nutrimed.gr http://www.nutrimed.gr/ This is RSS for nutrimed.gr <![CDATA[Προϊόντα ολικής άλεσης… πόσο εύκολα τα αναγνωρίζουμε;]]>
Σίγουρα έχετε ακούσει ή διαβάσει στο διαδίκτυο πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας να καταναλώνουμε προϊόντα ολικής άλεσης. Γνωρίζετε, όμως, ότι η περιεκτικότητα ορισμένων τροφίμων σε ολική άλεση μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τρόφιμο σε τρόφιμο ή ακόμα και μεταξύ παρόμοιων προϊόντων; Πόσο σημαντικό είναι τελικά να καταναλώνουμε τρόφιμα ολικής άλεσης, σε τι διαφέρουν από τα «κλασικά» προϊόντα και πόσο εύκολα μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε;

Λίγα λόγια για την ολική άλεση

Αυτό που διαφοροποιεί τα προϊόντα ολικής άλεσης με τα κλασικά προϊόντα, είναι ότι οι σπόροι των δημητριακών ολικής άλεσης αλέθονται ολόκληροι, δηλαδή με όλα τα μέρη του σπόρου, έτσι ώστε ο φλοιός τους να είναι παρόμοιος με εκείνον των ανεπεξέργαστων σπόρων.

Με ένα γρήγορο “zoomin” στους μη επεξεργασμένους σπόρους των δημητριακών ολικής άλεσης, βλέπουμε ότι αυτοί αποτελούνται από τρία μέρη: το πίτουρο, το φύτρο και το εσωτερικό μέρος του σπόρου, το ενδοσπέρμιο (σημειώνεται ότι στα επεξεργασμένα δημητριακά όπως είναι το λευκό ψωμί, το πίτουρο αφαιρείται εντελώς).
 • Το πίτουρο είναι το εξωτερικό περίβλημα του σπόρου και αυτό που περιέχει πλήθος φυτικών ινών, φαινολικών ενώσεων, μεταλλικών στοιχείων όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και μαγνήσιο και αποτελεί σημαντική πηγή των βιταμινών Β2 και Β3.
 • Το ενδοσπέρμιο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του σπόρου και αποτελείται κατά κύριο λόγο από άμυλο και πρωτεΐνες που συνιστούν τις θρεπτικές ουσίες για το φύτρο.
 • Το φύτρο είναι πλούσιο σε λιπίδια, κυρίως πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες Α, Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία (όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος και ψευδάργυρος) και φυτικές ίνες.
Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή τα τρόφιμα ολικής άλεσης μας εφοδιάζουν με πλήθος απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που δρουν είτε μόνα τους είτε συνεργιστικά, καθιστά τα προϊόντα ολικής άλεσης πολύτιμο σύμμαχο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Μάλιστα, πληθώρα μελετών έχει εξετάσει και έχει αποδείξει τον καρδιοπροστατευτικό τους ρόλο, ενώ η πρόσληψή τους έχει συνδεθεί με την προστασία από την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ποια τρόφιμα περιλαμβάνονται σε αυτά;

Στα δημητριακά ολικής άλεσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: καστανό ρύζι, φαγόπυρος, ντίνκελ, σίκαλη, βρώμη, αραβόσιτος και κριθάρι. Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιλαμβάνονται στη διατροφή μας με τη μορφή νιφάδων, ρυζιού, σιταριού σπέλτας, κριθαριού, διάφορων ειδών ψωμιού, ζυμαρικών, δημητριακών πρωινού, αλεύρου βρώμης, μπισκότων, κράκερ κτλ.

Πώς επιλέγω σωστά τα τρόφιμα ολικής άλεσης;

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι τα συστατικά ενός τροφίμου παρατίθενται στο διατροφικό πίνακα ανάλογα με την περιεκτικότητά τους στο εκάστοτε τρόφιμο. Καθώς επιλέγουμε λοιπόν τρόφιμα ολικής άλεσης, θα πρέπει να δίνουμε προσοχή στη διατροφική ετικέτα των προϊόντων αυτών και να ξεχωρίζουμε εκείνα τα τρόφιμα που αναφέρουν τα δημητριακά ολικής άλεσης στην αρχή του διατροφικού τους πίνακα. Επιπλέον, για να επιλέξουμε το προϊόν που έχει συνολικά ένα καλύτερο διατροφικό προφίλ (π.χ. στα δημητριακά πρωινού), μπορούμε να συγκρίνουμε τις περιεκτικότητες των αντίστοιχων τροφίμων σε νάτριο, σάκχαρα και λιπαρά.

