nutrimed.gr http://www.nutrimed.gr/ This is RSS for nutrimed.gr <![CDATA[Η διατροφή που αγαπά το περιβάλλον]]>
Το ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι ένας από τους πιο πολύτιμους συμμάχους υγείας για τον οργανισμό μας είναι δεδομένο. Πόσοι από εσάς, όμως, γνωρίζετε πως η διατροφή μας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και για την υγεία του περιβάλλοντος;

Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και η ανάγκη για ενίσχυση της οικολογικής μας συνείδησης είναι πιο επιτακτική από ποτέ, είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίσουμε πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας διατροφικές συνήθειες που βοηθούν τον πλανήτη μας να «αναπνεύσει».

Στο άρθρο αυτό, λοιπόν, θα μάθουμε:
üμε ποιο τρόπο η διατροφή μας επηρεάζει το περιβάλλον
üποια είναι τα πιο φιλικά τρόφιμα προς το περιβάλλον και ποια όχι;
ütips για να κάνουμε την καθημερινή μας διατροφή βιώσιμη για τον πλανήτη

Τι ονομάζουμε «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» της διατροφής;
Ίσως οι περισσότεροι από εμάς να μην το έχουμε καν συνειδητοποιήσει, όμως η διατροφή μας είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Αρκεί να σκεφτούμε πως για να παραχθούν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε απαιτούνται τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, πρώτες ύλες, άφθονο νερό αλλά και μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Για να μπορέσουν οι επιστήμονες να αποτιμήσουν όλες αυτές τις εισροές, γίνεται αναφορά στο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» της διατροφής μας, που εκφράζεται μέσω 2 βασικών δεικτών μέτρησης:
• το αποτύπωμα άνθρακα (carbon footprint), δηλαδή το συνολικό διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και τα υπόλοιπα αέρια του θερμοκηπίου τα οποία εκπέμπονται κατά τον κύκλο ζωής ενός τροφίμου (η πορεία του από τον τόπο παραγωγής μέχρι το πιάτο μας, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών επεξεργασίας, μεταφοράς και συντήρησης).
• το αποτύπωμα νερού (water footprint), που συμπεριλαμβάνει όλο το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός κιλού τροφίμου έτοιμου προς κατανάλωση.

Ποια είναι, λοιπόν, τα πιο eco-friendly τρόφιμα;
Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, για να είναι η διατροφή μας όσο πιο φιλική για το περιβάλλον γίνεται, θα πρέπει ουσιαστικά να προσπαθήσουμε να δώσουμε έμφαση σε τρόφιμα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να περιορίσουμε την κατανάλωση όσων έχουν υψηλό.

Όσον αφορά το αποτύπωμα άνθρακα, όπως φαίνεται από το παρακάτω σχήμα (1), οι λιγότερο επιβαρυντικές τροφές είναι κατά κύριο λόγο τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με “πρωταθλητές” το αρνίσιο και βόειο κρέας.

Σχήμα 1. Το αποτύπωμα άνθρακα δημοφιλών τροφίμων (οι αριθμοί εκφράζουν τα ισοδύναμα κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό τροφίμου)

Αναφορικά με το αποτύπωμα νερού, στην αντίστροφη πυραμίδα (Σχήμα 2) που ακολουθεί βλέπουμε πως τα πράγματα είναι σε ένα μεγάλο βαθμό παρόμοια. Έτσι, τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις, τα προϊόντα που έχουν ως βάση τα δημητριακά βρίσκονται κάπου στη μέση και όσο ανεβαίνουμε, συναντούμε κυρίως ζωικά προϊόντα.

Σχήμα 2. Το αποτύπωμα άνθρακα δημοφιλών τροφίμων (οι αριθμοί εκφράζουν τα λίτρα νερού ανά κιλό/λίτρο τροφίμου/ροφήματος)

Ίσως, όμως, το πιο σημαντικό σχήμα που πρέπει όλοι να κρατήσουμε στο μυαλό μας είναι το παρακάτω (3):

