς θα πάρετε το σίδηρο που χρειάζεστε χωρίς να φάτε κρέας;]]>
Είστε από αυτούς που δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα του κρέατος; Μήπως έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε τη χορτοφαγική «οδό» και ψάχνετε άλλες εναλλακτικές για να προσλάβετε τον πολύτιμο σίδηρο; Γνωρίζουμε ότι ο σίδηρος που περιέχεται στα φυτικά τρόφιμα αφομοιώνεται σε μικρότερο ποσοστό από τον οργανισμό. Ωστόσο υπάρχουν τακτικές και γευστικοί συνδυασμοί που αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα . Η παρακάτω συνταγή για φακοσαλάτα είναι μία ιδανική επιλογή, που συνδυάζει σίδηρο με βιταμίνη C για απορρόφηση που προσομοιάζει αυτή του κρέατος!


Υλικά για 4 μερίδες:

200 γρ φακές (15 κουταλιές σούπας)
6-8 πιπεριές χρωματιστές (κίτρινη/ πορτοκαλί/ κόκκινη/ πράσινη)
4 κ σούπας ηλιόσποροι
4 κ σούπας κολοκυθόσποροι
4 κ σούπας κινόα (προαιρετικό)
8 κ σούπας Cottage cheese ή κατίκι
4 κ σούπας ελαιόλαδο
4 κ σούπας μπαλσάμικο ξύδι
1 κύβος μυρωδικών

Εκτέλεση:

Βράζετε τις φακές σε νερό στο οποίο έχετε ρίξει και τον κύβο, για περίπου 30 λεπτά (μέχρι να εξατμιστεί το νερό – αν έχετε βάλει περισσότερο από ότι χρειάζεται θα τις στραγγίξετε). Κόβετε τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια. Προσθέτετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη σαλατιέρα και στο τέλος ρίχνετε το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο.

Θρεπτική αξία:

Η συγκεκριμένη σαλάτα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, που μπορεί να καταναλωθεί ως κυρίως, ακόμη και αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Προσδίδει περίπου 600 θερμίδες ανά μερίδα, παρέχει ωστόσο πληθώρα θρεπτικών συστατικών:

• ο συνδυασμός της φακής με τη κινόα, τους ξηρούς καρπούς (ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους) και το τυρί μας δίνει ένα πλήρες γεύμα σε πρωτεΐνες.

• οι ηλιόσποροι κι οι κολοκυθόσποροι σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο αποτελούν πολύ καλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.


• Ο σίδηρος που περιέχεται στη συνταγή καλύπτει περίπου το 50% των ημερήσιων αναγκών σας, ενώ συνδυάζεται και με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τη βιταμίνη που βοηθάει το σίδηρο να απορροφηθεί. Ξέρετε ότι μία χρωματιστή πιπεριά μπορεί να έχει και 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με ένα πορτοκάλι;

• Τέλος, το πιάτο είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ιδίως σε φυλλικό οξύ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι γνωστό ότι εμπλέκονται σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, καθώς και ότι είναι σημαντικές για την υγεία του νευρικού μας συστήματος.
 
]]>
Tue, 13 Jun 2017 00:01:00 +0300