«Ολική» επαναφορά ...


Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας, με τις διατροφικές μας συνήθειες να είναι πιο δυτικοποιημένες από ποτέ, η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης είναι μειωμένη. Ωστόσο, η επίτευξης καλύτερης σωματικής υγείας και ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων ασθενειών μπορούν να είναι τόσο απλά όσο το να τρώμε ένα πιάτο δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και να κάνουμε στροφή προς το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, έχοντας πάντα κατά νου ότι επιλέγουμε με προσοχή τα σωστά τρόφιμα!

Πηγή: www.followme.gr
]]>
Tue, 19 Nov 2019 00:01:00 +0000
<![CDATA[Η ευεργετική δράση του καφέ απέναντι στη Νόσο Alzheimer: Νέα μελέτη!]]>
Όλοι μας έχουμε ακούσει για τη συγκεκριμένη νόσο. Ονομάστηκε έτσι από τον Γερμανό νευρολόγο Aloïs Alzheimer, ο οποίος το 1907 περιέγραψε πρώτος τα συμπτώματα καθώς και τα νευροπαθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για την πιο συνήθη αιτία της άνοιας αφού ευθύνεται για το 60–70% όλων των περιπτώσεών της. Με την εξέλιξη της νόσου, συμπτώματα όπως η εξασθένηση της μνήμης, προβλήματα προσανατολισμού, δυσκολία σε ορισμένες απλές δραστηριότητες όπως το ντύσιμο, διαταραχές της σκέψης και του λόγου κ.ά. επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του ατόμου.

Μέχρι στιγμής μπορεί να μην υπάρχει κάποιου είδους θεραπεία για τη συγκεκριμένη νόσο, ωστόσο η έρευνα για τη νόσο Alzheimer αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες αφού τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες επιβραδύνουν σε ένα βαθμό την εξέλιξη της νόσου και ελέγχουν τα συμπτώματά της ενώ παράλληλα μελετάται η δράση διαφόρων βιοδραστικών συστατικών τροφίμων και ροφημάτων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την εξέλιξή της. Φυσικά, ο καφές, δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει ένα επίσης ενδιαφέρον αντικείμενο προς μελέτη για τους επιστήμονες, καθότι, αφενός, περιέχει εκατοντάδες βιοδραστικές ουσίες με πιθανές ευεργετικές ιδιότητες κι αφετέρου καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα παγκοσμίως (σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατανάλωσή του αγγίζει καθημερινά τα 3,5 δισεκατομμύρια φλιτζάνια!).

Λίγα λόγια για τη νέα μελέτη...
Ο ερευνητής Jee Wook Kim και οι συνεργάτες του, επιχείρησαν να μελετήσουν μία πιθανή συσχέτιση της δράσης του καφέ απέναντι στη Νόσο Alzheimer στον ανθρώπινο οργανισμό. Στη μελέτη, συμμετείχαν 411 άτομα μεταξύ 55 και 90 ετών που δεν έπασχαν από άνοια (οι 129 από αυτούς είχαν ήπιας μορφής), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εκτενή κλινική αξιολόγηση και σε διάφορες εγκεφαλικές απεικονίσεις. Παράλληλα, κλήθηκαν να απαντήσουν αναφορικά με την ποσότητα καφέ που κατανάλωναν κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου αλλά και καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η υψηλότερη μακροχρόνια πρόσληψη καφέ είναι πολύ πιθανό να συνεισφέρει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων της νόσου Alzheimer...