Σχήμα 3: Διατροφική Πυραμίδα VS Περιβαλλοντική πυραμίδα

Στα αριστερά απεικονίζεται η διατροφική πυραμίδα, διαμορφωμένη σύμφωνα με το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, ενώ η δεξιά πυραμίδα παρουσιάζει την επίδραση των διάφορων τροφίμων στο περιβάλλον. Αυτό που αξίζει να παρατηρήσουμε είναι πως τα τρόφιμα που βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας –δηλαδή αυτά που συστήνεται να καταναλώνονται πιο συχνά στην καθημερινή μας διατροφή π.χ. λαχανικά, φρούτα, δημητριακά κλπ- είναι και αυτά που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον. Έτσι, υιοθετώντας μια διατροφή που βασίζεται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και καταναλώνοντας με μέτρο τις ζωικές τροφές- με έμφαση στον περιορισμό του κόκκινου κρέατος-, καταφέρνουμε να τρώμε ισορροπημένα, να φροντίζουμε τη δική μας υγεία, αλλά ταυτόχρονα και την υγεία του πλανήτη μας.

Ο δεκάλογος της οικολογικής διατροφής
üΠρογραμματίζουμε τα γεύματα της εβδομάδας πριν επισκεφτούμε το super market: Δημιουργώντας μια λίστα με τα τρόφιμα που θα χρειαστούμε για τα γεύματα της εβδομάδας- έχοντας πάντα στο μυαλό το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής- και κάνοντας τα ψώνια μας με βάση αυτή, εκτός του ότι σώζουμε την τσέπη μας, αποφεύγουμε τα περιττά ψώνια και, εν τέλει, μειώνουμε σημαντικά τον όγκο των τροφίμων που καταλήγει στον κάδο.
üΕπιλέγουμε τοπικά προϊόντα: Ίσως αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να μειώσουμε το αποτύπωμα των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο μας. Επιπλέον, όταν επιλέγουμε να καταναλώσουμε τοπικά προϊόντα, συνήθως είναι πιο φρέσκα, πιο εύγευστα και είναι πιθανό να έχουν διατηρήσει καλύτερα ορισμένα θρεπτικά συστατικά π.χ. σε σύγκριση με τα εισαγόμενα.
üΔίνουμε προτεραιότητα στα εποχιακά τρόφιμα: Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής δεν είναι μόνο πιο νόστιμα και θρεπτικά- και φυσικά πιο οικονομικά- αλλά έχει φανεί πως έχουν και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα!
üΠροσέχουμε τις ετικέτες: Διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων δεν ενημερωνόμαστε μόνο για τη διατροφική τους αξία. Μπορούμε να βρούμε και οδηγίες έτσι ώστε να τα συντηρήσουμε σωστά και να μη χρειαστεί να τα πετάξουμε χωρίς να τα έχουμε καταναλώσει.
üΜη μένετε… στο περιτύλιγμα: Προτιμήστε να αγοράσετε προϊόντα με όσο πιο minimal συσκευασία γίνεται. Για παράδειγμα, αντί για συσκευασμένα λαχανικά, μπορείτε να αγοράσετε αντίστοιχα εκτός συσκευασίας και να τα τοποθετήσετε σε μια υφασμάτινη τσάντα πολλαπλών χρήσεων.
üΕπιλέγουμε ψάρια με προσοχή: Όλοι μας έχουμε ακούσει για την υψηλή θρεπτική αξία των ψαριών, καθώς περιέχουν πρωτεΐνη, πολύτιμες βιταμίνες καθώς και καλά λιπαρά που προστατεύουν την καρδιά. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, η αυξημένη ζήτηση για ψάρια έχει οδηγήσει στο φαινόμενο της υπεραλίευσης, με αποτέλεσμα ορισμένα είδη να βρίσκονται σε κίνδυνο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην καταναλώνουμε συχνά ψάρια όπως ο ερυθρός τόνος, ο ξιφίας, ο γαλέος κι ο ροφός και να δοκιμάσουμε να εντάξουμε μεγαλύτερη ποικιλία ψαριών στο διαιτολόγιό μας.
üΠεριορίζουμε τα γλυκά και γενικότερα τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα τρόφιμα αυτά όχι μόνο συνδυάζουν συνήθως τις υψηλές θερμίδες με τη χαμηλή θρεπτική αξία, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, η παραγωγή τους επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.
üΟργανώνουμε καλύτερα το μαγείρεμα: Για παράδειγμα, υπολογίζοντας και μαγειρεύοντας όσες φακές χρειαζόμαστε για να φάμε 2 ημέρες, αφιερώνουμε λιγότερο χρόνο στο μαγείρεμα, χρησιμοποιούμε λιγότερο ρεύμα και ελαχιστοποιούμε το φαγητό που πετάμε.
üΑποφεύγουμε το μαγείρεμα των τροφίμων όποτε είναι εφικτό: Για παράδειγμα, αν επιλέξουμε να φάμε ωμά καρότα αντί για βραστά, βγαίνουμε κερδισμένοι σε θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούμε ενέργεια!
üΚαι για το τέλος αφήσαμε το νερό: Γνωρίζατε πως εκατομμύρια τόνοι πλαστικού χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο μόνο και μόνο για την παραγωγή μπουκαλιών νερού; Εξοικονομήστε χρήματα και προστατεύστε το περιβάλλον πίνοντας νερό βρύσης από ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι. Αν ανησυχείτε για την ποιότητα του νερού της βρύσης, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο νερού.


