nutrimed.gr http://www.nutrimed.gr/ This is RSS for nutrimed.gr <![CDATA[Ω-3 για γερή καρδιά]]>
 Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς περίπου 1 στους 4 θανάτους οφείλεται σε αυτά(1). Στοιχεία από την Αμερική δείχνουν ότι κάθε 42 δευτερόλεπτα παρουσιάζεται ένα καρδιακό επεισόδιο, ενώ η συχνότητα εμφάνισης είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στους άνδρες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν αλλάζαμε τον τρόπο ζωής μας.

Ο ρόλος της διατροφής μας φαίνεται να είναι καθοριστικός στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, καθώς και της αρτηριακής πίεσης, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών, η διατήρηση υγιούς βάρους, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η διαχείριση του στρες, είναι μερικές από τις παραμέτρους που συνθέτουν το πλαίσιο της διασφάλισης μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου. Συνεπώς, το διαιτολόγιο μας θα πρέπει να είναι πλούσιο σε

  • φρούτα & λαχανικά, που είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών
  • ανεπεξέργαστα δημητριακά, που αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών
  • φυτικές στερόλες, κυρίως μέσα από εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως μαργαρίνη, γιαούρτι ή ροφήματα που μειώνουν αποδεδειγμένα τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα
  • όσπρια και λαχανικά, που επίσης συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης.
  • Εκτός όμως από τα παραπάνω ιδιαίτερη σημασία για την καλή λειτουργία της καρδιάς έχουν τα γνωστά ω-3 λιπαρά οξέα.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα δρουν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, εξισορροπώντας τα επίπεδα των τριγλυκερίδιων στο αίμα. Παράλληλα πλήθος επιστημονικών μελέτων έχουν δείξει ότι συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και με άλλους μηχανισμούς, όπως η αύξηση της καλής (HDL) χοληστερόλης, η μείωση της πήξης του αίματος, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων, η μείωση της ομοκυστεΐνης στο αίμα, καθώς και η διατήρηση της πίεσης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Το σώμα μας δεν μπορεί να τα συνθέσει γι’ αυτό και η διατροφική τους πρόσληψη είναι ζωτικής σημασίας. Τα ω-3 που έχουν την ισχυρότερη προστατευτική δράση και έχουν μελετηθεί περισσότερο είναι το ΕΡΑ (εικοσαπενταενοϊκό οξύ) και το DHA (εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ), ανάλογα με τον αριθμό ατόμων άνθρακα στην αλυσίδα τους.

Είναι γνωστό ότι τα τριγλυκερίδια κυκλοφορούν στο αίμα μας κυρίως με τη μορφή των χυλομικρών και VLDL (Very Low Density Lipoproteins) που ουσιαστικά αποτελούν το όχημα ώστε να μεταφέρονται τα λιπίδια στους ιστούς του οργανισμού μας, που τα χρειάζεται. Η υψηλή συγκέντρωσή τους μέσα στις λιποπρωτεΐνες αυτές (κυρίως στις VLDL) σχετίζεται με αυξημένη εναπόθεση στα αρτηριακά τοιχώματα και συμβολή στη δημιουργία αθηροσκληρωτικής πλάκας. Έτσι, η μείωσή τους σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων και καρδιακών αρρυθμιών(2). Όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων τόσο μικρότερος ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η αντικατάσταση 5% της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών από πολυακόρεστα (ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα) μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 27%(3).

Μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας σε ω-3 λιπαρά οξέα από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια κυρίως αντζούγιες, σαρδέλα, αλλά και σολομό, σκουμπρί, πέστροφα, μαλάκια, όπως επίσης το ταχίνι, το σουσάμι, τα καρύδια, τα φιστίκια, καθώς και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα.
  1. Mozzafarian D, Benjamin EJ, Go AS, et al. on behalf of the American Heart Association Statistics Committee and Stroke Statistics Subcommittee. Heart disease and stroke statistics—2016 update: a report from the American Heart Association. Circulation. 2016; 133:e38-e360.
  2. Schwartz GG. Fasting Triglycerides Predict Recurrent Ischemic Events in Patients With Acute Coronary Syndrome Treated With Statins. J.Amer. Cardiol. Volume 65, Issue 21, June 2015
  3. Wang DD et al Association of Specific Dietary Fats With Total and Cause-Specific Mortality. JAMA Intern Med. 2016; 176(8):1134-1145.
Πηγή: www.eviol.gr

]]>
Fri, 26 May 2017 00:01:00 +0300
<![CDATA[Όταν ο διαβήτης εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη...]]>
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή των γυναικών όπου οι ανάγκες σε ινσουλίνη είναι μεγαλύτερες. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αυξημένη ζήτηση με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ρυθμίσει το ποσοστό του σακχάρου στο αίμα. Τότε βρίσκει πρόσφορο έδαφος και κάνει την εμφάνισή του ο σακχαρώδης διαβήτης κατά τον 6ο μήνα της κύησης, ο οποίος συνήθως εγκαταλείπει μετά το πέρας αυτής.