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως τα άτομα που κατανάλωναν μακροχρόνια αυξημένη ποσότητα καφέ (≥ 2 φλιτζάνια την ημέρα) είχαν μειωμένη και στατιστικά σημαντική πιθανότητα εμφάνισης της νόσου (λόγω μειωμένης εναπόθεσης της πρωτεΐνης βήτα - αμυλοειδούς στον εγκέφαλο - ενός συγκεκριμένου παθολογικού χαρακτηριστικού που αποτελεί και τη βασική αιτία της νόσου) σε σύγκριση με τα άτομα που προσλάμβαναν μακροπρόθεσμα <2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Η πρόσληψη καφέ που αφορούσε το τελευταίο έτος, δεν συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου, ενώ για τη μελέτη της μακροχρόνιας πρόσληψης καφέ, λήφθηκαν υπόψη πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση αυτή, όπως το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και η κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως συμβαίνει με όλες τις μελέτες, έτσι και η συγκεκριμένη έχει ορισμένους περιορισμούς που θα αναφέρουμε για να γίνει κατανοητό ότι η εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος πρέπει να γίνεται με επιφυλάξεις. Καταρχάς πρόκειται για μία μελέτη συγχρονικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως η σχέση μεταξύ της νόσου και του παράγοντα (μακροχρόνια πρόσληψη καφέ) εξετάστηκε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή- δε βασίστηκε, δηλαδή σε μακροχρόνια παρατήρηση των συμμετεχόντων. Συνεπώς είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα αιτίου-αποτελέσματος, δηλαδή να αποδειχθεί ότι ο συσχετισμός που βρέθηκε είναι πραγματικά αιτιολογικός. Επίσης, ενδέχεται να υπήρξε σφάλμα εκ μέρους των συμμετεχόντων οι οποίοι μπορεί π.χ. λόγω αδύναμης μνήμης να οδηγήθηκαν σε υπερκαταγραφή ή υποκαταγραφή της πρόσληψης καφέ. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο για τους ερευνητές το αν η σχέση που βρέθηκε οφείλεται σε συγκεκριμένο συστατικό του καφέ ή σε συνέργεια πολλών συστατικών μαζί.

Η έρευνα αυτή λοιπόν αποτελεί τη βάση για τη μελέτη της επίδρασης του καφέ στη νόσο Alzheimer όσον αφορά στον ανθρώπινο οργανισμό, χρειάζονται όμως περισσότερες μελέτες για να διαλευκάνουν ποιο ή ποια συστατικά του καφέ δρουν ευεργετικά έναντι στις παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με τη νόσο, ενώ η μελέτη και του ντεκαφεϊνέ καφέ θα μπορούσε να «ρίξει φως» στο τοπίο αναφορικά με την πιθανή δράση της καφεΐνης.

Πηγές:
• World Health Organization Factsheets: Dementia. Available online: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia
• Kim, J.W., Byun, M.S., Yi, D. et al. Coffee intake and decreased amyloid pathology in human brain. Transl Psychiatry 9, 27
 
]]>
Fri, 06 Dec 2019 00:01:00 +0000
<![CDATA[]]>
]]>
Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 +0000
<![CDATA[Τaste of Athens: Η μεγάλη γαστρονομική γιορτή]]>
Το Taste of Athens, το σημαντικότερο γαστρονομικό φεστιβάλ στον κόσμο έρχεται στην Αθήνα και παρουσιάζει την ελίτ της ελληνικής εστιατορικής σκηνής μέσα από 12 κορυφαίους σεφ, 12 από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, βραβευμένους σεφ από το εξωτερικό και πολλά παράλληλα events, εγκαινιάζοντας την Αθηναϊκή του εκδοχή σε ένα από τα πιο εμβληματικά Αθηναϊκά spots.

Για τέσσερις ημέρες, από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δώδεκα από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια (κάποια εξ αυτών βραβευμένα με αστέρια Michelin) θα εγκαταστήσουν στα ειδικά διαμορφωμένα κιόσκια μια pop-up εκδοχή τους, σερβίροντας ένα ειδικό μενού γευσιγνωσίας με μερικά από τα signature πιάτα τους σε προνομιακές τιμές (3, 6, 9 και 12 ευρώ), ενώ παράλληλα με την εστιατορική δράση μια πληθώρα events θα πλαισιώσουν το καθημερινό πρόγραμμα.