Αναδημοσίευση από: interamerican.gr
]]>
Tue, 28 Jan 2020 00:01:00 +0000
<![CDATA[Διατροφικοί σύμμαχοι κατά του στρες]]>
Στις μέρες μας, όλοι μιλούν για το στρες. Μάλιστα, στην πρόσφατη έρευνα Global Emotions της Gallup1 στην οποία συμμετείχαν πάνω από 150.000 άνθρωποι από περισσότερες από 140 χώρες, φάνηκε πως στην ερώτηση «Βιώσατε πολύ στρες κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας;», πάνω από το 1/3 (35%) των συμμετεχόντων απάντησε «ΝΑΙ», με πρωταθλητές τους Έλληνες (59%)!

Τι είναι, όμως, στην πραγματικότητα το στρες;
Το στρες είναι η αντίδραση του οργανισμού μας, η καθολική δραστηριοποίηση του συστήματος μας με στόχο να προστατευτούμε όταν αντιλαμβανόμαστε κάποια “απειλή”, που για ένα σύγχρονο άνθρωπο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι το άγχος λόγω αυξημένων επαγγελματικών ή και οικογενειακών υποχρεώσεων. Η βιολογική απόκριση του οργανισμού μας σε μια “απειλή” αφορά κυρίως την έκκριση των τριών “ορμονών στρες», της αδρεναλίνης, της νορεπινεφρίνης και της κορτιζόλης, οι οποίες παράγονται από τα επινεφρίδια.

Γνωρίζατε ότι το στρες έχει στάδια;
Ο Hans Selye, πρωτοπόρος ερευνητής, ανέπτυξε μια θεωρία για να περιγράψει τις φυσιολογικές αλλαγές από τις οποίες περνά ο οργανισμός όταν βρίσκεται σε κατάσταση στρες, η οποία ονομάζεται Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής (General Adaptation Syndrome, GAS). Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, τo GAS περιλαμβάνει 3 στάδια:

1. το στάδιο της αντίδρασης συναγερμού (alarm stage) αναφέρεται στα αρχικά συμπτώματα που αντιμετωπίζει το σώμα όταν βρίσκεται σε στρες, γνωστά και ως αντίδραση «πάλης ή φυγής» (fight-or-flight response). Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και εκκρίνονται οι «ορμόνες στρες» με στόχο την άμεση παραγωγή ενέργειας.
2. το στάδιο αντίστασης (resistance stage): μετά το αρχικό σοκ που προκαλεί ένας στρεσογόνος παράγοντας, το σώμα αρχίζει να “επισκευάζεται”. Έτσι, απελευθερώνεται χαμηλότερη ποσότητα κορτιζόλης και ο καρδιακός ρυθμός αρχίζει να ομαλοποιείται. Εάν ο παράγοντας παύσει να υπάρχει, η “επισκευή” στο σώμα συνεχίζεται ώσπου τα επίπεδα ορμονών και ο καρδιακός ρυθμός να επανέλθουν στα φυσιολογικά. Ωστόσο, ορισμένες στρεσογόνες καταστάσεις διαρκούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα το σώμα να παραμένει σε υψηλή εγρήγορση και τελικά να προσαρμόζεται και να “μαθαίνει” να ζει σε υψηλότερα επίπεδα στρες.
3. το στάδιο εξάντλησης (exhaustion stage), που είναι αποτέλεσμα παρατεταμένου ή χρόνιου στρες. Σε αυτή τη φάση, το σώμα είναι τόσο εξαντλημένο που δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στο στάδιο αντίστασης. Το άτομο εμφανίζει συμπτώματα όπως εξουθένωση, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού κ.ά.