Ανακαλύπτοντας αυτή την «κατάσταση» σίγουρα γεννιούνται διάφορα ερωτήματα, όπως «τι μπορώ να κάνω για να διασφαλίσω την υγεία τη δική μου και του μωρού;». Αυτό που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζετε είναι διαχειρίσιμη!

Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με μέτρια επίπεδα δραστηριότητας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς μαζί με τη θεραπεία που χορηγεί ο γιατρός, συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου. Τι περιλαμβάνουν αυτά;

Ισορροπημένος τρόπος διατροφής

Το βασικό συστατικό της διατροφής που συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου είναι οι υδατάνθρακες. Σε τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά όπως ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, περιέχονται υδατάνθρακες. Αφού διασπαστούν στο στομάχι, μεταφέρονται στην κυκλοφορία με τη μορφή της γλυκόζης αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό. Εκεί έγκειται ο ρόλος της ινσουλίνης, η οποία λειτουργεί σαν «κλειδί» που βοηθάει το σάκχαρο να μπει μέσα στα κύτταρα. Παρ’ όλα αυτά τα τρόφιμα που έχουν υδατάνθρακες είναι απαραίτητα στη διατροφή γιατί αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού, παρέχοντας ταυτόχρονα σημαντικές ποσότητες μετάλλων και βιταμινών.

Καταναλώστε τους με το σωστό τρόπο…

1. Μοιράστε τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες μέσα στην ημέρα σε 5 γεύματα. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα, ώστε να αποφεύγεται η υπερκατανάλωσή τους σε 1 γεύμα.

2. Δώστε προσοχή στις ποσότητες των φαγητών που καταναλώνετε. Σε κάθε κύριο γεύμα σας χωρίστε το πιάτο σας σε 4 ίσα μέρη. Γεμίστε το ½ του πιάτου σας με διάφορα λαχανικά όπως μαρούλι, λάχανο ή όποιο άλλο σας αρέσει προσλαμβάνοντας παράλληλα και φυλλικό οξύ. Στο ¼ αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά κατά προτίμηση ολικής άλεσης ή πατάτες. Στο υπόλοιπο που απομένει μπορείτε να βάλετε κάποιο κρεατικό.

3. Φροντίστε κάθε γεύμα να συνοδεύεται από πρωτεΐνες. Αυτές υπάρχουν στο τυρί, το γιαούρτι, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα όσπρια. Τα τρόφιμα αυτά διασπώνται με πιο αργό ρυθμό από τον οργανισμό και συμβάλλουν στην αποφυγή των αυξομειώσεων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ακόμα και στα μικρά γεύματα κάνετε συνδυασμούς μεταξύ υδατανθράκων και πρωτεϊνών ή λιπαρών. Δηλαδή, για πρωινό αντί να πιείτε ένα σκέτο καφέ μαζί με 2 φρυγανιές ολικής άλεσης μπορείτε να τις συνδυάσετε με 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών ή να φτιάξετε 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί μειωμένων λιπαρών, λίγη μαλακή μαργαρίνη και μαρούλι. Αντίστοιχα, στο δεκατιανό και το απογευματινό συνοδεύστε το φρούτο μαζί με 1 γιαούρτι 2% ή μαζί με 2 κριτσίνια και 6 αμύγδαλα.

4. Αντικαταστήστε τη ζάχαρη στο φαγητό ή στο γλυκό σας με κάποια γλυκαντική ουσία όπως η στέβια, εγκεκριμένη και κατά το στάδιο της εγκυμοσύνης.