Live demos συνταγών απο διάσημους προσκεκλημένους σεφ, ανεπανάληπτες fine drinking εμπειρίες -συμπεριλαμβανομένων και σεμιναρίων που θα πραγματοποιούνται στο corner του World Class Cocktails at Home ώστε οι επισκέπτες να μυηθούν στην τέχνη του bartending και να μάθουν να δημιουργούν τα δικά τους cocktail στο σπίτι-, δραστηριότητες για παιδιά, όλα πλαισιωμένα απο ειδικά ζωντανά μουσικά σετ από το χώρο του φεστιβάλ, καθώς και τη διπλή (29&30/9) εμφάνιση του σπουδαίου αθηναϊκού τζαζ κουαρτέτου TFATFY.

Το Taste of Athens είναι το σημαντικότερο γαστρονομικό φεστιβάλ στον κόσμο, που διοργανώνεται σε περισσότερες από είκοσι μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη (μεταξύ των οποίων επιδραστικοί γαστρονομικά προορισμοί όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, η Ρώμη και το Χονγκ Κονγκ) με τη συμμετοχή κορυφαίων εστιατορίων και διακεκριμένων σεφ. Για τέσσερις ημέρες, από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δώδεκα από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια (κάποια εξ αυτών βραβευμένα με αστέρια Michelin) θα εγκαταστήσουν στα ειδικά διαμορφωμένα κιόσκια μια pop-up εκδοχή τους, σερβίροντας ένα ειδικό μενού γευσιγνωσίας με μερικά από τα signature πιάτα τους σε προνομιακές τιμές (3, 6, 9 και 12 ευρώ). Το Taste of Athens έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ως αποτέλεσμα της επίτευξης πενταετούς συνεργασίας της πλατφόρμας Taste Festivals με την Toposophy
(toposophy.com ), την ηγέτιδα εταιρεία στην ελληνική αγορά των food events και του gastronomy marketing.


Εστιατόρια που συμμετέχουν στο φεστιβάλ
 • Σπονδή (σεφ: Άγγελος Λάντος,) 27-28-29-30/9
 • Hytra (σεφ: Τάσος Μαντής), 27-28-29-30/9
 • Varoulko Seaside (σεφ: Λευτέρης Λαζάρου), 27-28-29-30/9
 • Balthazar (σεφ: Χριστόφορος Πέσκιας), 27-28-29-30/9
 • Vezene (σεφ: Άρης Βεζενές), 30/09
 • Fuga (σεφ: Δημήτρης Κατριβέσης) 27-28-29-30/9
 • Premiere (σεφ: Μιχάλης Νουρλόγλου), 27-28-29-30/9
 • CTC (σεφ: Αλέξανδρος Τσιοτίνης ), 27–28–29/09
 • Parla (σεφ: Θοδωρής Παπανικολάου ), 27–28–29/9
 • Ψωμί & Αλά τι (σεφ: Γιάννης Λουκάκος ), 27–28–29–30/9
 • Bites & Wine (σεφ: Λευτέρης Λαζάρου & Γιάννης Παρίκος ) 27–28–29–30/9
 • Birdman (σεφ: Άρης Βεζενές & Takaaki Otsuka), 30/9

Οι διεθνείς σεφ / καλεσμένοι
George Kalombaris, Pascal Aussignac, Arnaud Bignon

Οι Έλληνες σεφ
Σωτήρης Κοντιζάς, Ανδρέας Λαγός, Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου, Στέλιος Παρλιάρος, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Ντίνα Νικολάου

Taste of Athens Recipes (Sponsored by OKAA)
Κάθε ημέρα στο Taste Theatre, μερικοί από τους σημαντικότερους σεφ στην Αθήνα που συμμετέχουν με τα εστιατόριά τους στο πρώτο Taste of Athens, θα παρουσιάζουν live και αποκλειστικά για τους επισκέπτες του Taste of Athens, τις διάσημες και νόστιμες συνταγές τους.


Taste of Athens Talks
To Τaste Of Athens φωτίζει την πιο γαστρονομική εκδοχή του αθηναϊκού street food προσκαλώντας ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια του είδους στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Κιλτσικσής, μέλος της οικογένειας Κιλτσικσή που βρίσκεται πίσω από την εκκωφαντική επιτυχία του Feyrouz, θα ανέβει στη σκηνή του Taste Theatre και θα πιάσει το νήμα από τις βάσεις της παράδοσης πάνω στις οποίες στήθηκε το σπουδαίο εστιατόριο μέχρι το αισθητικό και γαστρονομικό αποτύπωμα που αφήνει στην πόλη.