Μπορεί η διατροφή μας να μας βοηθήσει να μειώσουμε το στρες;
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν τη σημασία της σωστής διατροφής και της ισορροπημένης πρόσληψης διατροφικών συστατικών στην αντιμετώπιση του στρες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε το 20162, η ύπαρξη στρες μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις μας για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το σελήνιο και το μαγνήσιο.

5 διατροφικά “όπλα” ενάντια στο στρες

1. Προϊόντα ολικής άλεσης: Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες3 οι υδατάνθρακες μπορούν προσωρινά να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης, μιας ορμόνης που βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι να επιλέξετε τους σωστούς υδατάνθρακες! Προτιμήστε, λοιπόν, να εντάξετε στη διατροφή σας μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες (μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης, κινόα, όσπρια κλπ.), καθώς, σύμφωνα με το Harvard School of Public Health4 αφομοιώνονται πιο αργά και σταδιακά από τον οργανισμό, διατηρώντας έτσι τα επίπεδα της γλυκόζης πιο σταθερά.
2. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 δεν προστατεύουν μόνο από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά μπορούν να συμβάλλουν και στη μείωση του stress! Για να προσλάβετε επαρκείς ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, φροντίστε να καταναλώνετε συχνά λιπαρά ψάρια (σολομός, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλες κλπ.), καρύδια αλλά και avocado, που είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
3. Ξηροί καρποί: Εκτός από καλά λιπαρά, οι ξηροί καρποί αποτελούν πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, τη σημαντικότερη ομάδα βιταμινών που φαίνεται να σχετίζεται με τις καταστάσεις στρες. Επιπροσθέτως, οι ξηροί καρποί όπως και οι σπόροι περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο πιθανόν να συνδέεται με καλύτερη διαχείριση του άγχους5. Θυμηθείτε να περιορίζετε τη μερίδα σας σε μια χούφτα για να αποφύγετε τις υπερβολικές θερμίδες.
4. Μαύρη σοκολάτα: Το αγαπημένο επιδόρπιο μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το στρες όχι μόνο επειδή μας προσφέρει απόλαυση όταν το καταναλώνουμε, αλλά επίσης επειδή περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των ορμονών στρες στο σώμα6. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε νε την καταναλώνουμε με μέτρο!
5. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες: Σύμφωνα με μια πρόσφατη βιβλιογραφική ανασκόπηση7, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να συνδέεται με μειωμένο άγχος, κατάθλιψη και στρες. Για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, φροντίστε να καταναλώνετε ποικιλία λαχανικών και φρούτων, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Πηγές
1. Gallup Global Emotions 2019.
2. Singh et al. Nutrient and Stress Management. J Nutr Food Sci 2016, 6:4
3. Benton D. Carbohydrate ingestion, blood glucose and mood. Neurosci Biobehav Rev. 2002 May;26(3):293-308.
4. Harvard School of Public Health. Carbohydrates and Blood Sugar (Available online: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/)
5. Boyle NB, Lawton C, Dye L. The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress-A Systematic Review. Nutrients. 2017 Apr 26;9(5).
6. Martin et al. Metabolic effects of dark chocolate consumption on energy, gut microbiota, and stress-related metabolism in free-living subjects. J Proteome Res. 2009 Dec;8(12):5568-79.
7. Taylor AM, Holscher HD. A review of dietary and microbial connections to depression, anxiety, and stress. Nutr Neurosci. 2018 Jul 9:1-14.

Αναδημοσίευση από: newrest.com
 
]]>
Fri, 24 Jan 2020 00:01:00 +0000
<![CDATA[]]>
]]>
Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 +0000
<![CDATA[Τaste of Athens: Η μεγάλη γαστρονομική γιορτή]]>
Το Taste of Athens, το σημαντικότερο γαστρονομικό φεστιβάλ στον κόσμο έρχεται στην Αθήνα και παρουσιάζει την ελίτ της ελληνικής εστιατορικής σκηνής μέσα από 12 κορυφαίους σεφ, 12 από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, βραβευμένους σεφ από το εξωτερικό και πολλά παράλληλα events, εγκαινιάζοντας την Αθηναϊκή του εκδοχή σε ένα από τα πιο εμβληματικά Αθηναϊκά spots.

