nutrimed.gr http://www.nutrimed.gr/ This is RSS for nutrimed.gr <![CDATA[Νέα ερευνητικά δεδομένα για τον καφέ και την επίδρασή του στην υγεία]]>
Θα λέγαμε ότι ο καφές είναι η 2η πηγή ενυδάτωσής μας μετά το νερό, το 2ο ρόφημα που μας έρχεται στο μυαλό μετά το νερό. Μάλιστα ο καφές μπορεί για όσους δεν έχουν καλή σχέση με το νερό, γιατί είναι άγευστο, άχρωμο και γενικά αδιάφορο όπως λένε συνήθως, να αποτελεί την 1η πηγή ενυδάτωσης. Αναμφισβήτητα, είναι η πρώτη κίνηση και σκέψη μας μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας και ξεκινήσει η μέρα μας, εργασιακά, προσωπικά, κοινωνικά, πνευματικά και σε όποιο άλλο πεδίο κινούμαστε και υπάρχουμε.

Διάφορες πρώιμες προοπτικές μελέτες καθώς επίσης και μελέτες ασθενών-μαρτύρων είχαν στο παρελθόν αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση της πρόσληψης καφέ στην υπέρταση, τις καρδιαγγειακές ασθένειες και τις καρδιακές αρρυθμίες, οδηγώντας πολλές φορές τους γιατρούς να αδυνατούν να συμβουλεύσουν κατάλληλα τους ασθενείς τους για την κατανάλωση καφέ που τόσο πολύ οι ασθενείς δε θέλουν να στερηθούν.
Πρόσφατη ανασκόπηση μελετών οι οποία εξέτασε 34 μελέτες με τα αποτελέσματά τους σχετικά με την κατανάλωση καφέ ήρθε να δώσει τέλος στην επιστημονική αβεβαιότητα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (3-4 κούπες ή φλιτζάνια/ημέρα) είναι απόλυτα ασφαλής και δεν αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, καρδιακής ανεπάρκειας, θνησιμότητας οποιασδήποτε αιτίας, καρδιακών αρρυθμιών αλλά και σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς με υπέρταση και άλλες καρδιαγγειακές ασθένειες.

Μια υπεροχή σε σχέση με τους άλλους καφέδες γι’ αυτή την ευεργετική δράση φάνηκε ότι παρουσιάζει ο φιλτραρισμένος καφές όπως είναι ο στιγμιαίος καφές που κατά κόρον καταναλώνουμε οι Έλληνες τόσο στη ζεστή όσο και στην κρύα εκδοχή του (φραπέ). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η προστατευτική δράση της μέτριας κατανάλωσης καφέ απέναντι στην υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το διαβήτη παρατηρήθηκε σε άτομα που έχουν το στιγμιαίο καφέ ως την αγαπημένη τους καθημερινή συνήθεια και όχι σε άτομα που τον καταναλώνουν περιστασιακά.

Ο καφές δεν είναι μια συνήθεια των τελευταίων χρόνων… Έχει πολλά χρόνια ιστορίας και παράδοσης στην πλάτη του. Και ερευνητικής παράδοσης ταυτόχρονα. Με τη διαφορά ότι με το πέρασμα των χρόνων η μεθοδολογία των ερευνών εξελίσσεται και βελτιώνεται παρέχοντας πιο έγκυρη γνώση.
Μέσα στην απαιτητική και αδιάκοπη καθημερινότητα είναι σημαντικό να προσέχουμε τον εαυτό μας μέσα από απλές κινήσεις οι οποίες όμως μπορούν να μας προσφέρουν την ευεξία και την προστασία που χρειαζόμαστε να έχουμε έναντι σε διάφορες καταστάσεις υγείας. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η φυσιολογική, μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ που αντιστοιχεί σε 3-4 ποτήρια/ κούπες την ημέρα δεν ενέχει κινδύνους για την πίεση και την καρδιά σας, ενώ αντιθέτως μπορεί να αποδειχθούν στο μέλλον άκρως πολύτιμες!

ΠΗΓΗ :
Chrysant SG. The impact of coffee consumption on blood pressure, cardiovascular disease and diabetes mellitus. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2017 Mar;15(3):151-156. doi: 10.1080/14779072.2017.1287563. Epub 2017 Feb 3.
]]>
Thu, 20 Jul 2017 00:01:00 +0300
<![CDATA[Πρωινό λάθος #4. Πρωινό σαν… μεσημεριανό!]]>
Πολλοί άνθρωποι το πρωί παλεύουν με το χρόνο ή δεν έχουν όρεξη να φάνε πρωινό με αποτέλεσμα το πρωινό να παραλείπεται ή να μεταφέρεται πολύ αργά μέσα στην ημέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται πολύ το αίσθημα της πείνας αλλά και να μην έχουν την ενέργεια και την πνευματική απόδοση που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις πρωινές απαιτήσεις.