DIAGEO Reserved Brands Events
Το Taste of Athens παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις τάσεις που αναδύονται σε διεθνές επίπεδο, δε θα μπορούσε να μην επικεντρωθεί και στην κουλτούρα του καλού ποτού. Και τις τέσσερις ημέρες, βραβευμένοι Έλληνες bartender (όπως οι νικητές του Ελληνικού World Class Πάνος Κανατσούλης και Αχιλλέας Πλακίδας), θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από events, προσφέροντας ανεπανάληπτες Fine Drinking εμπειρίες. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ουίσκι Johnnie Walker Black Label, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους Highball Serve, ενώ στο corner του εκλεπτυσμένου τζιν Tanqueray No.TEN θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη δεξιοτεχνία που κρύβεται πίσω από ένα φαινομενικά απλό, αλλά μοναδικό Gin & Tonic serve. Το bar “La Cantina” της premium tequila Don Julio με την υπέροχη draught Tommy’s Margarita θα σας ταξιδέψει νοερά στο Μεξικό, ενώ απολαμβάνοντας ένα Dutch Mule στο corner της Ketel One Vodka, μπορείτε να ανακαλύψετε τη ζωηρή γεύση και τη φίνα επιγευσή της, με τεχνογνωσία στην απόσταξη διάρκειας 300 χρόνων. Η συνολική Fine Drinking εμπειρία για τους επισκέπτες του Taste of Athens δε σταματά εδώ. Λαμβάνοντας μέρος στα σεμινάρια που θα πραγματοποιούνται στο corner του World Class Cocktails at Home, οι επισκέπτες θα μπορούν να μυηθούν στην τέχνη του bartending και να μάθουν να δημιουργούν τα δικά τους cocktail στο σπίτι.

Botilia’s Wine Bar
Η πρότυπη ηλεκτρονική πλατφόρμα αγοράς κρασιού του botilia.gr δημιουργεί στο Taste of Athens το απόλυτο σημείο εμπειρίας κρασιού – φαγητού σε ένα πρωτοποριακό wine bar με την άνεση και την οικειότητα του σπιτιού μας. Στο Botilia Wine Bar μπορείς να βρεις περισσότερες από 30 ετικέτες, αυστηρά επιλεγμένων κρασιών με διαφορετικό στυλ και με προσωπική ιστορία. Οι sommeliers του botilia.gr θα σας βοηθήσουν στον τέλειο συνδυασμό με τα πιάτα που θα επιλέξετε.

The Private Pairing Dining Room
Το Τaste of Athens σε συνεργασία με το botilia.gr δημιουργούν ένα Private Dining room στη μοναδική ατμόσφαιρα του Taste of Athens στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μια τραπεζαρία 10 ατόμων όπου οι επισκέπτες θα μπορούν, σαν στο σπίτι τους, να ζήσουν μια μοναδική, exclusive & private οινο – γαστρονομική εμπειρία συνδυασμού φαγητού και κρασιού με τον προσωπικό τους sommelier στο τραπέζι! Επιλέξτε τα αγαπημένα σας πιάτα από τα εστιατόρια του Taste of Athens, φέρτε τα στο Private Dining Room και αφήστε τον sommelier του τραπεζιού να σας καθοδηγήσει στην αξέχαστη εμπειρία του ταιριάσματος των γεύσεων, μεταμορφώνοντας την οινό – γαστρονομική σας εμπειρία σε γνώση! Διατίθενται 3 sessions των 45 λεπτών σε κάθε 4ωρο slot για 10 επισκέπτες του Taste Απαραίτητη η κράτηση στο 211 8508688 ή με email στο private – dining@botilia.gr

The Exhibitors
Όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα των κορυφαίων food & beverage εταιριών (SanPellegrino, Movenpick, Domaine Costa Lazaridi, TAF, Έζα, Ariston, Saristi, Kayak, Arapis Seafood) να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες και διαδραστικές εμπειρίες όπως οινογνωσίες, μαθήματα μαγειρικής κ.ά.