Για τέσσερις ημέρες, από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δώδεκα από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια (κάποια εξ αυτών βραβευμένα με αστέρια Michelin) θα εγκαταστήσουν στα ειδικά διαμορφωμένα κιόσκια μια pop-up εκδοχή τους, σερβίροντας ένα ειδικό μενού γευσιγνωσίας με μερικά από τα signature πιάτα τους σε προνομιακές τιμές (3, 6, 9 και 12 ευρώ), ενώ παράλληλα με την εστιατορική δράση μια πληθώρα events θα πλαισιώσουν το καθημερινό πρόγραμμα.

Live demos συνταγών απο διάσημους προσκεκλημένους σεφ, ανεπανάληπτες fine drinking εμπειρίες -συμπεριλαμβανομένων και σεμιναρίων που θα πραγματοποιούνται στο corner του World Class Cocktails at Home ώστε οι επισκέπτες να μυηθούν στην τέχνη του bartending και να μάθουν να δημιουργούν τα δικά τους cocktail στο σπίτι-, δραστηριότητες για παιδιά, όλα πλαισιωμένα απο ειδικά ζωντανά μουσικά σετ από το χώρο του φεστιβάλ, καθώς και τη διπλή (29&30/9) εμφάνιση του σπουδαίου αθηναϊκού τζαζ κουαρτέτου TFATFY.

Το Taste of Athens είναι το σημαντικότερο γαστρονομικό φεστιβάλ στον κόσμο, που διοργανώνεται σε περισσότερες από είκοσι μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη (μεταξύ των οποίων επιδραστικοί γαστρονομικά προορισμοί όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, η Ρώμη και το Χονγκ Κονγκ) με τη συμμετοχή κορυφαίων εστιατορίων και διακεκριμένων σεφ. Για τέσσερις ημέρες, από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δώδεκα από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια (κάποια εξ αυτών βραβευμένα με αστέρια Michelin) θα εγκαταστήσουν στα ειδικά διαμορφωμένα κιόσκια μια pop-up εκδοχή τους, σερβίροντας ένα ειδικό μενού γευσιγνωσίας με μερικά από τα signature πιάτα τους σε προνομιακές τιμές (3, 6, 9 και 12 ευρώ). Το Taste of Athens έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ως αποτέλεσμα της επίτευξης πενταετούς συνεργασίας της πλατφόρμας Taste Festivals με την Toposophy
(toposophy.com ), την ηγέτιδα εταιρεία στην ελληνική αγορά των food events και του gastronomy marketing.


Εστιατόρια που συμμετέχουν στο φεστιβάλ
 • Σπονδή (σεφ: Άγγελος Λάντος,) 27-28-29-30/9
 • Hytra (σεφ: Τάσος Μαντής), 27-28-29-30/9
 • Varoulko Seaside (σεφ: Λευτέρης Λαζάρου), 27-28-29-30/9
 • Balthazar (σεφ: Χριστόφορος Πέσκιας), 27-28-29-30/9
 • Vezene (σεφ: Άρης Βεζενές), 30/09
 • Fuga (σεφ: Δημήτρης Κατριβέσης) 27-28-29-30/9
 • Premiere (σεφ: Μιχάλης Νουρλόγλου), 27-28-29-30/9
 • CTC (σεφ: Αλέξανδρος Τσιοτίνης ), 27–28–29/09
 • Parla (σεφ: Θοδωρής Παπανικολάου ), 27–28–29/9
 • Ψωμί & Αλά τι (σεφ: Γιάννης Λουκάκος ), 27–28–29–30/9
 • Bites & Wine (σεφ: Λευτέρης Λαζάρου & Γιάννης Παρίκος ) 27–28–29–30/9
 • Birdman (σεφ: Άρης Βεζενές & Takaaki Otsuka), 30/9

Οι διεθνείς σεφ / καλεσμένοι
George Kalombaris, Pascal Aussignac, Arnaud Bignon

Οι Έλληνες σεφ
Σωτήρης Κοντιζάς, Ανδρέας Λαγός, Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου, Στέλιος Παρλιάρος, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Ντίνα Νικολάου

Taste of Athens Recipes (Sponsored by OKAA)
Κάθε ημέρα στο Taste Theatre, μερικοί από τους σημαντικότερους σεφ στην Αθήνα που συμμετέχουν με τα εστιατόριά τους στο πρώτο Taste of Athens, θα παρουσιάζουν live και αποκλειστικά για τους επισκέπτες του Taste of Athens, τις διάσημες και νόστιμες συνταγές τους.