Για πολλούς ανθρώπους το πρωινό μπορεί να είναι στις 7 το πρωί, για άλλους ανθρώπους όμως το πρωινό τους μπορεί να είναι και στις 11. Πρωινό, είναι το γεύμα που τρώμε έως 2 με 3 ώρες αφού έχουμε ξυπνήσει και όχι κατ' ανάγκη το γεύμα που τρώμε μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το πρωινό σας θα φθάσει να γίνει μεσημεριανό καθώς ο ρόλος του πρωινού είναι να σας εφοδιάσει με καύσιμα μετά τη βραδινή νηστεία αν αυτό γίνει μεσημεριανό, τότε το πρωινό έχει χάσει το ρόλο του!

Γι’ αυτό καταφύγετε ακόμα και σε γρήγορες λύσεις πρωινού προκειμένου να μην το παραλείψετε όπως θα μπορούσε να είναι 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι μαζί με 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή μαζί με 1 κουλούρι Θες/νίκης.

]]>
Wed, 19 Jul 2017 00:01:00 +0300
<![CDATA[]]>
]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
<![CDATA[Πώς θα πάρετε το σίδηρο που χρειάζεστε χωρίς να φάτε κρέας;]]>
Είστε από αυτούς που δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα του κρέατος; Μήπως έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε τη χορτοφαγική «οδό» και ψάχνετε άλλες εναλλακτικές για να προσλάβετε τον πολύτιμο σίδηρο; Γνωρίζουμε ότι ο σίδηρος που περιέχεται στα φυτικά τρόφιμα αφομοιώνεται σε μικρότερο ποσοστό από τον οργανισμό. Ωστόσο υπάρχουν τακτικές και γευστικοί συνδυασμοί που αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα . Η παρακάτω συνταγή για φακοσαλάτα είναι μία ιδανική επιλογή, που συνδυάζει σίδηρο με βιταμίνη C για απορρόφηση που προσομοιάζει αυτή του κρέατος!


Υλικά για 4 μερίδες:

200 γρ φακές (15 κουταλιές σούπας)
6-8 πιπεριές χρωματιστές (κίτρινη/ πορτοκαλί/ κόκκινη/ πράσινη)
4 κ σούπας ηλιόσποροι
4 κ σούπας κολοκυθόσποροι
4 κ σούπας κινόα (προαιρετικό)
8 κ σούπας Cottage cheese ή κατίκι
4 κ σούπας ελαιόλαδο
4 κ σούπας μπαλσάμικο ξύδι
1 κύβος μυρωδικών

Εκτέλεση:

Βράζετε τις φακές σε νερό στο οποίο έχετε ρίξει και τον κύβο, για περίπου 30 λεπτά (μέχρι να εξατμιστεί το νερό – αν έχετε βάλει περισσότερο από ότι χρειάζεται θα τις στραγγίξετε). Κόβετε τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια. Προσθέτετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη σαλατιέρα και στο τέλος ρίχνετε το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο.

Θρεπτική αξία:

Η συγκεκριμένη σαλάτα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, που μπορεί να καταναλωθεί ως κυρίως, ακόμη και αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Προσδίδει περίπου 600 θερμίδες ανά μερίδα, παρέχει ωστόσο πληθώρα θρεπτικών συστατικών:

• ο συνδυασμός της φακής με τη κινόα, τους ξηρούς καρπούς (ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους) και το τυρί μας δίνει ένα πλήρες γεύμα σε πρωτεΐνες.

• οι ηλιόσποροι κι οι κολοκυθόσποροι σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο αποτελούν πολύ καλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.


• Ο σίδηρος που περιέχεται στη συνταγή καλύπτει περίπου το 50% των ημερήσιων αναγκών σας, ενώ συνδυάζεται και με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τη βιταμίνη που βοηθάει το σίδηρο να απορροφηθεί. Ξέρετε ότι μία χρωματιστή πιπεριά μπορεί να έχει και 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με ένα πορτοκάλι;

• Τέλος, το πιάτο είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ιδίως σε φυλλικό οξύ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι γνωστό ότι εμπλέκονται σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, καθώς και ότι είναι σημαντικές για την υγεία του νευρικού μας συστήματος.
 
]]>
Tue, 13 Jun 2017 00:01:00 +0300