Entertainment Zone
Την εορταστική ατμόσφαιρα του Taste of Athens θα υπογραμμίζουν καθημερινά οι παραγωγοί του ΕΝ ΛΕΥΚΩ 87,7 σε ειδικά σετ ζωντανά από το χώρο του φεστιβάλ, καθώς και η διπλή (29 & 30 / 9) εμφάνιση του σπουδαίου αθηναϊκού τζαζ κουαρτέτου TFATFY.

Taste for kids by OKAA
Η εμπειρία του Taste of Athens γίνεται διασκεδαστική και για τα παιδιά αφού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και την υποστήριξη της Nannuka ( την πρώτη στην Ελλάδα on line πλατφόρμα υπηρεσιών προσφοράς babysitters και διδασκάλων) θα υπάρχει μια ειδικά διαμορφωμένη ζώνη στην οποία μέσα από διαδραστικό παιχνίδι με εξειδικευμένους παιδαγωγούς και υπαίθριες δραστηριότητες θα κληθούν να μαγειρέψουν, να μάθουν να φτιάχνουν με βούτυρο Lurpak και τυριά Arla, να κόψουν λαχανικά και να έρθουν πιο κοντά με το φαγητό και την φύση.

Smoke Free Festival
To Taste of Athens, θέλοντας να εξασφαλίσει μια άριστη εμπειρία για όλους τους επισκέπτες και να προστατεύσει τις γεύσεις και τις μυρωδιές από τον καπνό του τσιγάρου, γίνεται Smoke Free, προτρέποντας όλους τους καπνιστές να χρησιμοποιούν τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από την εταιρία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ καθώς συντάσσεται με το όραμά της για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο.

Κοινωνική Δράση Taste of Athens
Στο πλαίσιο δράσεων του Taste of Athens για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την επισιτιστική στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, το φεστιβάλ υποστηρίζει εμπράκτως την μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη».

Συνεργατικές δράσεις του Τaste of Athens με την ΒIG OLIVE
Μέσα στο πλαίσιο ανάδειξης της Αθήνας και της γαστρονομικής ιστορίας και κουλτούρας της, το Τaste of Athens συνεργάζεται με την BigOlive.com, γνωστή για την επιτυχία της στην διοργάνωση θεματικών περιπάτων και εμπειριών στην πόλη και προσφέρουν:

Γαστρονομικός περίπατος στο Φάληρο
Στο Παλαιό Φάληρο από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και έπειτα εγκαθίστανται οι εκπατρισμένοι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης, σε έναν τόπο όπου οι βόλτες στην ακροθαλασσιά θα φέρνουν στο νου την θαλασσινή αύρα του Βοσπόρου. Πολλοί θα είναι εκείνοι που θα ανοίξουν εστιατόρια, μπακάλικα και ζαχαροπλαστεία συνεχίζοντας την γαστρονομική παράδοση της Πόλης. Οι γεύσεις, οι μνήμες και η ιστορία της Πόλης συνυπάρχουν σε αυτόν τον περίπατο.

Γευστικές στάσεις
Suzanna, Divan, Benito delicatessen, Ζαχαροπλαστείο Rio

Ο περίπατος
Ο περίπατος αυτός διοργανώνεται από την Big Olive στο πλαίσιο του Taste of Athens. Καταλήγει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν εισιτήριο για το Taste of Athens Festival σε ειδική τιμή €10.

Συμμετοχή
 • Ημέρες / Ώρες: Παρασκευή 28 / 9, Σάββατο 29 / 9, 11πμ – 1.30μ.μ
 • Σημείο συνάντησης: Σταθμός τραμ «Αγία Σκέπη»
 • Kόστος περιπάτου: €15 (δεν συμπεριλαμβάνεται κατανάλωση φαγητού)
 • Εισηγητής: Νίκος Νικολαϊδης, ιστορικός Big Olive
*Σε περίπτωση παρακολούθησης από μη Ελληνόφωνους συμμετέχοντες, ο περίπατος θα διεξαχθεί στα Αγγλικά. Ανώτατο όριο ανά group είναι 20 συμμετέχοντες.