Taste of Athens Talks
To Τaste Of Athens φωτίζει την πιο γαστρονομική εκδοχή του αθηναϊκού street food προσκαλώντας ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια του είδους στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Κιλτσικσής, μέλος της οικογένειας Κιλτσικσή που βρίσκεται πίσω από την εκκωφαντική επιτυχία του Feyrouz, θα ανέβει στη σκηνή του Taste Theatre και θα πιάσει το νήμα από τις βάσεις της παράδοσης πάνω στις οποίες στήθηκε το σπουδαίο εστιατόριο μέχρι το αισθητικό και γαστρονομικό αποτύπωμα που αφήνει στην πόλη.

DIAGEO Reserved Brands Events
Το Taste of Athens παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις τάσεις που αναδύονται σε διεθνές επίπεδο, δε θα μπορούσε να μην επικεντρωθεί και στην κουλτούρα του καλού ποτού. Και τις τέσσερις ημέρες, βραβευμένοι Έλληνες bartender (όπως οι νικητές του Ελληνικού World Class Πάνος Κανατσούλης και Αχιλλέας Πλακίδας), θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από events, προσφέροντας ανεπανάληπτες Fine Drinking εμπειρίες. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ουίσκι Johnnie Walker Black Label, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους Highball Serve, ενώ στο corner του εκλεπτυσμένου τζιν Tanqueray No.TEN θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη δεξιοτεχνία που κρύβεται πίσω από ένα φαινομενικά απλό, αλλά μοναδικό Gin & Tonic serve. Το bar “La Cantina” της premium tequila Don Julio με την υπέροχη draught Tommy’s Margarita θα σας ταξιδέψει νοερά στο Μεξικό, ενώ απολαμβάνοντας ένα Dutch Mule στο corner της Ketel One Vodka, μπορείτε να ανακαλύψετε τη ζωηρή γεύση και τη φίνα επιγευσή της, με τεχνογνωσία στην απόσταξη διάρκειας 300 χρόνων. Η συνολική Fine Drinking εμπειρία για τους επισκέπτες του Taste of Athens δε σταματά εδώ. Λαμβάνοντας μέρος στα σεμινάρια που θα πραγματοποιούνται στο corner του World Class Cocktails at Home, οι επισκέπτες θα μπορούν να μυηθούν στην τέχνη του bartending και να μάθουν να δημιουργούν τα δικά τους cocktail στο σπίτι.

Botilia’s Wine Bar
Η πρότυπη ηλεκτρονική πλατφόρμα αγοράς κρασιού του botilia.gr δημιουργεί στο Taste of Athens το απόλυτο σημείο εμπειρίας κρασιού – φαγητού σε ένα πρωτοποριακό wine bar με την άνεση και την οικειότητα του σπιτιού μας. Στο Botilia Wine Bar μπορείς να βρεις περισσότερες από 30 ετικέτες, αυστηρά επιλεγμένων κρασιών με διαφορετικό στυλ και με προσωπική ιστορία. Οι sommeliers του botilia.gr θα σας βοηθήσουν στον τέλειο συνδυασμό με τα πιάτα που θα επιλέξετε.

The Private Pairing Dining Room
Το Τaste of Athens σε συνεργασία με το botilia.gr δημιουργούν ένα Private Dining room στη μοναδική ατμόσφαιρα του Taste of Athens στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μια τραπεζαρία 10 ατόμων όπου οι επισκέπτες θα μπορούν, σαν στο σπίτι τους, να ζήσουν μια μοναδική, exclusive & private οινο – γαστρονομική εμπειρία συνδυασμού φαγητού και κρασιού με τον προσωπικό τους sommelier στο τραπέζι! Επιλέξτε τα αγαπημένα σας πιάτα από τα εστιατόρια του Taste of Athens, φέρτε τα στο Private Dining Room και αφήστε τον sommelier του τραπεζιού να σας καθοδηγήσει στην αξέχαστη εμπειρία του ταιριάσματος των γεύσεων, μεταμορφώνοντας την οινό – γαστρονομική σας εμπειρία σε γνώση! Διατίθενται 3 sessions των 45 λεπτών σε κάθε 4ωρο slot για 10 επισκέπτες του Taste Απαραίτητη η κράτηση στο 211 8508688 ή με email στο private – dining@botilia.gr

The Exhibitors
Όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα των κορυφαίων food & beverage εταιριών (SanPellegrino, Movenpick, Domaine Costa Lazaridi, TAF, Έζα, Ariston, Saristi, Kayak, Arapis Seafood) να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες και διαδραστικές εμπειρίες όπως οινογνωσίες, μαθήματα μαγειρικής κ.ά.