Ασκηθείτε με μέτρο

Η ένταξη δραστηριοτήτων στην καθημερινότητά σας, πέρα των κοινών καθημερινών όπως τα ψώνια, οι δουλειές του σπιτιού, το πλύσιμο των πιάτων, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη ανταπόκριση της ινσουλίνης στο σώμα, βελτιώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η υιοθέτηση μιας συστηματικής άσκησης όπως περπάτημα, κολύμπι, ασκήσεις αεροβικής ή pilates κατάλληλα προσαρμοσμένα για εγκύους, πάντα σε συμφωνία με το γιατρό, ενισχύουν τη ρύθμιση του διαβήτη.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια κατάσταση που ελέγχεται και αντιμετωπίζεται με σωστή διαχείριση. Μεγάλο εργαλείο στα χέρια σας μπορεί να φανεί η τήρηση ενός ημερολογίου καταγραφής για να παρατηρείτε την πορεία της θεραπείας, τι πρακτικά λειτουργεί και τι μπορεί να αλλάξει. Αποτελεί, επίσης, μια καλή ευκαιρία για να σημειώσετε ερωτήσεις και απορίες που θα χρειαστεί να θυμηθείτε στο επόμενο ραντεβού με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας.


]]>
Tue, 23 May 2017 00:01:00 +0300
<![CDATA[]]>
]]>
Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200
<![CDATA[Μελιτζανόπιτα με φέτα, από την alfa με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου]]>
 Υλικά
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί με βρώμη, κριθάρι και σίκαλη» της alfa
3/4 φλ. ελαιόλαδο
6 φλάσκες μελιτζάνες μετρίου μεγέθους
4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 φλ. τραχανάς
400 γρ. φέτα
2 αυγά
αλάτι
λίγος μαϊντανός
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 εκατοστών.
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε καρέ και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνι. Βάζουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5-6′, να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε 1/4 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5′. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αφού πρώτα τις στύψουμε πολύ καλά, να φύγουν τα νερά. Ανακατεύουμε το μείγμα και σοτάρουμε για 5-6′ να μελώσουν οι μελιτζάνες. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και βράζουμε τη γέμιση σε μέτρια φωτιά, για 10′ περίπου, να πιει τα υγρά της. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον τραχανά, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Αφήνουμε τη γέμιση σε χαμηλή φωτιά να πιει τελείως τα υγρά της. Αφού κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά, χτυπημένα. Στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, και τα τσαλακώνουμε ελαφρά. Στρώνουμε το 4° φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και ισιώνουμε το πάχος της. Γυρνάμε τα φύλλα που εξέχουν, προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα και τα στρώνουμε τσαλακωμένα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.

Διατροφικό σχόλιο


Μια συνταγή που μοσχομυρίζει Ελλάδα, χάρη στα κατεξοχήν ελληνικά προϊόντα που περιέχει, όπως τον τραχανά. Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε ένα φύλλο υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως το χωριάτικο φύλλο «κιχί με βρώμη, κριθάρι και σίκαλη», της alfa. Ένα φύλλο με φθινοπωρινά και χειμερινά σιτηρά, πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα 3 αυτά δημητριακά παρέχουν στον οργανισμό μας διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, με σκοπό να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου μας. Επιπλέον, η βρώμη και το κριθάρι ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε β-γλυκάνη, ένα είδος διαλυτής φυτικής ίνας, η οποία, όταν λαμβάνεται σε σημαντικό βαθμό καθημερινά, σχετίζεται με τη μείωση των επιπέδων της ολικής και LDL χοληστερόλης. Πέρα όμως από την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και την πρόληψη της υπερλιπιδαιμίας, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται και με τον έλεγχο του βάρους, µέσω της ρύθμισης της γλυκόζης και της ινσουλίνης, αλλά και µέσω της αύξησης της αίσθησης του κορεσμού.

Και σίγουρα, όλο αυτό ενισχύεται όταν ένα φύλλο πλούσιο σε φυτικές ίνες συνδυάζεται με τρόφιμα, επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα λαχανικά και ο τραχανάς.

Η μελιτζάνα, η οποία κυριαρχεί στη συνταγή, είναι πηγή βιταμινών Κ, C και του συμπλέγματος Β. Επίσης, περιέχει κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και φυτικές ίνες. Η μελιτζάνα ανήκει στην κατηγορία των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται σε αφθονία, καθώς προάγει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματός μας, κατά της επικίνδυνης δράσης των ελευθέρων ριζών, και παράλληλα, εμφανίζει ένα καρδιοπροστατευτικό ρόλο.

Ο τραχανάς είναι ένα ελληνικό προϊόν, με το οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Ο ξινός τραχανάς παρασκευάζεται με ξινισμένο γάλα ή γιαούρτι και χαρακτηρίζεται από τις χαμηλές του θερμίδες και τα λίγα λιπαρά. Επιπλέον, η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, τον κατατάσσει στα τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με λαχανικά, όπως η μελιτζάνα!
Καλή απόλαυση!

Πηγή:
http://www.geiastaxeriasou.gr

]]>
Wed, 01 Mar 2017 00:01:00 +0200