Μια ιστορία της αθηναϊκής κουζίνας
Ένα ταξίδι στην ιστορία της ελληνικής αστικής κουζίνας από τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα μέχρι τις μέρες μας. Οι κουζίνες της Αθήνας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, αρχιμάγειροι των ανακτόρων, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία αλλά και βιβλία μαγειρικής που επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το
φαγητό σήμερα.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Big Olive προσφέρεται μια ολοκληρωμένη εμπειρία επίσκεψης της πόλης των Αθηνών ειδικά κατά την διάρκεια του Taste of Athens.

Το Taste of Athens θα διοργανωθεί από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ξέφωτο, εντός του πάρκου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ωράριο λειτουργίας:
 • 27.09 18.30 – 22.30
 • 28.09 12:00 – 16:00 & 18:30 – 22:30
 • 29.09 12:00 – 16:00 & 18:30 – 22:30
 • 30.09 12:00 – 16:00 & 18:30 – 22:30

Εισιτήρια
Κάθε ημέρα του φεστιβάλ θα διαθέτει δυο ξεχωριστά τετράωρα σερβιρίσματα:
12:00 – 16:00 και 18:30 – 22:30. Το κάθε εισιτήριο εξασφαλίζει την είσοδο στο φεστιβάλ για ένα τετράωρο σερβίρισμα.

Κανονικό Εισιτήριο
15€ / Εξασφαλίζει πρόσβαση στους χώρους (εκτός του VIP Lounge) του Taste of Athens και ένα free ice – cream treat.

VIP Εισιτήριο
45€ / Εξασφαλίζει πρόσβαση στους χώρους του Taste of Athens από ξεχωριστή fast lane είσοδο, πρόσβαση στο χώρο του VIP Lounge, ένα welcome champagne & oyster treat, exclusive cocktail bar, special pop – up events, ειδικά happenings από τους χορηγούς της διοργάνωσης και δωρεάν parking.

– Για τους κατόχους καρτών Alpha Bank Mastercard ισχύει έκπτωση 20% στην τιμή του εισιτηρίου (Κανονικό: 12 ευρώ, VIP: 36 ευρώ).
– Για τα group ισχύουν ειδικές προσφορές ενώ για τα παιδιά έως και 6 ετών η είσοδος είναι δωρεάν.
– Προπώληση εισιτηρίων από το athens.tastefestivals.com, το viva.gr και από τα ταμεία της εισόδου κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ με πληρωμή αποκλειστικά είτε με μετρητά είτε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Εξυπηρέτηση – Πληρωμή:
Τα πιάτα στο Taste of Athens κοστίζουν 3, 6, 9 και 12 ευρώ, ενώ τα ποτά / αναψυκτικά από 2 εώς 8 ευρώ και δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή εισιτηρίου. O επισκέπτης επιλέγει όποιο πιάτο ή ποτό θέλει από κάθε εστιατόριο και μπαρ της διοργάνωσης και στη συνέχεια πληρώνει με την κάρτα του.

info
27-30 Σεπτεμβρίου 2018, Ξέφωτο (Great Lawn), Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Τιμές πιάτων εστιατορίων και ποτού
Τα πιάτα στο Taste of Athens κοστίζουν 3, 6, 9 και 12 ευρώ, ενώ τα ποτά/αναψυκτικά από 2 έως 8 ευρώ και δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή εισιτηρίου. O επισκέπτης επιλέγει, μέσω της διαδικασίας εξυπηρέτησης self service, όποιο πιάτο ή ποτό θέλει από κάθε εστιατόριο και μπαρ της διοργάνωσης και στη συνέχεια πληρώνει με την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα του, για να το απολαύσει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Taste of Athens

Το Taste of Athens είναι ένα cashless event. Τα εστιατόρια και τα μπαρ δεν θα δέχονται μετρητά. Όλες οι πληρωμές εντός της εκδήλωσης θα πρέπει να γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα – εκτός των αγορών εισιτηρίων από τα ταμεία της εισόδου και των αγορών από τα περίπτερα των εκθετών όπου θα υπάρχει η δυνατότητα και για πληρωμή με μετρητά. 

Πηγή:www.olivemagazine.gr
]]>
Thu, 27 Sep 2018 00:01:00 +0000