Entertainment Zone
Την εορταστική ατμόσφαιρα του Taste of Athens θα υπογραμμίζουν καθημερινά οι παραγωγοί του ΕΝ ΛΕΥΚΩ 87,7 σε ειδικά σετ ζωντανά από το χώρο του φεστιβάλ, καθώς και η διπλή (29 & 30 / 9) εμφάνιση του σπουδαίου αθηναϊκού τζαζ κουαρτέτου TFATFY.

Taste for kids by OKAA
Η εμπειρία του Taste of Athens γίνεται διασκεδαστική και για τα παιδιά αφού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και την υποστήριξη της Nannuka ( την πρώτη στην Ελλάδα on line πλατφόρμα υπηρεσιών προσφοράς babysitters και διδασκάλων) θα υπάρχει μια ειδικά διαμορφωμένη ζώνη στην οποία μέσα από διαδραστικό παιχνίδι με εξειδικευμένους παιδαγωγούς και υπαίθριες δραστηριότητες θα κληθούν να μαγειρέψουν, να μάθουν να φτιάχνουν με βούτυρο Lurpak και τυριά Arla, να κόψουν λαχανικά και να έρθουν πιο κοντά με το φαγητό και την φύση.

Smoke Free Festival
To Taste of Athens, θέλοντας να εξασφαλίσει μια άριστη εμπειρία για όλους τους επισκέπτες και να προστατεύσει τις γεύσεις και τις μυρωδιές από τον καπνό του τσιγάρου, γίνεται Smoke Free, προτρέποντας όλους τους καπνιστές να χρησιμοποιούν τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από την εταιρία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ καθώς συντάσσεται με το όραμά της για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο.

Κοινωνική Δράση Taste of Athens
Στο πλαίσιο δράσεων του Taste of Athens για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την επισιτιστική στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, το φεστιβάλ υποστηρίζει εμπράκτως την μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη».

Συνεργατικές δράσεις του Τaste of Athens με την ΒIG OLIVE
Μέσα στο πλαίσιο ανάδειξης της Αθήνας και της γαστρονομικής ιστορίας και κουλτούρας της, το Τaste of Athens συνεργάζεται με την BigOlive.com, γνωστή για την επιτυχία της στην διοργάνωση θεματικών περιπάτων και εμπειριών στην πόλη και προσφέρουν:

Γαστρονομικός περίπατος στο Φάληρο
Στο Παλαιό Φάληρο από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και έπειτα εγκαθίστανται οι εκπατρισμένοι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης, σε έναν τόπο όπου οι βόλτες στην ακροθαλασσιά θα φέρνουν στο νου την θαλασσινή αύρα του Βοσπόρου. Πολλοί θα είναι εκείνοι που θα ανοίξουν εστιατόρια, μπακάλικα και ζαχαροπλαστεία συνεχίζοντας την γαστρονομική παράδοση της Πόλης. Οι γεύσεις, οι μνήμες και η ιστορία της Πόλης συνυπάρχουν σε αυτόν τον περίπατο.

Γευστικές στάσεις
Suzanna, Divan, Benito delicatessen, Ζαχαροπλαστείο Rio

Ο περίπατος
Ο περίπατος αυτός διοργανώνεται από την Big Olive στο πλαίσιο του Taste of Athens. Καταλήγει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν εισιτήριο για το Taste of Athens Festival σε ειδική τιμή €10.

Συμμετοχή
 • Ημέρες / Ώρες: Παρασκευή 28 / 9, Σάββατο 29 / 9, 11πμ – 1.30μ.μ
 • Σημείο συνάντησης: Σταθμός τραμ «Αγία Σκέπη»
 • Kόστος περιπάτου: €15 (δεν συμπεριλαμβάνεται κατανάλωση φαγητού)
 • Εισηγητής: Νίκος Νικολαϊδης, ιστορικός Big Olive
*Σε περίπτωση παρακολούθησης από μη Ελληνόφωνους συμμετέχοντες, ο περίπατος θα διεξαχθεί στα Αγγλικά. Ανώτατο όριο ανά group είναι 20 συμμετέχοντες.

Μια ιστορία της αθηναϊκής κουζίνας
Ένα ταξίδι στην ιστορία της ελληνικής αστικής κουζίνας από τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα μέχρι τις μέρες μας. Οι κουζίνες της Αθήνας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, αρχιμάγειροι των ανακτόρων, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία αλλά και βιβλία μαγειρικής που επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το
φαγητό σήμερα.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Big Olive προσφέρεται μια ολοκληρωμένη εμπειρία επίσκεψης της πόλης των Αθηνών ειδικά κατά την διάρκεια του Taste of Athens.

Το Taste of Athens θα διοργανωθεί από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ξέφωτο, εντός του πάρκου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ωράριο λειτουργίας:
 • 27.09 18.30 – 22.30
 • 28.09 12:00 – 16:00 & 18:30 – 22:30
 • 29.09 12:00 – 16:00 & 18:30 – 22:30
 • 30.09 12:00 – 16:00 & 18:30 – 22:30

Εισιτήρια
Κάθε ημέρα του φεστιβάλ θα διαθέτει δυο ξεχωριστά τετράωρα σερβιρίσματα:
12:00 – 16:00 και 18:30 – 22:30. Το κάθε εισιτήριο εξασφαλίζει την είσοδο στο φεστιβάλ για ένα τετράωρο σερβίρισμα.

Κανονικό Εισιτήριο
15€ / Εξασφαλίζει πρόσβαση στους χώρους (εκτός του VIP Lounge) του Taste of Athens και ένα free ice – cream treat.

VIP Εισιτήριο
45€ / Εξασφαλίζει πρόσβαση στους χώρους του Taste of Athens από ξεχωριστή fast lane είσοδο, πρόσβαση στο χώρο του VIP Lounge, ένα welcome champagne & oyster treat, exclusive cocktail bar, special pop – up events, ειδικά happenings από τους χορηγούς της διοργάνωσης και δωρεάν parking.

– Για τους κατόχους καρτών Alpha Bank Mastercard ισχύει έκπτωση 20% στην τιμή του εισιτηρίου (Κανονικό: 12 ευρώ, VIP: 36 ευρώ).
– Για τα group ισχύουν ειδικές προσφορές ενώ για τα παιδιά έως και 6 ετών η είσοδος είναι δωρεάν.
– Προπώληση εισιτηρίων από το athens.tastefestivals.com, το viva.gr και από τα ταμεία της εισόδου κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ με πληρωμή αποκλειστικά είτε με μετρητά είτε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Εξυπηρέτηση – Πληρωμή:
Τα πιάτα στο Taste of Athens κοστίζουν 3, 6, 9 και 12 ευρώ, ενώ τα ποτά / αναψυκτικά από 2 εώς 8 ευρώ και δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή εισιτηρίου. O επισκέπτης επιλέγει όποιο πιάτο ή ποτό θέλει από κάθε εστιατόριο και μπαρ της διοργάνωσης και στη συνέχεια πληρώνει με την κάρτα του.

info
27-30 Σεπτεμβρίου 2018, Ξέφωτο (Great Lawn), Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Τιμές πιάτων εστιατορίων και ποτού
Τα πιάτα στο Taste of Athens κοστίζουν 3, 6, 9 και 12 ευρώ, ενώ τα ποτά/αναψυκτικά από 2 έως 8 ευρώ και δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή εισιτηρίου. O επισκέπτης επιλέγει, μέσω της διαδικασίας εξυπηρέτησης self service, όποιο πιάτο ή ποτό θέλει από κάθε εστιατόριο και μπαρ της διοργάνωσης και στη συνέχεια πληρώνει με την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα του, για να το απολαύσει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Taste of Athens

Το Taste of Athens είναι ένα cashless event. Τα εστιατόρια και τα μπαρ δεν θα δέχονται μετρητά. Όλες οι πληρωμές εντός της εκδήλωσης θα πρέπει να γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα – εκτός των αγορών εισιτηρίων από τα ταμεία της εισόδου και των αγορών από τα περίπτερα των εκθετών όπου θα υπάρχει η δυνατότητα και για πληρωμή με μετρητά. 

Πηγή:www.olivemagazine.gr
]]>
Thu, 27 Sep 2018 00:01:00 +0000